feniks 2020
Benelux,  Wandelinspiratie,  Wandelweetjes

Feniks 2020: de wederopbouw van de Westhoek

Dat de Eerste Wereldoorlog de Westhoek volledig van de kaart veegde is bekend.  De IJzervlakte lag onder water, het landschap was volledig vernield en de grond verziekt door duizenden en duizenden bommen. Herstellen leek een onbegonnen zaak. Maar de streek krabbelde recht en de Westhoek herrees als een Feniks uit zijn as.  Ook na de herdenkingsjaren blijft Toerisme Westhoek de kaart trekken van het oorlogsverleden. Feniks 2020 vertelt immers het verhaal van de wederopbouw na WO I.

FENIKS 2020

Met Feniks 2020 blijft de Eerste Wereldoorlog brandend actueel, ook na de honderdjarige herdenking. Je ontdekt niet alleen het verhaal van de materiële opbouw, maar ook van het herstel van een samenleving, van hoe mensen van een huis weer een thuis maakten.

Steden, gemeenten en musea bundelen de krachten om over de hele Westhoek het verhaal van de Groote Wederopbouw te vertellen in expo’s en belevingsruimten. Elke plaats brengt een ander perspectief van de wederopbouw. We geven jullie graag de belangrijkste tentoonstellingen mee:

Feniks: de wederopbouw na de Eerste Wereldoorlog

In Ieper pakt het In Flanders Fields Museum uit met Feniks: de wederopbouw na de Eerste Wereldoorlog”. Tot 28 februari 2021 krijg je via de expo een algemeen beeld van de wederopbouw van de steden en dorpen in de Westhoek. Hiertoe werd een fotocollectie gebruikt van de gebroeders Antony uit Ieper.

Plantrekkers

Ook kleinere museum behandelen het thema. Zo pakt het bezoekerscentrum Heuvelland tot 11 november uit met Café Pax, terug naar de West-Vlaamse bergen. De zolderverdieping van het bezoekerscentrum is veranderd in een cafébarak, alwaar de dorpelingen je meenemen naar hun streek vlak na de Groote Oorlog.  In het Fransmansmuseum in Koekelare vertelt de expo “ Plantrekkers “ t.e.m. 16 april 2021 alles over de honderdduizenden Belgen die tijdens de Eerste Wereldoorlog naar het buitenland vluchtten.

De Lovie, sanatorium

Vanaf 16 juli tot 30 oktober opent het Kasteel de Lovie uitzonderlijk zijn deuren voor het grote publiek. Je ontdekt er alles over het ontstaan van De Lovie als sanatorium voor tuberculosepatiënten na WO I.  In het stadhuis van Diksmuide is er van 15 mei tot eind 2020 de multimediale tentoonstelling ‘ Diksmuide uit de as herrezen. Via een 360-graden projectie waan je jezelf in Diksmuide tijdens de heropbouw.

Wandelroutes

Ook al wandelend kan je de wederopbouw van de Westhoek na de Eerste Wereldoorlog van dichtbij meemaken. Aan de hand van vijf wandelroutes kom je voorbij sites die je in verband brengen met de wederopbouw. Extra informatie krijg je via een app, een gratis wandelkaartje of via infoborden onderweg.

Fenikswandeling Ieper

Deze 2,3 km lange wandelroute komt voorbij de meest wonderbaarlijke wederopbouwsites van Ieper, waaronder de Lakenhallen. In het In Flanders Fields Museum en het Yper Museum, kan je de
tijdelijke expo’s in het kader van de wederopbouw bezoeken. DOWNLOAD DE ROUTE

Sporen Diksmuide

Laat je voetstappen achter en treedt in de sporen van de pioniers, die de stad deden herleven. De route start aan het stadhuis van Diksmuide, waar je de tijdelijke gratis tentoonstelling ‘Uit de as herrezen’ kan ontdekken. Download hier de route

Zonnebeke herrijst

Deze erfgoedwandelroute brengt het verhaal van het herstel van de Zonnebeekse samenleving na de Eerste Wereldoorlog. De route gaat langs de Onze-Lieve-Vrouw kerk van Zonnebeke, waar je de tijdelijke tentoonstelling ‘Huib Hoste en het modernisme’ gratis kan bezoeken. Download hier de route

Follow the Feniks Nieuwpoort

Volg de Feniks door het historisch centrum van Nieuwpoort. De route start aan Westfront Nieuwpoort, waar je een bezoek kan brengen aan de expo ‘Mijn oorlog – Juul Filliaert 1914-1918’Download hier de route

Het Wilde Westen – Langemark

Een verhalencarrousel over de wederopbouw van een dorp én het herstel van het politiesysteem in ‘het Wilde Westen’. De wandelroute start aan het Guynemerplein, waar je in de kerk ook de tijdelijke gratis tentoonstelling ‘Het Wilde Westen’ kan bekijken. Download de route

Nieuwe publicatie ‘Terug naar de Westhoek’

Terug naar de Westhoek is een uniek boek over de wederopbouw. In deze publicatie komen er heel wat verhalen over de wederopbouw aan bod. Je krijgt ook heel wat informatie over Feniks 2020 en er zijn wandelroutes in opgenomen. Te koop voor € 5 bij de diensten voor toerisme in de Westhoek.

Meer info op Feniks2020.be

© Tekst Stefaan Bailleur – Foto’s Westtoer / Toerisme Westhoek

Volg je ons reeds op Instagram , Twitter en Facebook voor je dagelijkse portie wandelverhaal ?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.