vaucluse
Bestemming,  Frankrijk

Inspirerende wandelingen in de Vaucluse

De buitenlucht opsnuiven, onbekende landschappen bewonderen, erfgoed ontdekken of gewoonweg eens je hoofd leegmaken … Velen onder ons hebben vorig jaar het plezier van het wandelen (her)ontdekt. Een gezonde activiteit die je op reis gewoon kunt voortzetten, met name in de Vaucluse. Een stukje Frankrijk dat alles te bieden heeft om je te herbronnen in de natuur. We stellen graag zes legendarische wandelingen voor als inspiratie. 

Tussen de lavendel 

Rustige wegen slingeren door het land van Sault, in het hart van het grootste productiegebied van echte lavendel in Europa. Langs het parcours van 4 km in lusvorm staan didactische borden. De wandeling is het mooist tussen half juni en half augustus, wanneer de velden paars kleuren met miljoenen geurige bloempjes.

Nachtelijke beklimming van de Mont Ventoux

De beklimming van de Mont Ventoux is in meer dan één opzicht een mythische tocht. Maar je kunt er nog een vleugje magie aan toevoegen. Dit door de tocht ’s nachts te ondernemen en de top te bereiken bij zonsopgang! Met een hoogteverschil van 1500 meter is deze veeleisende tocht uiteraard bestemd voor ervaren wandelaars met een goede fysieke conditie.

Tocht langs de ‘Muur van de Pest’

Deze mooie wandeling vanuit Cabrières d’Avignon loopt langs de befaamde ‘Muur van de Pest’, die dit jaar z’n 300e verjaardag viert. Bij de Grote Pest van 1720, die in Marseille uitbrak aan boord van het schip ‘Le Grand Saint Antoine’, werd beslist om vanaf 1721 een 27 km lange stenen muur te bouwen ter bescherming van de kerkstaat Comtat Venaissin. Wie zijn wandelschoenen aantrekt, heeft keuze uit routes van verschillende lengtes.

Doorheen de wijngaarden van Châteauneuf-du-Pape

De idyllische paden doorheen de wijngaarden van AOC Châteauneuf-du-Pape voeren je langs stenen muurtjes, oude schuren en pijnboombossen. Langs een reeks bewegwijzerde routes staat een vijftiental borden met uitleg. Zo verken je deze mythische streek en verneem je meer over haar 13 druivenrassen en wijngeschiedenis. Alternatief: doorkruis deze wijngaarden met de fiets.

Wandeling langs de pauselijke grenspalen

In Valréas in het noorden van het departement is een historische route ‘bornes papales’ uitgestippeld. Deze bijzondere grenspalen dienden vroeger om de Enclave der Pausen af te bakenen. De enclave vormt nog steeds een eilandje van de Vaucluse omsloten door het departement Drôme. De wandelroute neemt je mee langs eeuwenoude paden en wegen. Geen betere manier om diep in dit fascinerende landschap van de Vaucluse door te dringen. De wandelroute kan je hier downloaden.

Tocht van de stenen hutjes

De garrigue is bezaaid met ‘bories’, vreemde ronde stenen hutjes. Dit bijzondere erfgoed, dat typisch is voor de Provence, ontdek je tijdens een wandeling van 5 km in de streek van het dorp Saumane. Tijdens je twee uur durende wandeling doorheen dit landelijke gebied vol pijnboom- en eikenbossen spot je hutten, maar ook terrasbouw en waterreservoirs afgedekt door een stenen bouwsel.  

Reeds zin gekregen om een wandelweekje Vaucluse te boeken? Ga voor meer informatie naar www.provence-toerisme.com

Op zoek naar meer wandelinspiratie in de Vaucluse? Deze vind je hier.

© Foto’s A. Hocquel -VPA / AVentoux Rando – L. Pamato

Volg je ons reeds op Facebook,  Instagram  & Pinterest voor je dagelijkse portie wandelverhaal?

vaucluse
Geen tijd om nu te lezen? Pin de afbeelding voor later

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.