sentiero del parchi
Bestemming,  Europa,  Italië,  Wandelinspiratie,  Wandelweetjes

Sentiero dei Parchi verbindt alle Italiaanse nationale parken

Vanuit Italië bereikte ons leuk wandelnieuws. Het Ministerie van Milieu en de Italiaanse Alpenclub hebben immers met de Sentiero dei Parchi – Path of the Parks, een nieuwe lange afstandswandelroute aangekondigd.  In feite is de Path of the Parks – letterlijk vertaald Pad van de Parken, een lange wandelroute die alle belangrijke nationale parken in Italië zal verbinden. Dat betekent dat je in één lange trek dwars door de Alpen, de Dolomieten, Trentino, Zuid-Tirol, Toscane, de kust en zelfs naar Sicilië en Sardinië kan wandelen.

Sentiero dei Parchi – Path of the Parks

De Sentiero dei Parchi – Path of the Parks zal alle 25 nationale parken in Italië omvatten.  Het huidige CAI Italië-pad vormt in feite de ruggengraat van de nieuwe wandelroute.  Deze laatste wandelroute verdeeld over zo’n 400 dag-etappes omvat nu reeds 7000 km wandelplezier. Maar het pad verbindt slechts 16 van de 25 nationale parken.  Het doel is om de resterende beschermde natuurreservaten en natuurgebieden met elkaar te verbinden tot de Sentiero dei Parchi.

senteiro dei parchi

De Italiaanse Camino de Santiago

Wandelaars die de Sentiero dei Parchi bewandelen, kunnen een paspoort aanvragen, genaamd Passaporto dei Parchi. Dat is een symbolische erkenning die je krijgt in elk park. Voor wie daadwerkelijk alle nationale parken te voet doorkruist wacht een beloning.  Het paspoort baseert zich zo op de principes van de Camino een stempel halen.  Het initiatief heeft ook tot doel om de bevolking en de wandelaar      met het grote natuurlijke erfgoed dat in Italië aanwezig is.

Een virtuele smaak

Een trail van 7000 kilometer brengt natuurlijk veel variatie met zich mee. Je maakt tijdens de wandeling van de parken dus kennis met een heel gevarieerd Italië. Van de eeuwige sneeuw in de Dolomieten of bij de Monte Bianco tot de vulkanen, heuvels, kustlijn en de binnenlanden. Een succes gegarandeerd, want zo maak je op een wel hele bijzondere manier kennis met de Italiaanse cultuur en natuur. Van Cinque Terre tot Puglia en van Stelvio tot aan Sardinië. Dus onderweg kan je lekker veel genieten van Italiaanse heerlijkheden en natuurlijk la Dolce Vita.

Op de website van het Ministerie van Milieu is het mogelijk om vrijwel alle parken en beschermde zeegebieden van Italië te bezoeken. Met een simpele klik kunt u de wonderen van het Italiaanse grondgebied proeven terwijl u wacht om ze van dichtbij te ontdekken. Klik hier om de virtuele tour van de natuurlijke schoonheid van Italië te starten.

© Tekst Stefaan Bailleur – Foto’s Visualhunt & Unsplash Ricardo Franz

Volg je ons reeds op Instagram, Facebook en Twitter voor je dagelijkse portie wandelverhaal.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.