Wandelinspiratie,  Wandelweetjes

Logeren Plus in de Westhoek

Het is een kwestie van nog een paar dagen vol te houden: dan is het immers lente en worden de eerste zonnige lentedagen verwacht. Dan kom ik helemaal tot leven.  Ik wil naar buiten op een terras , in het park , langs het strand, een fikse wandeling maken.  Zalig nietsdoen genietend van het voorjaar. Even weg uit de dagelijkse routine en onbekende fijne plekjes ontdekken.

Alleen dan rijst de vraag: waar naartoe?  De naam alleen al zou een website kunnen zijn met leuke uitjes en tips.  In het zoeken naar de ideale bestemming, ben ik nogal kieskeurig.  Ik wil meer dan een toffe locatie met een kwaliteitsvol zacht bed en lekker ontbijt. Een unieke beleving is een begrip geworden waar de Vlaming meer dan ooit op zoek naar gaat, zo ook bij mezelf.

Doch hoeven we onze korte break of weekendje uit altijd ver weg te zoeken? In eigen streek zijn er immers voldoende stekkies voor wat qualitytime met vrienden of familie.  Logeren in Vlaanderen Vakantieland speelt daar sinds kort aardig op in.  Onder het nieuwe concept ‘ Logeren Plus ‘ bundelt de organisatie  een aantal leuke logies waar logeren en beleven centraal staan.

logeren plus

Nieuwsgierig naar het concept,  zocht ik in het zog van Tatyana Beloy, Ben Roelandts en Katia Retsin naar 5 leuke Westhoek locaties waar de gastheer en –vrouw net dat tikkeltje meer aanbieden.  Gegarandeerd ga ik binnenkort de proef op de som nemen, mijn ego is alvast gestreeld.  Ik popel nu reeds vol ongeduld naar een tof weekendje Westhoek-beleving. Alvast tref je onderstaand mijn ‘Logeren Plus ‘ pakket.  Al zal een keuze maken niet evident zijn.

Wandelen langs hop en proeven van bier.    

12227586_936815096357297_4184104543387301265_n.jpg

Wie mij reeds enige tijd volgt, weet dat het arrangement perfect aansluit bij mijn verwachtingen. Vanuit het charmante dorp Watou wandel je langs de Poperingse hopvelden naar de Sint-Bernardusbrouwerij. In het bezoekerscentrum van de brouwerij word het bierproces van de lekkere abdijbieren met passie getoond en geniet je achteraf van een heerlijke degustatie. De terugweg vat je aan met een streekbierenpakket onder de hand. Ideaal voor thuis na te proeven. Watou zelf is het dorp van het goede leven, van hoge gisting en van poëzie. Op het dorpsplein praat je na in een van de gezellige cafeetjes, waarna je bij thuiskomst in de vakantiewoning geniet van een enige echte Franse Picon en een breughelbuffet met streekproducten.

Douce Vie, Douvieweg 50, 8978 Poperinge

EXTRA TIP :  In ’t Hommelhof laat je je culinair verwennen met gerechten op basis van goddelijke brouwsels.

Met de Vespa touren in Heuvelland en omgeving

1902671c3cd5b75137fc4a0bc0902c8817f38471
Touren met de Vespa

Als je kan fietsen, kan je ook met de Vespa rijden. Je maakt zowaar een rit door het prachtige Toscane van Vlaanderen. Je voelt je meteen “ la dolce vita “ in Italië. Onderweg geniet je van wisselende zichten die zich laten meegolven door een landschap van verrassende doorsteekjes en pittige golvingen. Acht pittoreske dorpjes koesteren zich in een prachtig domein van uitgestrekte vlakten , weilanden , bossen , holle en bolle wegen , gespekt met schichtige golvingen. Dit is het prachtige Heuvelland , een ongerept stukje Westhoek. Gewoonweg zalig genieten!

’t Wolvennest, Zuidlindestraat 18-20, 8950 Heuvelland (Nieuwkerke)

EXTRA TIP:  Proef onderweg van een Heuvellands wijntje. Op de flanken van de Kemmelberg, Rode- en andere bergen tref je geknipte terroirwijn.

Potje draaien bij Ieperse pottenbakker

stefanhand.jpg

Zo’n creatief type ben ik niet, mijn partner des te meer.  Toch sta ik telkens gefascineerd te kijken hoe een pottenbakker erin slaagt om prachtige keramiekcreaties te draaien. Tot op heden had ik zelf geen benul dat er in Ieper een pottenbakker actief is en dan nog met de zelfde voornaam. Stefan’s pottery vind je net voor de Sint-Pieterskerk. Mij lijkt het alvast leuk om er een workshop te volgen. Al kan ik me moeilijk voorstellen – handige Harry zijnde – hoe ik uit een homp klei een gebruiksvoorwerp zal creëren.   Geen nood, Stefan helpt je daarbij. Hij brengt je de basiskennis van het pottenbakken aan. Je kan zelfs je creatie bakken, waarna je het enkele weken later kan afhalen of thuis laten bezorgen. Ik zie het helemaal zitten.

Main Street Hotel, Rijselstraat 136, 8900 Ieper

EXTRA TIP:  Mocht je creatie toch dit niet zijn! Er is een leuke shop om in te snuisteren .

Wandeltocht met oorlogsverhalen

Verhalen over de eerste wereldoorlog weten me steevast te fascineren. Zie hieromtrent mijn vorig blog met tips over mooie Ieperse oorlogsplekjes.  Groot  is mijn verwondering, als blijkt dat Staden een oorlogsverleden heeft.  Volgens mij lijkt Staden nu niet meteen de aantrekkelijkste Westhoek gemeente, maar wellicht moet ik mijn visie hieromtrent even herzien. Het aanbod waarbij een gepassioneerde WOI gids je te voet meeneemt langs de mooiste plekjes van Staden spreekt me wel aan. Onderweg vertelt de gids tragische, maar ook grappige verhalen over soldaten en burgers tijdens WO I.  Het arrangement sluit je af met een biertje en een hapje in het plaatselijke volkscafé “ De Weunwaegne “.

Huize Porteman, Vredestraat 26, 8840 Staden

EXTRA TIP: In De Weunwaegne moet je beslist proeven van het eigen huisbier ‘ de Zigeunerken’

Maak je eigen pizza of brood

1229749bd9e9055c.jpg

Naast wandelen is koken een tweede passie.  Zodoende leek dit arrangement me een leuke afsluiter. Enig nadeel: het kan enkel in groep.  Samen met je partner , vrienden of familie, je eigen pizza maken … dit moet top zijn. Het kan in Hooglede, waar ja na de verwelkoming met bubbels en wat hapjes een uitgebreide uitleg krijgt over pizza’s.  Het water komt me reeds in de mond. Kan amper wachten om zelf aan de slag te gaan en in een authentieke houtoven mijn eigen pizza bakken. Zie me al bezig als een echte macho Italiaan.  Ahumm… alle gekheid op een stokje. Ik zal het maar bij een wijntje en mijn zelfgemaakte pizza houden. Laat het jullie smaken!

Buytenhuys, Gitsbergstraat 39, 8830 Hooglede

Nieuwsgierig naar meer Logeren Plus?  Neem dan vlug een kijkje op de website, waarbij meer dan 100 hotels, B&B’s en vakantiewoningen een unieke beleving aanbieden naast een aangename overnachting.

Ik kijk alvast uit naar een eerste ervaring. En jullie?

Volg me verder op Instagram en Facebook voor je dagelijkse portie wandelverhaal.

© Tekst Stefaan Bailleur  –  Foto’s Logeren in Vlaanderen

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.