Palingbeekwandelroute
Wandelroutes,  Wandelroutes West-Vlaanderen

Palingbeek wandelroute langs oude kanaalsleuf

Gelegen op een boogscheut van Ieper te midden van een glooiend en bosrijk landschap tref je het Provinciaal Domein de Palingbeek. Voortaan kan je het natuurgebied ontdekken aan de hand van de Provinciale Palingbeek wandelroute. Het traject is 12,4 kilometer lang en situeert zich voornamelijk rond de oude kanaalsleuf Ieper-Komen. De Palingbeek lag aan de oorsprong van een boeiende geschiedenis, kende een woelige tijd tijdens de Eerste Wereldoorlog en is inmiddels uitgegroeid tot een vredig wandelparadijs. Beslist een belangrijke extra toeristische troef om de komende zomer te ontdekken.

Compagnie du Canal de la Lys à l’ Yperlée

In het bezoekerscentrum De Palingbeek hebben we afspraak met het verleden en het heden van het groenrijke provinciedomein. In de voormalige hoeve Callewaert kom je alles te weten over de Oude Vaart en de Eerste Wereldoorlog. De Palingbeek , die haar bron heeft in Voormezele, was slechts een beekje toen men hardop droomde van een verbinding tussen het IJzer- en Leiebekken. Hiervoor moest men wel dwars door de heuvelkam van Hollebeke. Talrijke plannen werden op tafel gelegd. Waarna in 1864 door ‘Compagnie du Canal de la Lys à l’Yperlée’ gestart werd met het uitgraven van een 18 km lange kanaalsleuf. Bedoeling was het verarmde Ieper vlot te verbinden met de industriegebieden van Noord-Frankrijk en Henegouwen. Maar …

Gedoemd om te mislukken

Van ondergrondse tunnel, versterkte kanaalgedeelten, sluizen tot een ijzeren brug: alle pogingen leidden tot niks. De kleiige Ieperse ondergrond bood telkens weerstand en de compagnie ging ter ziele. In 1912 nam de Belgische staat de uitvoering van de werken over. Toen in juni 1913 de Sint-Elooisbrug over de kanaalsleuf neerstortte en de Eerste Wereldoorlog dreigde, werden alle inspanningen gestaakt en kreeg de natuur terug de bovenhand. In het domein vind je enkele restanten van twee sluizen en een stukje kanaal terug.

Milieuboerderij

Vanuit het bezoekerscentrum nodigt de Palingbeek wandelroute uit voor een grondige verkenning van het provinciedomein. Vooraleer we onze wandelschoenen aanknopen, bezoeken we tevens de milieuboerderij. In de oude koeienstal vond de vzw Diogenes Dagcentrum de Pelgrim onderdak. Volwassenen met een mentale beperking krijgen er de mogelijkheid te werken met milieuvriendelijke technieken.  Ze verzorgen er de neerhofdieren, maar werken evenzeer rond natuurvriendelijk tuinieren en composteren.

Van The Bluff naar die Grosse Bastion

In en rondom het provinciedomein zijn de sporen van de Groote Oorlog nooit veraf.  De Oude Vaart lag immers middenin de frontlinie van de Ieperboog. Keer op keer wordt je geconfronteerd met de onuitwisbare sporen van dramatische veldslagen die hier werden uitgevochten.  Stappend langs de Provinciale Palingbeek wandelroute bots je op verschillende militaire begraafplaatsen. We staan eventjes stil bij het First D.C.L.I. Cemetery The Bluff.  Opmerkelijk zijn de grafzerken van rij D. Het opschrift ‘ A soldier of the Great War – Known into God ‘ benadrukt alleen maar de vreselijke gruwel van deze nutteloze oorlog.  

Het spookbeeld van de Groote Oorlog tekent zich nog meer af op The Bluff.  Het hoogstgelegen punt langs de steile noordelijke oever van de kanaalsleuf, was fel gegeerd. De dieptemijnen en kraters van beide legers zijn nog duidelijk zichtbaar in het landschap. The Bluff stond bij de Duitsers beter bekend als ‘die Grosse Bastion’.  Hier werd vier jaar lang een ondergrondse oorlog gevoerd.  Een klein informatieplatform maakt tevens dienst uit als instappunt op het wandelnetwerk Ieperboog.  

Hill 60 en Caterpillar Crater

Onderweg bots je ook op de mythische Hill 60 en de indrukwekkende Caterpillar Crater. Samen vormen ze één van de belangrijkste getuigenissen van de Ieperboog. De fameuze mijnenslag om Mesen op 7 juni 1917 is hier duidelijk zichtbaar. Hill 60 ontstond rond 1850 bij de aanleg van de spoorweglijn Kortrijk-Poperinge. Vier jaar lang werd zowel boven- als ondergronds om deze 60m hoge strategische heuvel, uitkijkend op Ypres Salient,  gevochten. In 1914 kwam de heuvel in handen van de Duitsers, waarna bij de eerste Engelse dieptemijnslag op 17 februari 1915 de heuvel van kamp wijzigde. Hier wandel je letterlijk en figuurlijk tussen de obusputten, kraters, bunkers en… schapen. Want, inderdaad, met wat geluk kom je de schaapherder met zijn 270 Texelse schapen tegen!

Provinciaal domein

Na de Groote Oorlog werd de Palingbeek decennialang met rust gelaten en herstelde de natuur wat de mens vernietigde. Riet, lisdodde en wilgen maken de begroeiing uit van de oude kanaalsleuf. De vochtige kleigronden van de oevers kleuren vol reuze paardenstaart, speenkruid en kruipend zenegroen. Brem, valse salie en sint-janskruid voelen zich dan eerder thuis op de nabijgelegen schrale en zandige gronden. Het landschap groeide uit tot een uniek natuurgebied en vredig wandelparadijs.  De Provinciale Palingbeek wandelroute omsluit niet alleen het oude kanaal Ieper-Komen.  Je wandelt evenzeer in het Molenbos en het domein De Vierlingen dat na de oorlog als parklandschap werd ingericht. Onderweg kom je tevens voorbij de landartinstallatie CWRM en de wandeling afsluiten met een bezoek aan de volkssterrenwacht Astrolab Iris.  

Praktisch

  • Afstand: 12,4 km , ingekorte versie van 8 kilometer is mogelijk
  • Gratis parking: nabij het bezoekerscentrum De Palingbeek , Vaartstraat 7 – 8902 Zillebeke
  • Start: De wandeling start aan het infobord te vinden in de nabijheid van het bezoekerscentrum. Volg de zeshoekige wandelbordjes.
  • Niet geschikt voor rolstoelen. Laarzen of stevige wandelschoenen zijn geen overbodige luxe.
  • Horecatip: Restaurant de Palingbeek

Meer info omtrent de Palingbeekwandelroute kan je bekomen nabij Westtoer, T 050 30 55 00 – info@westtoer.bewww.toerismewesthoek.be   Het wandeltraject vind je op de nieuwe kaart van het wandelnetwerk Ieper. In deze viertalige brochure is niet alleen de nieuwe wandelroute te vinden, maar ook het hele wandelnetwerk Ieperboog en de Gasthuisbossen-wandelroute. De wandelkaart is verkrijgbaar via de webshop van Westtoer tegen € 10 . Het traject van de Provinciale Palingbeek wandelroute kan je hier downloaden.

© Tekst & foto’s Stefaan Bailleur

Volg je ons reeds op Instagram , Twitter en Facebook voor je dagelijkse portie wandelverhaal ?

Graag vernemen we jullie suggesties over wandelen op de provinciale wandelroutes van Westtoer.

Nu geen tijd om te lezen? Pin deze afbeelding voor later

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: