
Opgepast: de berenklauw staat weer in bloei
De berenklauw ziet er met zijn witte bloemetjes erg onschuldig uit, maar dat is deze plant allerminst. Van eind mei/begin juni tot oktober staat deze wilde plant weer in bloei. Elk jaar gebeuren er talrijke ongevallen met deze plant. De berenklauw is namelijk erg giften en bij aanraking kan het lelijke huidletsels veroorzaken. Maar waarom is deze plant nu zo gevaarlijk? En wat moet je doen als je ermee in contact komt? We geven jullie graag alle adviezen mee.
2 soorten berenklauw
In België komen twee soorten berenklauwen voor, de reuzenberenklauw en de gewone of inlands berenklauw. De reuzenberenklauw kan tot 5 meter hoog worden en heeft tussen juli en september grote, witte bloemschermen met een diameter tot wel 50cm. De bladeren van deze plant zijn behaard en de stengel is roodgevlekt. De gewone berenklauw daarentegen wordt ‘slechts’ twee meter hoog en heeft geen rode vlekken op de stengel.
Het sap van beide soorten bevat een bijtende stof die, in combinatie met de ultraviolette stralen, reageert als een zuur en ernstige brandwonden op de huid veroorzaakt. Bij regenweer is er minder sprake van irritatie.
In eerste instantie krijg je last van rode, jeukende vlekken die later overgaan in een ontsteking met zwelling en blaarvorming tot gevolg. Dit ziet er uit als een echte brandwonde en geneest pas na een tweetal weken. Het sap kan zelfs door kledij heen schade aanrichten én is giftig als je het inslikt.



Opgelet!
Het is dan ook belangrijk dat je de plant niet aanraakt. Reuzenberenklauw komt vooral voor in parken, weilanden, bermen en langs oevers. Waarschuw ook je kinderen voor het gevaar van de berenklauw en laat hen zeker geen blaaspijpjes maken uit de holle stengel van de plant. De stengel en bladsteelharen zijn immers de grootste boosdoeners.
Voorkomen is beter dan genezen.
Indien je toch tussen de berenklauw moet werken, kun je best alle contact met de huid vermijden door beschermende kledij te dragen voor de hals, armen, handen en benen. Naast lange broek en trui of vest met lange mouwen kan een hoed ook nuttig zijn. Hou er wel rekening mee dat het sap doorheen de kledij kan dringen. Synthetische, waterafstotende stof is dan ook te verkiezen boven linnen of katoen die het sap kan absorberen.
Om de ogen te beschermen tegen sap dat zou vrij komen tijdens het snoeien kun je best een zonnebril, stofbril of beschermbril opzetten. Denk er ook aan van met je natte handschoenen niet in de ogen te wrijven.
Voel je dat er toch sap op de huid is terecht gekomen dan kun je dat best onmiddellijk met koud water en zeep afwassen. Daarenboven blijf je best minstens één week uit de zon. Sap in de ogen langdurig uitwassen met koud water en voor alle zekerheid een arts raadplegen.
Kinderen die het gevaar niet kennen zullen graag tussen de reusachtige planten spelen. Waarschuw hen voor de gevaren van deze plant en laat ze nooit fluitjes, verrekijkers of blaaspijpen maken uit de holle stengel van de plant.
Bereklauw is goed bestand tegen maaien en zal telkens terug komen. Steeds weer maaien tot de plant ook ondergronds uitgeput geraakt is een mogelijkheid om de planten te vernietigen.
Jonge planten bevatten veel eiwitten en worden graag gegeten door schapen en konijnen. Bij begrazing eten de dieren steeds weer de bovengrondse delen af die instaan voor de fotosynthese. Dit zorgt voor uitputting van de energiereserves in de wortels waardoor de planten er het loodje bij neer leggen.
Merk je reuzenberenklauw op in de buurt van een kinderspeelterrein of een school, maak daar dan melding van zodat deze verwijderd kunnen worden.
Het sap van de berenklauw ingeslikt? Bel dan zo snel mogelijk het Antigifcentrum via het nummer 070 245 245!
Bronnen: rodekruis.be, brandwonden.be, antigifcentrum.be
© Foto’s Visualhunt
Volg je ons reeds op Instagram , Twitter en Facebook voor je dagelijkse portie wandelverhaal ?

