burn-out
Wandelinspiratie,  Wandeltips

Wandelen de remedie tegen burn-out

Een burn-out? Dat overkomt mij niet!  En toch zijn we er met ons allen vatbaar voor. Wellicht kennen we allemaal wel iemand in onze kennissenkring, familie of collega’s die te kampen heeft met burn-out.  Burn-out is vreselijk. Laat duidelijk zijn: het kan iedereen overkomen. Wandelen is de remedie tegen burn-out.

burn-out

Geen ziekte, maar een syndroom

Het is geen ziekte, maar een syndroom.  Kenmerkend voor burn-out zijn de lichamelijke, psychische en sociale klachten die gepaard gaan met een gevoel van minderwaardigheid op je werk en je directe omgeving.  Je voelt je emotioneel uitgeput en bent prikkelbaar. Je zelfvertrouwen heeft een deuk gekregen. Als het niet over je werk gaat denk je enkel nog realistisch. Je energie staat op een laag pitje. Allemaal signalen van je lichaam die duidelijk moeten maken dat je te kampen hebt met een burn-out. Maar vaak is het al te laat! Je bent te lang en te ver over je grenzen gegaan. Je bent doodop om ook maar iets te ondernemen.

Jouw ‘platte batterijen’ terug opladen kan je niet in een paar dagen. Het is een langzaam proces van terug op te bouwen, jezelf terug te vinden en opnieuw te kunnen omgaan met de stress van alledag. Met volgende tips kan je zelf meewerken aan je herstel.

burn-out

Kies voor jezelf

Negeer niet langer je eigen behoeften.  Het is tijd om volop voor jezelf te kiezen. Burn-out is geen teken van zwakte maar een signaal dat je dringend voor jezelf moet kiezen. Stop met alle taken die je van je energie beroven en vraag hulp voor de taken die toch moeten worden gedaan.

Aanvaard hulp

Tracht dit niet alleen op te lossen. Zoek hulp bij je partner, gezin of vrienden. Sluit je niet af van de buitenwereld want je maakt het zo alleen maar erger. Laat hen ook toe om je te helpen en je uit je isolement te halen.

Doe wat je graag doet

Maak een lijstje op van alle activiteiten die je leuk vindt en je opnieuw energie geven. Tracht elke dag minstens een van deze activiteiten te doen en bouw zo je energie terug op.

Ga wandelen

Ook al ben je doodmoe, ga elke dag even wandelen. Verplicht je er echt toe. Langzaamaan zal je fysieke inspanning opnieuw tot een normaal niveau komen. Talrijke bekende Vlamingen als een Guy Swinnen, Eva Daeleman of Herman van Molle zijn u voorgegaan. Allen vonden in wandelen de perfecte remedie tegen een burn-out.

Eet gezond

Eet volop verse groenten en fruit, kies voor volkoren producten en drink 1,5 liter water per dag. Je lichaam heeft de energie uit gezonde voeding nu meer dan ooit nodig.

Verban stress en pieker minder

Te veel stress is vaak de oorzaak van een burn-out. Zorg voor voldoende ontspanning, kies voor een ontspannende massage of ga wat bewegen in het groen. Piekeren vreet aan je. Schrijf op waarover je piekert zodat je er een beeld over krijgt. Tracht in kleine stappen je problemen op te lossen.

Rust en slaap

Zorg dat je voldoende rust en slaapt. Ga tijdig naar bed. En waarom zou je zelf geen middagdutje doen als je daar behoefte aan hebt.

Zeg voortaan ook eens ‘nee’

Leer ‘nee’ te zeggen zodat je in de toekomst niet snel weer je grenzen overschrijdt. Hiervoor kan je eventueel een assertiviteitscursus volgen.

© Tekst Stefaan Bailleur – Foto’s Getty & Visualhunt

Volg je ons reeds op Instagram , Twitter en Facebook voor je dagelijkse portie wandelverhaal ?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.