GR5A,  Grote Routepaden,  Wandelroutes

De Wandelronde van Vlaanderen of GR5A

De rood-witte markeringen van de Grote Routepaden zijn me al meermaals in het Vlaamse wandellandschap opgevallen.  En toch, ondanks 40 jaar wandelervaring liep ik tot voor kort nooit een GR-wandelroute.  Nochtans is het internationale systeem heel eenvoudig: een witte en een rode streep onder elkaar.  Een kruispunt wordt aangegeven met een tweede kleinere wit-rode streep die links of rechts aanduid. Daarnaast zijn alle GR-paden vakkundig beschreven in een wandelgids met extra info over overnachtingsmogelijkheden  en tips rond gebruik van het openbaar vervoer.  Kan het nog simpeler ?

Wandelronde van Vlaanderen

De Wandelronde van Vlaanderen GR5A

Begin februari  viel de laatste wandeltelg in de brievenbus: de vernieuwde wandelgids GR5A of Wandelronde van Vlaanderen.  Helemaal nieuw is de gids niet, hij vervangt in feite alleen de tweedelige verouderde gidsen uit 2003. Het startpunt werd verplaatst naar Brugge en enkele wandeltrajecten werden volledig aangepast. Meteen goed voor een lijvige gids van 320 pagina’s , 570 kilometers wandelplezier of welgeteld 1 miljoen stappen.  Niet meteen een afstand om in één ruk uit te stappen, verre van zelf.

De typische Vlaamse landschappen

Doch bij het doorbladeren van de gids,  begon het in mij te borrelen.  Het traject lijkt je te verwennen met heel wat onverwacht en rijk gevarieerd natuurschoon. Onderweg trek je door de typische Vlaamse landschappen.  Al dient gezegd dat je enkel in West- , Oost-Vlaanderen en aan de rand van Antwerpen stapt.  Niet meteen de wandelronde van gans Vlaanderen, zoals de titel laat vermoeden. De titel refereert eerder naar het oude graafschap Vlaanderen.

Je stapt langs het duinengebied van onze Belgische kustlijn, het weidse polderlandschap in het West-Vlaamse hinterland, de kreken en polders van het Meetjesland en een hoekje Zeeuws-Vlaanderen, het Brugse Ommeland, de majestueuze Scheldeoevers, de mysterieuze Denderstreek rond Aalst , de pittoreske Vlaamse Ardennen en de eigenzinnige heuvels van de Westhoek.  Om het wandelfeest compleet te maken wordt al dat moois afgewisseld met fascinerend industrieel erfgoed, historische provinciesteden en charmante dorpen.

Uitvoerige wandelgids

De ganse route is uitvoerig beschreven en bevat talrijke detailkaarten.  Een meerwaarde in de gids vormen de etappesuggesties. Wat meteen mijn planning vergemakkelijkt.   Mijn meerjarenplan zal aanvatten in Hollebeke en het provinciaal domein De Palingbeek.  Binnenkort loop ik van Hollebeke naar Kemmel  mijn allereerste GR-kilometers.  Wie volgt en trekt met mij de wandelschoenen aan ?

© Tekst: Stefaan Bailleur – Foto’s:  Grote Route paden

Volg me verder op Instagram , Twitter en Facebook voor je dagelijkse portie wandelverhaal.

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.