Romeinse Limespad
Benelux,  Wandelinspiratie,  Wandelweetjes

Romeinse Limespad: wandelroute van het jaar

Het Romeinse Limespad (LAW 16) is uitverkoren tot Wandelroute van het Jaar 2019. De jury reikte tijdens de Fiets en Wandelbeurs in Gent de bijbehorende trofee uit aan routebeheerder Wandelnet Nederland.

Het 275 km lange pad volgt de loop van de vroegere noordgrens van het Romeinse Rijk, de Limes. Het pad rijgt historische plaatsen aaneen als Leiden (Romeinse naam: Matilo), Alphen aan den Rijn (Albaniana) en Woerden (Laurum). Maar je komt eveneens voorbij Utrecht (Trajectum) en Nijmegen (Noviomagus). En dat door een afwisselend landschap van polders en uiterwaarden, rivieren en kanalen, heuvels en bossen. Verrassend zijn de klompenpaden in het Groene Hart, de steile bospaadjes aan de Veluwezoom en de venijnige Duivelsberg aan de Duitse grens.

Romeinse Limespad

Onverharde paden

De jury prees de uitstekende bewegwijzering, de vele onverharde paden en rustige wegen. Ook de routegids is een pluspunt, aldus het juryrapport. “Je vind er een beschrijving van de route in de twee richtingen. Ook de uitstekende achtergrondinformatie over de natuur en de cultuurhistorische aspecten zijn een meerwaarde. En als die route daarenboven nog een origineel thema heeft, in dit geval historisch, dan waren dat redenen genoeg voor de jury om eensgezind de trofee toe te kennen aan het Lange Afstand Wandelpad 16 Romeinse Limes van Wandelnet Nederland.”

Romeinse Limespad

Shortlist

Vóór de eretitel wandelroute van het jaar waren nog vier andere routes in de race. Wandelnetwerk Brabantse Kouters (België), Noardlike Fryske Wâldenpad (Nederland), Tour du Brabant Wallon (België) en Walcherse Wandelingen (Nederland) vielen immers net niet in de prijzen. Zij werden dan weer geselecteerd uit een longlist met in totaal 18 kandidaten. Nieuwe of recent vernieuwde routes in België, Nederland en het Groothertogdom Luxemburg kunnen jaarlijks meedingen naar de prestigieuze prijs.

Het Romeinse Limespad is de opvolger van ‘Een wandeling rondom Zuid-Limburg‘ van Alex Buis, de Wandelroute van het Jaar 2018.

© Tekst Stefaan Bailleur –  Foto Fiets- en Wandelbeurs & Wandelnet.nl

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.