Feniks 2020: de wederopbouw van de Westhoek

Feniks 2020

Dat de Eerste Wereldoorlog de Westhoek volledig van de kaart veegde is bekend.  De IJzervlakte lag onder water , het landschap was volledig vernield en de grond verziekt door duizenden en duizenden bommen. Herstellen leek een onbegonnen zaak. Maar de streek krabbelde recht en de Westhoek herrees als een Feniks uit zijn as.  Ook na de herdenkingsjaren blijft de oorlog het nieuwe topthema van Toerisme Westhoek.  Feniks 2020 vertelt immers het verhaal van de wederopbouw na WO I.

FENIKS 2020

Met Feniks 2020 blijft de Eerste Wereldoorlog brandend actueel, ook na de honderdjarige herdenking.  “ Thematische tentoonstellingen en publieksevenementen dienen een beeld te schetsen hoe de wederopbouw gebeurde kort na de Eerste Wereldoorlog” , geeft projectcoördinator Stephen Lodewijck mee.  Er komen ook vijf themawandelingen die je meenemen langs de markantste wederopbouwsites in de Westhoek. Sommige sites worden voor het eerst (tijdelijk) toegankelijk gemaakt voor het grote publiek. Feniks loopt van begin maart tot eind november 2020. We geven hierbij een selectie van de belangrijkste activiteiten.

Tentoonstellingen

Feniks: de wederopbouw na de Eerste Wereldoorlog

In Ieper pakt het In Flanders Fields Museum uit met Feniks: de wederopbouw na de Eerste Wereldoorlog”. Van 7 maart tot en met 15 november krijg je via de expo een algemeen beeld van de wederopbouw van de steden en dorpen in de Westhoek. Hiertoe werd een fotocollectie gebruikt van de gebroeders Antony uit Ieper.

Plantrekkers

Ook kleinere museum behandelen het thema. Zo pakt het bezoekerscentrum Heuvelland vanaf 14 maart uit met Café Pax, terug naar de West-Vlaamse bergen. De zolderverdieping van het bezoekerscentrum is verandert in een cafébarak, alwaar de dorpelingen je meenemen naar hun streek vlak na de Groote Oorlog.  In het Fransmansmuseum in Koekelare vertelt de expo “ Plantrekkers “ over de honderdduizenden Belgen die tijdens de Eerste Wereldoorlog naar het buitenland vluchtten.

De Lovie, sanatorium

Vanaf 25 april opent het Kasteel de Lovie uitzonderlijk zijn deuren voor het grote publiek. Je ontdekt er alles over het ontstaan van De Lovie als sanatorium voor tuberculosepatiënten na WO I.  In het stadhuis van Diksmuide is er van 15 mei tot eind 2020 de multimediale tentoonstelling ‘ Diksmuide uit de as herrezen. Via een 360-graden projectie waan je jezelf in Diksmuide tijdens de heropbouw.

Evenementen

Op 20 mei pakt stad Diksmuide uit met een groots evenement op de Grote Markt. Met projecties, muziek, theater en verhalen herbeleef je de heropbouw van de stad en ontmoet je drie getuigen van het eerste uur.  In Nieuwpoort kan je anderzijds elke avond van 29 juli t/m 2 augustus een nocturne-wandeling met verrassende anekdotes maken.  ‘Follow the Feniks’ zal je weten te betoveren met beklijvend spektakel, theater en muziek.  

Feniks 2020

Wandelroutes

Ook al wandelend kan je de wederopbouw van de Westhoek na de Eerste Wereldoorlog van dichtbij meemaken. Aan de hand van vijf wandelroutes kom je voorbij sites die je in verband brengen met de wederopbouw. Extra informatie krijg je enerzijds via een app, een gratis wandelkaartje of via infoborden onderweg.

Nieuwe publicatie ‘Terug naar de Westhoek’

Terug naar de Westhoek is een uniek boek over de wederopbouw. In deze publicatie komen er heel wat verhalen over de wederopbouw aan bod. Je krijgt ook heel wat informatie over Feniks 2020 en er zijn wandelroutes in opgenomen. Te koop voor € 5 bij de diensten voor toerisme in de Westhoek.

Meer info op Feniks2020.be

© Tekst Stefaan Bailleur – Foto’s Westtoer / Toerisme Westhoek

Volg je ons reeds op Instagram , Twitter en Facebook voor je dagelijkse portie wandelverhaal ?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.