
Hiken in de besneeuwde bergwereld van Kandersteg
Enkele weken geleden ging ik voor het eerst op wintersport. Niet om te skiën, maar om er heerlijk te wandelen in het wintersportgebied van Berner Oberland. De bekendste Zwitserse regio doet ongetwijfeld een belletje rinkelen. Plaatsen als Interlaken, Mürren , Grinderwald en Wengen zijn reeds decennia lang een populaire vakantiebestemming. Ik houd me weliswaar ver weg van deze geliefde oorden en toef gezellig verder met de trein tot in het authentieke Kandersteg.
Precies 100 jaar geleden
Het raakt me als ik uit de trein stap. De klok lijkt wel 100 jaar geleden teruggedraaid. Vrouwen zijn gekleed in fancy lange jurken en hebben chique hoeden op, terwijl mannen stijlvolle pakken, strikjes en bolhoeden dragen. Het lijkt zo surrealistisch, maar eind januari is het kleine Zwitserse alpendorp gehuld in een Belle Epoque sfeer. Paardenkoetsen, traditionele maaltijden, nostalgische skiwedstrijden op oude houten latten, curling op een natuurijsbaan en het leven in de bergen anno 1900 staan hier een week lang centraal. Een vleugje nostalgie, die herinnert aan de gouden periode, toen Britse gasten het toerisme hier op gang brachten. Talrijke chalets en karakteristieke hotels stralen nog steeds de flair van toen uit. Zoals Hotel Victoria, een naam die duidelijk verwijst naar de Britse invloeden.
Sneeuw en drieduizenders rondom me
Wakker worden in de besneeuwde bergwereld. Vanuit mijn hotelkamer krab ik het dunne laagje ijs van het raam en geniet van het adembenemende uitzicht. Drieduizenders rondom, sneeuw op de toppen en de zon die voorzichtig over de bergpieken lonkt. Een wow-gevoel overvalt me: bergkriebels. Kandersteg blijkt de perfecte setting te zijn voor een fikse winterwandeling. Ik trappel van ongeduld om de 55 km gemarkeerde winterwandelpaden en sneeuwschoenwandelingen door het wonderlijke landschap te ontdekken. Wandelaars kiezen hier meestal voor de indrukwekkende Oeschinensee – een bevroren bergmeer omringd door een natuurlijk amfitheater met de grillige bergtoppen van de Blüemlisalp. Een andere sublieme wandeling is deze naar het hooggelegen Spittelmatte-plateau in Sunnbüel. Je wandelt er zowaar in de voetsporen van illustere figuren als Sherlock Holmes, Jules Verne of Mark Twain. Voor lang alle wandelingen hoef je de gondel niet op. Je kan evenzeer de roze markeringen volgen voor een dorpswandeling langs de Kander-vallei.
Sneeuwschoenwandelen: spannend
Aan de gondelbaan Oeschinensee heb ik afspraak met bergführer Franz en zijn lawinenhund Tobi. Voor het eerst in mijn leven ga ik sneeuwschoenwandelen. Spannend! In het begin geraak ik geregeld uit balans, maar na korte tijd lukt het prima. We klimmen en dalen in de richting van de Oeschinensee. Eigenlijk is wandelen met die grote sneeuwschoenen en skistokken wel eenvoudig. Ik geniet zorgeloos van het betoverend witte berglandschap. Mijn inspanning wordt rijkelijk beloond. Verscholen tussen de immense bergtoppen duikt opeens de bevroren Oeschinensee op.
Een bergmeer als Unesco Werelderfgoed
Het bergmeer maakt deel uit van het UNESCO Werelderfgoed Jungfrau-Aletsch. Een magnifieke plek, die voor de pisteskiërs verderop onopgemerkt blijft. De besneeuwde bergtoppen van de grillige Blüemlisalphorn en het bevroren bergmeer vormen het perfecte decor. Een tijd blijven we rond het bergmeer wandelen. Vanuit elke hoek lijkt alles er weer heel anders en fascinerend uit te zien, waarna ons wandelpad afwijkt op de bevroren Oeschinensee zelf. Wandelaars vermaken zich hier met de Ice Walk, een heuse wandeling op het ijs. Er is een korte en een lange versie.
Het Blausee natuurpark
In het Berghaus Oeschinensee spoelen we het wow-moment door met een Zirbenschnaps. Zwitsers drinken nu eenmaal graag het typische Alpendrankje en dus volgt er gauw een tweede glaasje. Weigeren is geen optie. Schnaps drink je in goed gezelschap en niet in één teug leeg, maar al nippend van het glaasje. De sfeer is hier onwerkelijk. Maar er staat een tweede hike op het programma. De Blausee – ook wel parel van de Alpenwereld genoemd – wacht immers op ons. Iets buiten de dorpskom van Kandersteg, diep verscholen te midden van een 20 ha groot natuurpark, stoten we op een romantisch kristalhelder meer met wel honderden opspringende forellen.
De Blauwsee maagd
De blauwheldere kleur van het meer vertaalt zich in het verhaal van een mooie maagd, die stierf aan een gebroken hart. Sindsdien is het meer blauw, als een eeuwige herinnering aan de maagdelijke liefde. Verschillende wandelpaden leiden naar het meer. Van een eenvoudig pad, dat door het landschap golft, tot een avontuurlijke variant, waarbij je gebukt onder rotsen door klimt. Wat is het hier verrassend mooi!
Van traditionele Zwitserse gerechten tot culinaire schilderijtjes
Terug in Hotel Alfa Soleil geniet ik ’s avonds in Nico’s restaurant van het Belle Epoque menu. Op de kaart staan traditionele lokale gerechten uit de tijd van toen en dus ook de Blausee forel. Kruiden die in het restaurant worden gebruikt, groeien naast het hotel op in een klein tuinperceel. Kleine culinaire schilderijtjes passeren telkens de revue vergezeld van een overheerlijke plaatselijke Zwitserse wijn.
De Spittelmatte
De volgende ochtend spring ik vol energie uit bed. Na het stevige ontbijt wacht een wandeling langs het hooggelegen Spittilmatte-plateau in Sunnbüel. In de illustere voetsporen van Mark Twain, Jules Verne, Sherlock Holmes en talrijke andere Belle Epoquegasten neem ik de Sunnbüel-kabelbaan. Een duizelingwekkende rit over steile kliffen met adembenemende zichten volgt tot het bovenstation op 1934 m. Vanaf hier slingert het pad richting de Spittelmatte, ooit een belangrijke handelsroute tussen de kantons Bern en Wallis. Daar boven hoog in de lucht, boven de eindeloze besneeuwde bergtoppen die aan weerszijden opdoemen, geniet ik eindeloos van de fascinerende schoonheid. We stappen tot de Daubensee, vanaf waar borden naar de Gemnipass wijzen, een steil en lang bergpad dat tot in Leukerbad loopt. In de avondlijke winterzon sluit ik de avond af met culinaire verwennerij. De keuken van het Landgasthof Im Ruedihus serveert traditionele Zwitserse gerechten uit het Berner Oberland. De allerbeste kaasfondue en raclette van mijn leven!
Meer info:
- Op zoek naar meer informatie over de Kander-vallei en de vakantieregio Bern-Berner Oberland? Dit kan via www.kandersteg.ch en www.madeinbern.com
- Info over toeristisch Zwitserland vind je op www.MySwitzerland.com of telefonisch: 00800 100 200 30
- Ik sliep in Hotel Alfa Soleil in het centrum van het idyllische Kandersteg. Dit hotel biedt sfeervolle kamers aan met een Belle Epoque tintje. In Nico’s Restaurant staan creatieve gerechten op het menu, die worden bereid met regionale, natuurlijke producten.
- Hou je eerder van de traditionele Zwitserse gerechten zoals kaasfondue en raclette is de stubbe “ Im Ruedihus ” een befaamd adres.
- Volgend jaar viert Kandersteg het tienjarig jubileum van de Belle Epoque week.
- SWISS air vliegt dagelijks zes keer van Brussel naar Zürich. Informatie en reserveringen : www.swiss.com
- Met Swiss Travel System reisde ik verder met de trein via een voordeelpas

