Wandelroutes
Op de blogpagina delen we onze wandelervaringen over de mooiste wandelroutes en wandelingen in Vlaanderen. Naast de provinciale wandelroutes , wandelen we ook eens op de wandelnetwerken en de Grote Routepaden. Laat gerust een reactie achter bij de blogpost over jouw ervaringen.
Onze favoriete wandelroutes
Om je wegwijs te maken in het ruime aanbod maken we op deze blog een onderscheid tussen drie categoriën. In Vlaanderen kan je in principe elk seizoen wandelen. Hou er weliswaar rekening mee om in de winter stevige wandelschoenen of hoge laarzen te dragen. Daarnaast is het mogelijk dat sommige natuurgebieden in de lente gesloten zijn omwille van het broedseizoen. De heide kan in de zomer dan weer zorgen voor brandgevaar, en vanaf de herfst tot na nieuwjaar kunnen jagers opduiken in het wandellandschap.
Provinciale wandelroutes
Onze voorkeur gaat uit naar de provinciale wandelroutes. Het zijn bewegwijzerde wandelingen die steeds uitgaan van de toeristische sectoren. Makkelijk en handig , je hoeft enkel de zeshoekige wandelbordjes te volgen.



Een overzicht per provincie vind je hier. Vaak kan je het wandeltraject downloaden via een gpx-bestand of via de toeristische diensten een wandelkaart aankopen.
Wandelnetwerken
Wandelnetwerken winnen de laatste jaren aan populariteit. Hier dien je knooppunten met elkaar te verbinden. Ieder knooppunt is aangegeven met een nummer. Leuk is dat je immers zelf je route kan uitstippelen en zelf kan bepalen hoe lang je wilt wandelen. Een handige tool hierbij is de website van wandelknooppunt.



Grote Routepaden
Grote Routepaden of GR-paden zijn wandelroutes over een lange afstand. De paden worden aangeduid met een wit-rode markering. Voordeel is dat je deze wandelroutes in beide richtingen wandelen. De GR-paden doen immers de mooiste stukjes van België aan, doorheen natuurgebieden met bos en heide, veldwegen en andere landelijke elementen. Binnen het aanbod bestaan er ook dagstapperswandelingen. Deze lusvormige wandelingen van een 20-tal kilomete volgen grotendeels de GR-markeringen. Omdat er een onderscheid is met de GR-paden worden geelrode markeringen aangebracht. De meeste tochten kunnen bovendien ingekort worden tot afstanden die tussen de 7 en 15 km liggen




