Wandelroutes

Tussen Hooge Crater en Hill 62

De weergoden hadden het voorbije weekend een paar prachtige dagen in petto. Lekker zonnetje, geen wind en ideaal om eventjes uit te waaien.  Ik besluit een stuk van het  100 kilometers lange wandelnetwerk Ieperboog te lopen.   Een aantal van mijn andere wandelverhalen verwijzen duidelijk naar de woelige eerste wereldoorlog en het groene wandelgebied die de streek ten zuiden van de Ieperse Vredesstad herbergt. 

Hooge Crater Museum

Als startpunt opteer ik voor het Hooge Crater Museum.   Wie hier voor het eerst de kapel op ’t Hooge binnenstapt, wordt honderd jaar terug in de tijd gekatapulteerd.  Levensgrote reconstructies van hevige oorlogstaferelen , een uitgebreide collectie wapens , uitrustingen en foto’s typeren duidelijk het beeld van de Eerste Wereldoorlog.  Het Hooge Crater Museum mag zich sinds kort terecht de titel van beste privaat museum toe-eigenen.  Aan de overkant van het museum liggen 6.000 keurige grafzerken: altijd iemands vader altijd iemands kind … ik kan het maar niet genoeg benadrukken.

Het Hooge Crater Museum fungeert daarnaast als infopunt van Toerisme Westhoek.  Een soort mini-toeristische dienst waar je terecht kan voor leuke tips en de aankoop van de fiets- en wandelnetwerkkaarten.  Je zit meteen goed om de kaart van de Ieperboog aan te schaffen.  Twee jaar terug werd hier het kleine bezoekerscentrum  “ Instappunt Oost “ geopend, waarbij je op eigen houtje de Ieperboog al wandelend kan ontdekken.

Bellewaerde Ridge

Vandaag stap ik weliswaar langs de wandelknooppunten. Knooppunt 73 vormt de aanzet van een wandeling die nog steeds de sporen draagt van de strijd uit het verleden.  Hier op ’t Hooge werd het landschap bewerkt met granaten en doordrenkt met het bloed van duizenden soldaten.  De ware oorlogshel ontdek ik net achter het museum. In een stukje bos zijn nog elf originele kraters uit ’14-’18 te bewonderen.  Aan de bosrand ligt bovendien de Liverpool Scottish Stone opgedragen aan het 10de Bataljon King Liverpool Regiment. Op 16 juni 1915 viel het regiment de Duitse stellingen op de beruchte heuvelrug van Bellewaerde aan. Slechts 132 man van de 542 bleven ongedeerd. Op Bellewaerde Ridge kijk ik uit over de velden met boerderijen en de vredige Ieperse binnenstad.  Blauwe en rode vredesbomen tekenen respectievelijk de Britse en Duitse frontlinie af.  Sommigen liggen amper op 20 meter van elkaar in een destijds verwoest gebied , vol gaten en kuilen, verminkt door verbitterde gevechten.  Nu nog ligt het gebied vol munitie , die de grond ten gezette tijd prijs geeft.  Laatst ontstond hier in de omgeving een zinkgat, ontstaan door het inzakken van een WOI – tunnel.

Maple Copse Cemetery

Hill 62, een overdonderend 360° zicht

Twee rijen Canadese esdoorns symboliseren wat verder de Britse linie.  Canadezen verdedigden hier met hand en tand de stellingen op de heuvelrug van Hill 62. Via een geplaveid pad wend ik af van de beruchte Canadalaan, aanleunend tegen de dorpskern van Zillebeke.  Ter hoogte van het Maple Copse Cemetery  – een der zovele Commonwealth begraafplaatsen –  ontwaar ik een eerste maal de geduchte hoogte die tussen 2 en 13 juni 1916 het leven kostte aan 8.500 Canadezen.  Op de top van de heuvel geniet ik van een overdonderend 360° zicht op de Flanders Fields.  Het is er zo mooi dat ik de tijd wat uit het oog verlies.

Scrapnels

In het Hill 62 Sanctuary Wood museum , op een boogscheut van de herdenkingsheuvel , kom ik oog in oog te staan met de frontlijn 1916 en de bijhorende loopgraven en ondergrondse constructies.  Sanctuary Wood was aanvankelijk een uitwijkplaats waarbij oudere soldaten onder het bevel van generaal Buffin een veilig onderkomen vonden.  Na de oorlog was het bos herschapen in een maanlandschap.  Nu zie je er enkel bomen, planten en het immense Sanctuary Wood Cemetery. Ik stap verder langs de Blueberry Hill 62. In de zomer groeien blauwbessen hier in overvloed op de plukweide. Via de Drieblooteweg bereik ik uiteindelijk opnieuw het Hooge Crater Museum.  Een laatste idyllisch zicht,  overschaduwd door de immense militaire begraafplaats, overspant het licht golvend landschap van Flanders Fields.

Praktisch

Screenshot_20180223-090035.png

  • Afstand: 7,5 km
  • Gratis parking: nabij Hooge Crater Museum,  Meenseweg 492 , 8902 Ieper
  • Start: Je volgt de knooppunten 73-72-71-70-44-45-46-71-72-73  van het wandelnetwerk Ieperboog
  • Niet geschikt voor rolstoelen. Laarzen of stevige wandelschoenen zijn geen overbodige luxe in de winter.
  • Horecatip of te bezoeken :
    • Het Hooge Crater Museum herbergt ook een gezellig themacafé waar je naast een ruim assortiment streekbieren kan genieten van een belegde boterham. Indrukwekkend is de enorme collectie bewerkte munitiehulzen.
    • Het Hill 62 Sanctuary Wood Museum  omvat naast uitrustingsstukken en wapens, bewaarde loopgraven en ondergrondse constructies. Alle dagen open van 9.00 tem 18.00u
  • De wandelkaart Ieperboog is verkrijgbaar in het Hooge Crater Museum of via de webshop van het Westtoer tegen € 6.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Meer wandelinspiratie op het wandelnetwerk Ieperboog lees je op de pagina:

© Tekst & foto’s Stefaan Bailleur

Volg me verder op Instagram , Twitter en Facebook voor je dagelijkse portie wandelverhaal.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.