wildkamperen
Wandelinspiratie,  Wandelweetjes

Wandelen en wildkamperen: waar mag het?

Back to basics, back to nature. Wandelen en kamperen in de natuur staat opnieuw hoog op de bucketlist van menig. Maar mag je zomaar in alle vrijheid je tentje ergens neerzetten in de natuur?   De Scandinavische bestemmingen  behoren tot de mogelijkheden.  Maar waar mag het nog?  Wildkamperen kan nog op hele mooie plekjes.  Een overzicht. 

Scandinavië spant de kroon

In Noorwegen, Zweden en Finland is kamperen in de natuur toegestaan, zolang je maar rekening houdt met de regels van de “allemansretten” .  Je hebt dus het recht tot toegang op het platteland en de nationale parken.  Gouden regel is wel dat je met respect en liefde omgaat met de natuur en de gronden van de eigenaar.  Op zich klinkt dit logisch.  Als je van de natuur wil genieten, moet je er zuinig mee om gaan.  Het enige wat niet mag is je tent opzetten op cultuurakkers of onder de blote hemel slapen.  Je moet daarnaast ook minstens 150 meter afstand houden met het dichtstbijzijnde huis.  Ook interessant om weten is dat je bloemen (geen beschermde exemplaren), bessen of paddenstoelen mag plukken.

IJsland onder strenge voorwaarden

IJsland is een van de meest populaire bestemmingen van de laatste jaren.  Helemaal terecht!  Het land heeft zoveel natuurschoon dat je getriggerd wordt om te kamperen midden de natuur.  Maar houd  er rekening mee dat je tent opslaan in IJsland slechts kan op sommige plaatsen en onder strenge voorwaarden.  Zo mag het enkel waar bijna geen mensen wonen en waar er geen campings zijn. In principe is het zelfs niet nodig om in IJsland wild te kamperen.  Er zijn voldoende campings met goede faciliteiten.  Daarnaast mag je niet in groep kamperen. Je mag immers maar maximaal drie tenten naast elkaar opzetten en slechts voor één nachtje op dezelfde locatie blijven. 

Schotland, de perfecte outdoorbestemming

De weidse open ruimtes, de mysterieuze meren, de beroemde kastelen en de ongerepte natuur ontdekken is een scenario die roept om te kamperen. In Schotland is dat geen enkel probleem. Sinds 2003 geldt hier immers de Right to Roam ‘ regel.  Kort gezegd houdt het in dat alle regio’s vrij toegankelijk zijn voor ongemotoriseerd verkeer en je overal vrij kan wildkamperen.  Op één uitzondering na: East Loch Lomond .

Zwitserland en Oostenrijk : boven de boomgrens

In Zwitserland en Oostenrijk mag je in feite niet wildkamperen.  En al zeker niet in de beschermde natuurgebieden , in het bos of in de nabijheid van water. Maar een enkele nacht met een klein groepje in de bergen slapen, boven de boomgrens, dat mag dan weer wel.  Hier noemen ze het eerder bivakkeren in plaats van kamperen in het wild.  Ook hier gelden uiteraard de regels van respect voor de natuur.  Als je toch je tentje wil opslaan, let erop dit te doen uit het zicht van een berghut met overnachtingsmogelijkheden.  Want er staan zware boetes op het spel.  Best ga je ook eventjes te rade bij de plaatselijke instanties, want de regels verschillen nogal van kanton tot kanton.

wildkamperen

Frankrijk : het buitenbeentje

Ook in Frankrijk , toch een zeer geliefde vakantie- en wandelbestemming bij  Belgen , is kamperen in de natuur niet toegestaan.  Maar je mag er wel bivakkeren .  In Frankrijk maken ze immers een onderscheid tussen beide.  Dus mag je bivakkeren – voor één nacht op dezelfde plek – tussen 19u tot 9u.  Daarenboven moet je steeds toestemming hebben van de landeigenaar of minstens één uur verwijderd zijn van een weg of natuurreservaten.  

Verboden

Je las het al wildkamperen is niet overal toegestaan.   België is één van die landen, net als Nederland, Groot-Brittannië, Duitsland , Ierland , Groothertogdom Luxemburg , Griekenland , Slovenië en Italië.

Natuurregels
  • Beschadig nooit landbouwgrond (gecultiveerde grond), bosgrond of andere kwetsbare grond.
  • Betreed nooit zomaar een privéterrein.
  • Stoor landeigenaren niet bij de dagelijkse werkzaamheden.
  • Bewonder dieren op een afstand, maar laat ze verder met rust.
  • Beschadig hekwerken niet en doe altijd het hek achter je dicht, zodat kuddes niet kunnen uitbreken.
Afval

Neem je eigen afval altijd weer mee wanneer je vertrekt. Vind je ergens een vuilnisbak dan kan je daar gebruik van maken. Als deze vol zit, mag je er natuurlijk geen vuilniszak naast zetten.

Een kampvuur

Bij kamperen hoort natuurlijk een kampvuur! Dit is toegestaan, maar het zorgt wel voor bezorgdheid bij vele grondeigenaren. Het kan natuurlijk ook mis gaan. Houd daarom rekening met droog weer, de plaats waar je het kampvuur maakt en doof het vuur altijd zorgvuldig. Ruim ook de sporen van het kampvuur netjes op zodra je vertrekt.

© Tekst Stefaan Bailleur – Foto’s Visualhunt – Bron Camptoo

Volg je ons reeds op Instagram , Twitter en Facebook voor je dagelijkse portie wandelverhaal ?

wildkamperen
Nu geen tijd? Pin deze afbeelding voor later.

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: