
Koplopen op de Pedaalwandelroute
Het is vrijdag dus het weekend is in zicht. Dit doet er mij aan denken dat het wandelnetwerk Vlaamse Ardennen fors werd uitgebreid. Ik houd mooie herinneringen in gedachten aan de Vlaamse Ardennen. Het is dan ook zowat het wandelwalhalla van Vlaanderen. De ervaring dat achter iedere plooi in het landschap een nieuwe ontdekking schuilt, laat me besluiten een ontspannende wandeldag te plannen in Kluisbergen. Ik ga immers Koplopen op de Pedaalwandelroute.
Koplopen op de Pedaalwandelroute
De dag erop stap ik langs de knooppunten van het wandelnetwerk Vlaamse Ardennen. Met de Getuigenheuvels, Bronbossen en de Zwalmvallei – goed voor 850 km wandelplezier – ontdek je als geen ander de prachtige glooiingen van dit uniek stukje Vlaanderen. Hiervoor maak ik handig gebruik van de pocketgids “ Koplopen “. In de belevingsgids vind je vijf toffe themawandelingen die getest en goedgekeurd zijn door mensen met een hart voor de regio. Leuk zijn de tips met enkele bezienswaardigheden en toffe “tussenstops” onderweg.





De Ronde van Vlaanderenstraat
Uit de wandelgids Koplopen kies ik voor “ de Pedaalwandelroute “ . De wandelroute in de buurt van het Kluisbos, brengt de wandelaar langsheen de iconische plaatsen uit de Vlaamse grote wielerklassiekers. Niet toevallig start de wandeling in de “ Ronde van Vlaanderenstraat “. Hier tref je een langgerekte ode aan de mooiste wielerkoers van ons land. De straat is uitgegroeid tot een heuse mythe met levensgrote portretten van onze wielerhelden. Niet alleen alle Rondewinnaars zijn er vereeuwigd, je treft er ook een monument van de Rondepionier Karel Van Wijnendaele.
In de kanttekening van dit wandelverhaal herinner ik me ook de oergezellige staminee ’t Konijntje. Ooit aanzien als de ‘ place to be “ van menig wandel- en wielerfanaat. Na een paar uur wandelplezier van de puurste klasse kon je er genieten van een frisse pint of lokaal streekbier. Thans is het een drank- en spijshuis vermaard om zijn ruime selectie van om en bij de 300 whisky’s. Een adresje waar ik beslist binnenkort terugkom.







De zacht verende bospaden van het Kluisbos
Eenmaal de Ronde van Vlaanderenstraat doorlopen, dropt de ochtendlijke nevel me het Kluisbos in. Vol enthousiasme kondigen de vogels reeds het aanbreken van de dag aan. Ik flaneer langs de zacht verende bospaden van het Kluisbos, die hoofdzakelijk bestaan uit een bonte mix van eik, beuk en berk.
Wandelen op de taalgrens
Trouwens, wist je dat twee-derde van het 300 ha grote Kluisbos op Vlaams grondgebied ligt en het restant toehoort aan Wallonië? Bijgevolg wandel ik hier letterlijk op de taalgrens, met een prachtig zicht op het weidse “ Waalse land”. Vervolgens volg ik een deel van het bosleerpad. Tijd om mijn kennis bij te schaven over het bosleven en zijn bewoners is er niet. Een brede beukendreef duikt met me naar beneden, om me al even vlug de komende glooiing op te stuwen. Wat verder mond ik uit aan de Vierschaar. Een kruispunt van vier wegen, vandaar dat de naam verwijst naar Vierschaar. Meteen het hoogste punt van mijn koplopen op de Pedaalwandelroute. Ten tijde van Karel de Grote werd hier recht gesproken. Op de hoek staat tevens een wandelboom van de Grote Routepaden die hier onder andere de weg van de GR5A richting Ronse en Oostende aanwijst.
Het wonderbaarlijke landschap van de Vlaamse Ardennen
Ik zou zo de rood-witte markeringen tot mijn thuishaven kunnen volgen, maar kies wijselijk de kortere Kluisboswandelroute en het stuk wandelnetwerk Vlaamse Ardennen te volgen. Een tijdlang stap ik langs de kamlijn van het gehucht Pensemont. Eenmaal de bosrand uit, opent zich ondanks de grauwe nevel een spervuur aan ultieme vergezichten. Alleen het stemmige witgekalkte Sint-Amanduskerkje van Kwaremont is amper waar te nemen. Het kunstenaarsdorp is vooral bekend voor de beruchte passage van de enige echte Oude Kwaremont. Maar liefst driemaal dienen de echte “ Flandriens “ de helling en haar bonkige kasseien te bedwingen tijdens de Ronde van Vlaanderen.
Een rustbank nodigt uit om urenlang te turen naar het wonderbaarlijke landschap van de Vlaamse Ardennen. Ik slinger mee langs een schier van onverharde paden die zich een spoor banen tussen de rijkelijke glooiingen tot het charmante Kwaremont-dorp. De sfeer wordt er bepaald door een fraaie vierkantshoeve, de bakstenen kerkhofmuur en diverse kunstateliers.









Eenmaal het dorp gerond, bijt ik mijn tanden stuk op de beruchte kinderkopjes van de Schilderstraat. De leuke kasseiweg ruil ik alras voor het ongeëvenaarde decor van de Vlaamse Ardennen en de regionale Panoramaroute. Voor mij uitkijkend ontwaar ik de Paterberg, een van de zwaarste hellingen uit de Ronde. Een sublieme weide doorsteek zorgt ongetwijfeld voor het avontuurlijke aspect. Wat hou ik van die sompige wandeldoorsteken. Waarna ik langs de flanken van de Paterberg en de aftandse kasseien van de Rampe vervolg.
Het oeroude en gezellige café
Ik raak maar niet uitgekeken op de zotte uitzichten van de Vlaamse Ardennen. Ergens vind ik het alleen jammer dat de dampende elektriciteitscentrale van Ruien niet meer fungeert als oriëntatiepunt in het landschap. Nog een laatste maal kijk ik om naar het beeld van het kerkje van Kwaremont. Meteen de laatste blikvanger van de Koplopen Pedaalwandelroute. Waarna ik in het oeroude en gezellige café d’Oude Hoeve geniet van een authentieke Kwaremont.
© Tekst & foto’s Stefaan Bailleur
Praktisch
- Afstand: 11,8 km
- Gratis parking: nabij Café d’Oude Hoeve , Ronde van Vlaanderenstraat 3 te Kwaremont
- Start: Je volgt de knooppunten 9-52-76-22-21-37-69-70-65-20-16-49-46-40-17-10-9 van het wandelnetwerk Getuigenheuvels – Vlaamse Ardennen. Ik koos uit de wandelgids Koplopen voor de Pedaalwandelroute
- Niet geschikt voor rolstoelen. Laarzen of stevige wandelschoenen zijn geen overbodige luxe in de winter.
- Horecatip: langs de Pedaalwandelroute zijn er diverse eet- en drankmogelijkheden. Hou zeker en vast een halte in het oeroude en gezellige café d’Oude Hoeve. Er is lekker bier en vooral veel goed gezelschap bij de sympathieke uitbaatster Joelle.
- De wandelkaart Getuigenheuvels en de pocketgids Koplopen zijn beide verkrijgbaar via de webshop van het Wandelwalhalla tegen € 6.
- Meer info over wandelen in het wandelwalhalla van Vlaanderen vind je op wandelwalhalla.be
Gezien de coronaproblematiek is het zeker aan te raden om je vooraf even te informeren over eventuele stopplek(ken) op de route, mocht je er naartoe willen.
Volg me verder op Instagram, Facebook en Pinterest voor je dagelijkse portie wandelverhaal.


