wandelroute van het jaar
Benelux,  Wandelinspiratie,  Wandelweetjes

Flirten met de grens in de vallei van het Merkske

Grenshoppen tussen België en Nederland. Zonder natte voeten over een beek wandelen. Een uniek landschap, ontgonnen door straatarme landlopers. En picknicken terwijl de vogels een concertje geven … “Flirten met de grens in de vallei van het Merkske in Hoogstraten” – de kersverse wandeling van het jaar – charmeert elke wandelaar. De wandellus van Natuurpunt Markvallei haalde het in de wedstrijd van Toerisme Provincie Antwerpen vóór de kandidaten uit Bornem, Mechelen, Meerhout en Laakdal.

4 x grenshoppen

Maar liefst vier keer steek je de grens over tijdens deze wandeling. De vallei van het Merkske, die de natuurlijke grens met Nederland vormt, serveert 1900 ha topnatuur. Het kronkelend bijriviertje van de Mark maakt er fraaie bochten door het beekdal. Je doorkruist afwisselend bos, heide en open vlaktes. Maar ook drassige hooilanden, vennen en bloemrijke graspartijen kleuren de wandeling. De wielewaal of nachtegaal kwettert er intussen vrolijk op los. Het traject is 100% onverhard, hieruit volgt dat de beekvallei er hier en daar nat bij kan liggen. Houten bruggetjes en knuppelpaden houden je voeten droog. Wandelnetwerk Kempense Kolonies (B) en wandelroutenetwerk Brabant West (NL) vloeien er naadloos in elkaar over. Alleen de bewegwijzering verklapt in welk land je je bevindt.

wandelroute van het jaar

Officieel stiltegebied

In Wortel-Kolonie vallen meteen de indrukwekkende, kaarsrechte dreven op. Die moesten de orde en structuur in de voormalige landloperskolonie bevorderen. Er is echter nog een reden waarom je hier moet komen wandelen. Wortel-Kolonie is bovendien een officieel stiltegebied. Je hoort er vooral natuurlijke geluiden. Helemaal stil word je op de begraafplaats van de landlopers. Sommige kruisjes op het kerkhof vermelden geen naam, enkel een nummer … In de vroegere kolonieboerderij huist vandaag bezoekerscentrum De Klapekster. Het ideale start- en eindpunt van je trip.

Absolute topper

Deze wandeling van het jaar heeft gewoon alles. Je geniet van een fantastische brok natuur. Daarnaast ontdek je het fascinerende verhaal van de Kempense Kolonies. En daarbovenop is er de stilte, waar we in ons jachtige leven allemaal zo naar snakken. Kortom, een boeiende wandeling waarvan je helemaal opkikkert. Samengevat vormt de wandeling in de vallei van het Merkske de oververdiende winnaar, zoveel is zeker!

wandelroute van het jaar

Praktisch

  • Afstand :  de wandeling van het jaar is 11 kilometer lang
  • Start en parking : Bezoekerscentrum De Klapekster, Kolonie 41 , 2323 Wortel-Kolonie
  • Niet geschikt voor rolstoelen, het traject is volledig onverhard. Trek in natte periodes laarzen aan.
  • Horeca: je geniet van een drankje of koffie met gebak in bezoekerscentrum De Klapekster, Kolonie 41, 2323 Wortel (KP 1); open op dinsdag t/m zaterdag 13-17 uur en zondag 10.30-18 uur
  • Picknickplekje:  bij De Klapekster, tussen KP 5 en 57, bij KP 76 en tussen KP 97 en 98.
  • De gedetailleerde wandelfiche kan je HIER downloaden

© Tekst Stefaan Bailleur –  Foto’s Mie De Backer/ Toerisme Provincie Antwerpen

Volg ons verder op Instagram, Facebook en Twitter voor je dagelijkse portie wandelverhaal.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.