Getest & goedgekeurd ” de Pedaalroute “

Het is vrijdag dus het weekend is in zicht. Het doet er mij aan denken dat enkele maanden terug het wandelnetwerk Vlaamse Ardennen fors werd uitgebreid. Ik houd mooie herinneringen in gedachten aan de Vlaamse Ardennen. De ervaring dat achter iedere plooi in het landschap een nieuwe ontdekking schuilt, laat me besluiten een ontspannende wandeldag te plannen in Kluisbergen.

De dag erop stap ik langs de knooppunten van het wandelnetwerk Vlaamse Ardennen. Met de Getuigenheuvels, Bronbossen en de Zwalmvallei – goed voor 850 km wandelplezier – ontdek je als geen ander de prachtige glooiingen van dit uniek stukje Vlaanderen. Hiervoor maak ik handig gebruik van de pocketgids “ Koplopen “.  In de belevingsgids vind je vijf toffe themawandelingen die getest en goedgekeurd zijn door mensen met een hart voor de regio. Leuk zijn de tips met enkele bezienswaardigheden en toffe “tussenstops” onderweg.

De Ronde van Vlaanderenstraat

Ik kies voor “ de Pedaalroute “ die me in de buurt van het Kluisbos brengt langsheen  iconische plaatsen uit de Vlaamse grote wielerklassiekers. Niet toevallig start de wandeling in de “ Ronde van Vlaanderenstraat “.  Hier tref je een langgerekte ode aan de mooiste wielerkoers van ons land.  De straat is uitgegroeid tot een mythe met tien levensgrote portretten van onze wielerhelden en een monument van de Rondepionier Karel Van Wijnendaele. In de kanttekening van dit wandelverhaal herinner ik me de oergezellige staminee ’t Konijntje als de ‘ place to be “ van menig wandel- en wielerfanaat. Na een paar uur wandelplezier van de puurste klasse kon je er navenant genieten van een frisse pint of lokaal streekbier. Thans is het een drank- en spijshuis vermaard om zijn ruime selectie van om en bij de 300 whisky’s.  Een adresje waar ik beslist binnenkort terugkom.

De zacht verende bospaden van het Kluisbos

Eenmaal de Ronde van Vlaanderenstraat doorlopen, dropt de ochtendlijke nevel me het Kluisbos in. Vol enthousiasme kondigen de vogels het aanbreken van de dag aan. Ik flaneer langs de zacht verende bospaden van het Kluisbos, die hoofdzakelijk bestaan uit een bonte mix van eik, beuk en berk.  Trouwens, wist je dat twee-derde van het 300 ha grote Kluisbos op Vlaams grondgebied ligt en het restant toehoort aan Wallonië? Hier wandel je letterlijk op de taalgrens, met een prachtig zicht op het weidse “ Waalse land”. Wat later volg ik een deel van het bosleerpad. Tijd om mijn kennis bij te schaven over het leven in het bos en zijn bewoners is er niet.  Een brede beukendreef duikt met me naar beneden, om me al even vlug de komende glooiing op te stuwen. Wat verder mond ik uit aan de Vierschaar, alwaar een kruispunt van vier wegen uitvloeien op het hoogste punt van de Kluisberg.  Ten tijde van Karel de Grote werd hier recht gesproken. Op de hoek staat tevens een wandelboom van de Grote Routepaden die hier onder meer de weg van de GR5A richting Ronse en Oostende aanwijst.

DSC_0296 - kopie

Het wonderbaarlijke landschap van de Vlaamse Ardennen

Ik zou zo de rood-witte markeringen tot mijn thuishaven kunnen volgen, maar kies wijselijk de kortere Kluisboswandelroute en het stuk wandelnetwerk Vlaamse Ardennen te volgen. Een tijdlang stap ik langs de kamlijn van het gehucht Pensemont. Eenmaal de bosrand uit, opent zich ondanks de grauwe nevel een spervuur aan ultieme vergezichten.  Alleen het stemmige witgekalkte Sint-Amanduskerkje van Kwaremont is amper waar te nemen.  Het kunstenaarsdorp is bovenal bekend voor de beruchte passage van de enige echte Oude Kwaremont. Maar liefst driemaal dienen de echte “ Flandriens “ de helling en haar bonkige kasseien te bedwingen tijdens de Ronde van Vlaanderen. Een rustbank nodigt uit om urenlang te turen naar het wonderbaarlijke landschap van de Vlaamse Ardennen. Ik slinger mee langs een schier van onverharde paden die zich een spoor banen tussen de rijkelijke glooiingen tot het charmante Kwaremont-dorp. De sfeer wordt er bepaald door een fraaie vierkantshoeve, de bakstenen kerkhofmuur en diverse kunstateliers.

Eenmaal het dorp gerond, bijt ik mijn tanden stuk op de beruchte kinderkopjes van de Schilderstraat. De leuke kasseiweg ruil ik alras voor het ongeëvenaarde decor van de Vlaamse Ardennen en de regionale Panoramaroute. Voor mij uitkijkend ontwaar ik de Paterberg, een van de zwaarste hellingen uit de Ronde.  Een sublieme weide doorsteek zorgt ongetwijfeld voor het avontuurlijke aspect. Wat hou ik van die sompige wandeldoorsteken.  Waarna ik langs de flanken van de Paterberg en de aftandse kasseien van de Rampe vervolg.

Het oeroude en gezellige café

Ik raak maar niet uitgekeken op de zotte uitzichten van de Vlaamse Ardennen.  Ergens vind ik het alleen jammer dat de dampende elektriciteitscentrale van Ruien niet meer fungeert als oriëntatiepunt in het landschap.  Nog een laatste maal kijk ik om naar het beeld van het kerkje van Kwaremont. Meteen de laatste blikvanger van de wandeling. Waarna ik in het oeroude en gezellige café d’Oude Hoeve geniet van een authentieke Kwaremont.

© Tekst & foto’s Stefaan Bailleur

Praktisch

  • Afstand: 11,8 km
  • Gratis parking: nabij Café d’Oude Hoeve , Ronde van Vlaanderenstraat 3 te Kwaremont
  • Start: De Pedaalroute maakt deel uit van de pocketgids “Koplopen”. Je volgt de knooppunten 9-52-76-22-21-37-69-70-65-20-16-49-46-40-17-10-9 van het wandelnetwerk Getuigenheuvels – Vlaamse Ardennen.
  • Niet geschikt voor rolstoelen. Laarzen of stevige wandelschoenen zijn geen overbodige luxe in de winter.
  • Horecatip: langs de wandelroute zijn er diverse eet- en drankmogelijkheden. Hou zeker en vast een halte in het oeroude en gezellige café d’Oude Hoeve. Er is lekker bier en vooral veel goed gezelschap bij de sympathieke uitbaatster Joelle.
  • De wandelkaart Getuigenheuvels en de pocketgids Koplopen zijn verkrijgbaar via de webshop van het Wandelwahalla tegen € 6.
  • Meer info over wandelen in het wandelwalhalla van Vlaanderen vind je op wandelwalhalla.be

Volg me verder op Instagram,  Facebook en Twitter voor je dagelijkse portie wandelverhaal.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.