Wandelinspiratie,  Wandelnetwerken,  Wandelroutes

Wandelnetwerk Hagelandse Heuvels en Valleien

Toerisme Vlaams-Brabant breidde het populaire wandelnetwerk Hagelandse Heuvels uit met 480 kilometer aan virtuele trajecten en knooppunten in de Velpevallei, in de gemeenten Kortenaken, Glabbeek, Tienen, Tielt-Winge, Lubbeek, Boutersem, Bierbeek en Leuven. Het wandelnetwerk kreeg de nieuwe naam ‘Wandelnetwerk Hagelandse Heuvels en Valleien’ en sluit naadloos aan op de omliggende wandelnetwerken Zuid-Dijleland, Getevallei en de Merode. Dit werd ingehuldigd op de parking achter het domein van Kwabeek in Boutersem, uiteraard vlakbij de Velpe.

Het hart van een landelijk stukje Vlaams-Brabant

Het wandelnetwerk Hagelandse Heuvels en Valleien brengt de wandelaar naar het hart van een landelijk stukje Vlaams-Brabant. De Winge en de Velpe zoeken er hun weg tussen de heuvels van ijzerzandsteen. Op de zuidelijk georiënteerde flanken vangen rijen wijnranken de zon. Wat dieper naar het zuiden gaan de heuvels over in glooiingen en ruimen de wijnstokken plaats voor fruitbomen. De Velpe danst er vrolijk van Opvelp richting Demer, waar ze net als de Winge in uitmondt.

Volg de knooppunten

Het wandelnetwerk Hagelandse Heuvels en Valleien is opgebouwd via knooppunten. Elk kruispunt van 2 of meer wandelwegen krijgt een uniek nummer. Op de wandelkaart staan alle trajecten en de nummers van de knooppunten. De wandelaar stippelt zelf zijn wandeling uit en bepaalt de afstand aan de hand van de kilometeraanduiding op de kaart.

Virtueel wandelnetwerk

Het wandelnetwerk Hagelandse Heuvels werd gerealiseerd en bewegwijzerd in 2012. De uitbreiding van het wandelnetwerk in de Velpevallei is, na de Brabantse Kouters en de Getevallei, het derde virtuele wandelnetwerk. Je zal dan ook geen bewegwijzering of borden bespeuren langs je wandeltraject. Steeds meer wandelaars gebruiken immers digitale tools om hun wandeling te plannen en trekken er met de wandel-gps of wandel-app op uit. Zie het eigenlijk als een soort online wandelrouteplanner.

En met de gratis app ‘Wandelknooppunt’ heeft men ze allemaal op zak en kan men op pad. De wandelaar kan de virtuele knooppunten op kaart en in de routeplanner onderscheiden op basis van hun kleur. Bewegwijzerde knooppunten zijn rood, virtuele knooppunten zijn grijs. Toch betekent een virtueel wandelnetwerk niet minder inspanning om te realiseren. Alle mogelijke trajecten zijn grondig geïnventariseerd, gescreend en besproken met gemeenten en andere terreinbeheerders alvorens ze opgenomen zijn in het netwerk.

De Velpevallei

Om het nieuwe wandelnetwerk Hagelandse Heuvels en Valleien te realiseren werden 22 thematisch bewegwijzerde wandellussen in de Velpevallei behouden en verbeterd. Op die manier blijft er nog ruim 200 km aan bewegwijzerd wandelaanbod bestaan, als een soort van best of van het wandelnetwerk in de Velpevallei. Zo’n grote uitbreiding van een wandelgebied vraagt om nieuw kaartmateriaal. De volledige wandelpublicatie van Hagelandse Heuvels werd dan ook hervormd en omgedoopt tot Hagelandse Heuvels en Valleien, een naam die de lading beter dekt.

Nieuw is een doosje met daarin 2 kaarten in onscheurbaar materiaal en een beknopte infogids met extra info over het wandelgebied en suggestiewandelingen. De kaarten bevatten alle info om direct op pad te gaan. Er werd ook speciale aandacht geschonken aan de horeca en logies op de wandelwegen, een netwerk van wel 780 kilometer.

Het vernieuwde wandelnetwerk Hagelandse Heuvels en Valleien is vanaf heden te koop aan € 9 in de boekhandels en toeristische infokantoren of via www.toerismevlaamsbrabant.be/publicaties  

© Toerisme Vlaams-Brabant

Volg je ons al op Facebook,  Instagram  & Pinterest voor je dagelijkse portie wandelverhaal? 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.