wandelen in het meetjesland
Wandelinspiratie,  Wandelnieuws,  Wandelroutes,  Wandelroutes Oost-Vlaanderen

De mooiste wandelpaden in het Meetjesland

Het vlakke Meetjesland, tussen Gent en Brugge, staat bij velen bekend als fietsregio, maar je kan er ook heerlijk wandelen. Toerisme Oost-Vlaanderen trok het Meetjesland in en stippelde er 5 nieuwe wandelroutes uit, dwars door meersen, bossen, heide en polders. De 5 routes staan gebundeld in de nieuwe wandelgids ‘Wandelen in het Meetjesland’, online te koop via www.routen.be.

Rust, ruimte en ‘roots’

Eindeloze vergezichten, kleurrijke loofbossen, drassige meersen, open velden met vogelrijke kreken en gezellige polderdorpjes met levendige dorpscafés: dit is het Meetjesland. De Oost-Vlaamse regio ten noorden van Gent en ten zuiden van Zeeuws-Vlaanderen, staat bij velen bekend om zijn mooie fietspaden, maar vaak onderschat als wandelbestemming.

Het overwegend vlakke terrein maakt het Meetjesland ideaal als fietsgebied”, zegt gedeputeerde-voorzitter van Toerisme Oost-Vlaanderen Leentje Grillaert, “maar de ware schoonheid van de regio schuilt volgens kenners in de weidsheid en rijkdom van het open landschap, de rust en de stilte die je er nog vindt, de bijzondere fauna en flora, en  de ‘roots’ van de dorpelingen en hun dorpen, diep verankerd in een heel eigen geschiedenis. Dit alles laat zich best zo traag mogelijk ontdekken.

Wandelen in het Meetjesland

Een wandelgids voor het Meetjesland kon dan ook niet uitblijven. Dus lanceert Toerisme Oost-Vlaanderen op de valreep voor de herfstvakantie de pocket ‘Wandelen in het Meetjesland’. De gids is er in de eerste plaats voor echte wandelliefhebbers die houden van dagtochten. Maar ook voor weekendtoeristen die op zoek zijn naar rust, en voor gezinnen die graag gezellig samen een frisse neus halen is de wandelgids een must.

Lange wandeltochten zijn het beste vaccin tegen herfstblues. Of je nu alleen, met zijn tweeën, of in een klein maar fijn gezelschap wandelt maakt niet uit. De wandelroutes nemen je onder meer mee naar de polders van de Meetjeslandse Zwinstreek. Ook het krekengebied op de grens met Zeeland en de meersen van de Oude Kalevallei komen er aan bod. Hou je eerder van een boswandeling? Dan kan je wandelen in de historische Kwadebossen of de bossen van het provinciaal domein Het Leen. Stuk voor stuk zijn het topbestemming voor een herfstige wandeling. Ze kregen in Wandelen in het Meetjesland dan ook elk een eigen route en vertellen elk ook een heel eigen verhaal.

Weekendje uitwaaien

‘Wandelen in het Meetjesland’ telt tweeënnegentig pagina’s en heeft vijf wandelroutes, waarvan vier langs knooppunten en een met eigen bewegwijzering. De routes starten in Merendree, Eeklo, Lembeke, Sint-Jan-in-Eremo en Middelburg, zijn veertien tot negentien kilometer lang en richten zich op wandelliefhebbers die graag iets verder en iets langer op pad gaan. Twee van de vijf routes kunnen makkelijk worden ingekort en zijn zo ook geschikt voor gezinnen met kinderen. Alle routes hebben een gedetailleerde routekaart, praktische informatie en beschrijvingen van bezienswaardigheden onderweg, net als in een reisgids. Bij elke route horen ook 2 logeertips op wandelafstand van het traject en tal van andere horecatips. Ideaal voor het plannen van een weekendje uit.

Portretten van Meetjeslanders

‘Wandelen in het Meetjesland’ heeft bij elke route in de gids ook een portret van Meetjeslanders die op een bijzondere manier verbonden zijn met het gebied waardoorheen de route leidt. Die portretten voegen op een bescheiden manier iets extra toe aan de routes. Noem het een ziel. Het toont de betrokkenheid van de Meetjeslanders die je als wandelaar tegen het lijf kunt lopen. Het toont ook de creativiteit en de passie die hier hoog in het vaandel worden gedragen.

Meetjesland Wandelbox

wandelen in het meetjesland

‘Wandelen in het Meetjesland’ kost € 6 en kan je kopen in gespecialiseerde boekenwinkels. Je bestelt de wandelgids uiteraard net zo makkelijk via www.routen.be/webshop. Wie graag ook zelf wandelroutes uitstippelt langs knooppunten, bestelt er meteen de twee vernieuwde wandelnetwerkkaarten van het Meetjesland bij: ‘Meetjeslandse Bossen’ en ‘Meetjeslandse Kreken’. De twee kaarten en de gids kan je apart kopen, elk voor € 6, maar ze worden ook samen aangeboden in een handige ‘Meetjesland Wandelbox’. Die bestel je voor €14,95. Zo bespaar je ruim €3. 

Foto’s: Toerisme Oost-Vlaanderen | Niko Caignie

Volg je ons reeds op Facebook,  Instagram  & Pinterest voor je dagelijkse portie wandelverhaal?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.