Onze favoriete Ieperse boswandelingen

Niks zaliger dan je bottines strak aansnoeren voor een deugddoende herfstwandeling.  Zeker op een zonnige herfstdag  wanneer het bos zich van zijn mooiste kant laat zien.  Dan kan ik uren struinen door het kleurrijke bladerdek en herfstdecor op zoek naar de kleine landschapselementen, priemende kabouterhuisjes of  lekkere herfstvruchten.  Speciaal voor jullie selecteerden we onze favoriete Ieperse boswandelingen. Het zijn één voor één toppers waar je heerlijk in het bos kan wandelen.  Haal die stapschoenen maar uit de kast, genieten maar.

De Ieperse Vestingroute

Ieperse bos plekjes
De Ieperse Vestingroute een niet de missen greenspot in de herfst

Je hoeft het niet altijd ver te zoeken.  Dicht bij huis zijn er steevast enkele mooie bosrijke gebieden waar je je wandelhart kan ophalen. Ieper – onze thuishaven – is zo een stad met veel groen en bos. We wonen op een boogscheut van de Ieperse vestingen. De Vestingroute is dan ook één van onze favoriete Ieperse boswandelingen.  In ons wandelverhaal  “niet te missen greenspots in en rond Ieper“   hebben we het al uitvoerig over deze erg groen- en bosrijke wandelroute langs de mooiste Vauban-verdedigingsgordel van België. Rondom de stadsrand kom je voorbij de mooiste plekjes op de vestingen. Onderweg wijzen 23 infoborden allerlei weetjes over Vauban aan.  In de herfst ogen de kleurrijke schakeringen nog mooier terwijl je neerkijkt op de stadskern met zijn talrijke monumentale gebouwen. De vestingroute rond Ieper is slechts één van de groene wandeltoppers die de kattenstad rijk is. Je kan de route hier downloaden

Natuurpark Hoornwerk

De Vestingroute sluit nauw aan bij het Natuurpark Hoornwerk. Via de Poternebrug stap je zo kriskras het natuurpark in grotendeels aangeplant met streekeigen bomen en struiken. Met wat geluk kom je er zelfs een kudde grazende schapen tegen die helpen met het natuurbeheer.  Verstrengeld tussen het groen botst je op de restanten van de ondergrondse kazematten, de stille getuigen van een woelige geschiedenis.

Ieperse bos plekjes
Verstrengeld tussen het herfstgroen van het Hoornwerk stap je langs de wandelknooppunten van de Ieperboog

Ook in het Hoornwerk stappen we geregeld een van onze favoriete Ieperse boswandelingen. Hiervoor maken we gebruik van wandelknooppunten?  De knooppunten 63 – 64 – 62 – 65 – 66 van het wandelnetwerk Ieperboog loodsen je perfect langs de Ieperse vestingen. Wens je de wandeling uit te breiden met het Hoornwerk , volg  ter hoogte van knooppunt 63 de weg naar knooppunt 33.

Provinciaal domein de Palingbeek

Ieperse bos plekjes
In het provinciaal domein De Palingbeek geniet je bovenal van de fijne kleuren en geuren

Geen populairder wandelgebied dan het provinciaal domein de Palingbeek.  Vooral op een zonnige herfstdag is het drummen voor een plekje op de ruime parking. Meerdere Ieperse boswandelingen zijn er mogelijk in een golvend landschap met diverse beekbronnen. Je kan ook het traject volgen van de provinciale Palingbeekwandelroute. Terwijl je er bovenal geniet van de fijne kleuren en geuren van het bos , ontdek je eveneens het verhaal van de Oude vaart, het kasteel de Palingbeek en de Eerste Wereldoorlog.

ieperse boswandelingen

In een vorig wandelverhaal postten we een interessante wandeling “ van the Bluff tot Hill 60 “.  Ideaal voor stappers met een hart voor oorlogsgeschiedenis. Download hier de wandelbrochure van The Bluff tot Hill 60

Tip voor de kinderen : In de reeks speuren door het bos, een project van de provincie West-Vlaanderen kan je de gezinswandeling “zit er een vliegend konijn in het domein ” maken. Aan de hand van verrassende mysteries, leuke weetjes en plezante doe-opdrachten ga je samen met konijn Stijn en de boswachter dwars door het provinciaal domein wandelen.  Aan de rand van de Palingbeek, ligt een speelterrein. Hier kunnen ze hun energie volop kwijt.

Volg je liever de wandelknooppunten van het wandelnetwerk Ieperboog? Volg dan de knooppunten 13-12-27-28-24-23-22-21-19-18-17-75-15-16-25-26-15-13. Ze staan garant voor een heerlijke Ieperse boswandeling (afstand 9,4 km) dwars door het Provinciaal domein de Palingbeek. Startpunt: Komenseweg 113 – 8902 Ieper

De Ieperse Gasthuisbossen

De Gasthuisbossen op een steenworp van Ieper zijn er voor iedereen die nood hebben aan een portie Ieperse boswandelingen. Verspreid over de Westhoekdorpen Zillebeke, Zandvoorde en Wijtschate omsluiten de Gasthuisbossen verschillende domeinen. Vroeger waren ze eigendom van de Ieperse Gods- en Gasthuizen, de voorloper van het huidige OCMW.

Ieperse boswandelingen
De Gasthuisbossen: een verhaal langs bosdomein en oorlog

Je kan er op eigen houtje een paddenstoelenwandeling maken. De Gasthuisbossen zijn een waar paradijs voor heel wat zwammen. De provinciale Gasthuisbossenwandelroute neemt je over 10 km op sleeptouw langs de Zwarte Leen, Groenenburg en het Zandvoordebos.

Hou je toch liever van de wandelknooppunten ?  Ter hoogte van Klein-Zillebeke volg je het wandelnetwerk Ieperboog via de knooppunten 31-32-34-35-36-38-39-41-40-74-46-45-44-29-30-31

Met uitkijk op Zillebeke vijver

In de Middeleeuwen was Ieper een welvarende en dichtbevolkte stad. Om de waterbevoorrading te voorzien werden in Dikkebus en Zillebeke twee grote waterbekkens aangelegd, die Ieper nog steeds van drinkwater voorzien.  Zillebeke vijver omsloten door een prachtige dubbele bomenrij is thans een geliefde uitvalsbasis voor menig mooie Ieperse boswandelingen. Het domein is geliefd bij vele vogelsoorten die hier komen overwinteren. Wandelliefhebbers en vogelaars kunnen er uren turen naar het leven op en rond het water.

zillebeke.jpg
Zillebeke vijver een geliefde uitvalsbasis voor wandelaars en vogelaars

Naast de rondgang van Zillebeke vijver is het mogelijk om je Ieperse boswandeling uit te breiden met de Verdronken Weiden. Je kan ook doorstappen tot Hill 62 en het Sanctuary Woodmuseum. Het museum omvat naast uitrustingsstukken en wapens, bewaarde loopgraven en ondergrondse constructies uit de Eerste Wereldoorlog.

zillebeke.jpg

Een mooie natuur- en cultuurwandeling langs talrijke oorlogdelicten maak je langs de wandelknooppunten van het wandelnetwerk Ieperboog.  Volg de knooppunten 33 – 69 – 70 – 44 – 29 – 30 – 43 – 45 -46 -71 – 70 – 69. Vervolgens neem je de andere kant van de vijver tot knooppunt 33. Startpunt: Zillebeekvijverdreef – 8902 Ieper

@ Tekst & foto’s Stefaan Bailleur  –  coverfoto Visualhunt

Volg me verder op Instagram , Twitter en Facebook voor je dagelijkse portie wandelverhaal.

3 Antwoorden op “Onze favoriete Ieperse boswandelingen”

  1. De palingbeek staat al lang op mijn lijstje maar is een beetje ver van hier. Ik wacht nog even tot de hotels en horeca weer open mogen…

  2. De Palingbeek 3 jaar geleden gedaan met de wandelclub Manke Fiel 4046 uit Mollem met een plaatselijke gids een prachtige streek .
    Zeker en vast nog eens terug gaan Groetjes Emiel Peeters

    1. Steeds welkom , de laatste jaren is het Provinciaal Domein serieus uitgebreid. De provinciale Palingbeekwandelroute omsluit het volledige domein en situeert zich rond de oude kanaalsleuf.

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.