
Inspirerende wandelvakantie in het Heuvelland
Vakantie in eigen land!? De kans is heel reëel dat we deze zomer binnen onze eigenste landsgrenzen mogen blijven. Met zijn allen naar de Kust of onze groenrijke Ardennen dan maar? No way , als het van ons afhangt. Zelf al wonen we op een half uur van de zilte zeelucht. Een dagje bruinbakken in onze bubbel met de nodige social distance van anderhalve meter en mondmasker aan is niet echt aan ons besteed. Daarom besloten we lekker dichtbij te blijven in het West-Vlaamse Heuvelland. Er zijn alternatieven genoeg voor enkele dagen vakantie en volop wandelplezier. En deze delen we graag met jullie.
Waar logeren ?
Het uiterste stukje Westhoek geprangd tegen de Franse Schreve (grens) leent zich perfect om enkele dagen te genieten van vakantie met het ganse gezin. Waar je ook verblijft, in de omliggende gastvrije steden en de charmante Heuvelland dorpen proef je de coleur locale en de levende tradities. De meest voor de hand liggende verblijfplaats is natuurlijk Ieper. Centraal gelegen op een boogscheut van Heuvelland en eenvoudig met de wagen te bereiken via de A19. Er zijn verschillende hotels en B&B accommodaties in Ieper. Heerlijk autovrij naar Ieper kan met het Happy Trip ticket, waarbij je je verblijf en treinticket tegen voordelig tarief kan boeken.
Ben je niet zo tuk op het overnachten in een stad, dan kan je ook kiezen voor een hotel midden in de Heuvellandse natuur zoals Hostellerie Kemmelberg . Gelegen op de flanken van de hoogste West-Vlaamse getuigenheuvel ben je meteen met je twee voeten aan de poort van het wandelnetwerk Heuvelland. Een andere aanrader is Trilogie, gevestigd in een historisch pand in het dorpscentrum van Kemmel. Beiden hebben een restaurant en bar ter beschikking voor hun gasten.
Iets kleiner dan Ieper is Poperinge maar even rijk aan hotels, restaurants en bezienswaardigheden. Je kiest voor Poperinge als je wenst te wandelen op het wandelnetwerk Hoppeland en Heuvelland . Een uitstapje naar Frans-Vlaanderen behoort ook zeker tot de mogelijkheden en dan raden we zeker Cassel of de omgeving van de Catsberg aan.
Een leuk alternatief voor een hotel is Boerenbed – Hoeve den Overdraght. Kamperen op de boerderij, maar met standing. Je kan er heerlijk genieten van “glamping” of “glamorous camping”. Als gast verblijf je in een landelijke maar comfortabele luxetent, die je terugvoert naar 1920. Wat de locatie nog unieker maakt, zijn de zeldzame schapenrassen en Jersey-melkkoeien.
Wandelen in de Heuvelland-dorpen
Tussen de silhouetten van de West-Vlaamse heuvels , in een chauvinistische bui zouden we ze zelf bergen durven noemen – tekenen zich acht kleine Heuvellanddorpen af. Acht op een rij: Wijtschate, Wulvergem, Nieuwkerke, Dranouter, Loker, Westouter, De Klijte en Kemmel. Bij je aankomst ontrolt zich het perfecte landschap voor uren wandelplezier. Het West-Vlaamse Heuvelland beschikt immers over een uitgebreid wandelnetwerk van maar liefst 270 km wandelmogelijkheden. Je kan de knooppunten oneindig met elkaar verbinden langsheen de mooiste en leukste staycations van het Heuvelland.





De Grote Routepaden van het Heuvelland
Ook Grote Routepaden maakt gretig gebruik van de schoonheid van de West-Vlaamse getuigenheuvels. De Streek GR-Heuvelland of 132 km bewegwijzerde wandelpaden op en rond de heuvels van de Westhoek vormen de geelrode draad van deze route. Je ontdekt een uniek wandelgebied met authentieke dorpjes, panoramische vergezichten en ongestoorde natuurgebieden. De Streek-GR Heuvelland is doordrongen van panoramische hoogstandjes: Katsberg en Casselberg, Vidaigneberg, Rodeberg, Scherpenberg en Monteberg. Laat je verrassen door aantrekkelijke natuurgebieden als De Breemeersen, Broekelzen en Sulferberg.
Dat de Westhoek en Vlaanderen nog een stuk doorloopt in Frankrijk, ondervind je in de stadjes Bailleul, Cassel en Steenvoorde. Mesen en Nieuwkerke aan deze kant van de Schreve stralen rust en vrede uit. Toch zijn de herinneringen aan de Grote Oorlog steeds dichtbij. De Streek GR is opgedeeld in meerdere dag-etappes die goed beschreven staan in een bijhorende wandelgids. Een ander voordeel is dat de route in beide richtingen is gemarkeerd. Wil je het allemaal zelf niet uitzoeken, dan kan je bij Anders Reizen een 4 daags GR-arrangement boeken.





Wandelen in Wijtschate
Die Grote Oorlog vind je eveneens terug in de Krater- & Mijnenwandelroute te Wijtschate. Een provinciale wandelroute die we zelf al ettelijke malen stapten en nooit verveeld. Een aanrader voor wie fan is van zichtbare oorlogsrelicten uit de Eerste Wereldoorlog. Je komt voorbij de Bayernwald site en menig verhalen die verband houden met de beruchte Mijnenslag in de vroege ochtend van 7 juni 1917. De Pool of Peace of Spanbroekmolenkrater is tegenwoordig een vredig symbool in het glooiend landschap van Heuvelland.
Trouwens niet alles in Wijtschate draait om de Grote Oorlog. Bij de toeristische dienst van Heuvelland kan je ook een Wietschate arrangement boeken. De naam verwijst naar de destijds populaire Eén-reeks “ Eigen Kweek “. Je treed samen met een lokale gids in de voetsporen van de familie Welvaert, die de teelt van aardappelen omruilde voor een wietplantage. Het arrangement vang je aan met een ‘ shit of mouse ‘ – taartje en eindigt met een lekker glas Heuvellandse wijn.
Wandelen in Nieuwkerke
In Nieuwkerke kan je een prachtige wandeling maken in het spoor van de Geuzen. Tijdens de zestiende eeuw hielden de bosgeuzen het Heuvelland dorp in de ban met een golf van terreur en plunderingen. De Geuzenwandelroute moet zowat dé wandeling zijn met de meest spectaculaire vergezichten in heel Heuvelland en omgeving. Vooral de Nieuwkerkse Walletjes bieden een fenomenaal vergezicht. Onderweg geven de Geuzenverhalen beetje bij beetje hun geheimen prijs. Je komt voorbij een restant van een heuse Romeinse heirbaan, de beruchte Pont d’Amour en een oude trambedding.
Wandelen in Dranouter
Van de acht Heuvelland-dorpen is Dranouter – Dra’noetre’ in het West-Vlaams – het meest gekend. Begin augustus vormt het kleine dorp het decor voor het gezelligste zomerfestival van de Westhoek. Naast de fine fleur van Belgische artiesten, hebben talrijke wereldsterren de heilige grond van de festivalweide reeds in vuur en vlam gezet. Drie dagen lang doorklieft folk- en wereldmuziek over de vredige glooiingen van de Heuvellandse getuigenheuvels. In 2020 zal er weliswaar geen muziek weerklinken. De rust van je wandeling zal er alleen verstoord worden door de kleurrijke zang van onze gevederde vrienden. En of je kan wandelen in Dranouter. Het natuurgebied Eeuwenhout en de Douvevallei vormen er de wandelparels die je kan ontdekken aan de hand van een wandelknooppuntwandeling.





Wandelen in Loker
Loker biedt alweer een andere verrassende kijk op het Heuvelland. Het karakteristieke Sint-Pieterskerkje, pittoresk neergepoot in het landschap is net als een postkaart. Ook hier kan je gretig gebruik maken van de wandelknooppunten. De Baneberg , een bijzondere bult in het Heuvellandse landschap is onze favoriet. Ietwat verscholen tussen zijn grotere broers “Rode en Zwarte Berg” kan je er heerlijk wandelen. Wedden dat je nooit uitgekeken raakt op de boeiende schoonheid van het landschap. Nu eens wandel je door een prachtige dalvallei, dan weer door koele en natte bronbossen of langsheen de Heuvellandse wijngaarden.
Vintage Heuvelland
Over wijn gesproken. Een wijnboer in het Heuvelland is al lang geen verrassing meer. Het begon allemaal in 1996 toen op de flanken van de Monteberg voor het eerst wijnranken werden geplant. Intussen telt Heuvelland een 20-tal wijnboeren. Ze bundelden hun krachten onder de noemer Vintage Heuvelland. Leuk is dat je diverse wijndomeinen na afspraak kan bezoeken. Wil je het wandelen voor een dag bekeken houden , dan is de Piconroute een uitstekend alternatief. Rondje Westhoek biedt een tour aan waarbij je op zoek gaat naar ’t Goede Leven en het verhaal achter het geestrijke drankje op basis van sinaasappelextract.




Wandelen in Westouter
Van alle Heuvelland-dorpen is Westouter gelegen aan de voet van de Rode en Zwarte Berg het charmantste. Het dorpsplein met zijn talrijke gezellige eet- en dranketablissementen is verrassend uitnodigend. Maar hier kom je bovenal om te wandelen. Het Stiltepad is de topper. Flirtend tegen de Franse grens nodigt het wandelpad je uit om stil te worden en te luisteren naar je ademhaling , het ruisen van de bomen, het fluiten van de vogels en het kabbelen van een beekje. Terwijl je onderweg eventjes halt houdt bij de haiku’s van dichter en streekkenner Geert de Kockere doorkruis je maar liefst vijf natuurgebieden.
De Tweebergenwandelroute moet niet onderdoen. Zoals de naam al laat vermoeden zijn de pittige hellingen nooit veraf. De Sulferberg , de Goeberg , de speelse bosrand van ’t Hellegat en het Kotje Piepersbos zijn de scherprechters in het afwisselende landschap met immense vergezichten en heerlijke streepjes onverhard. Wil je het allemaal nog eens van bovenaf bekijken? Dan kan je de beroemde Cordoba zetellift tussen de Baneberg en de Vidaigneberg nemen. De kabelbaan biedt een uniek zicht op Heuvelland en weg van alle drukte zweef je boven de wijngaarden van Entre-Deux-Monts.





Wandelen in Kemmel
Kemmel, het laatste Heuvelland-dorp in de rij wordt al spottend de Gapersgemeente genoemd. Een spotnaam die ze destijds meekregen van de Ieperse stedelingen. Een Kemmelnaar, die voor het eerst met zijn waren naar de Ieperse markt trok, zou vol verbazing en met open mond de indrukwekkende lakenhalle aangestaard hebben.
In Kemmel zal je mond sowieso openvallen door de schoonheid van den Dries en de flanken van de Kemmelberg. Met 156 meter boven de zeespiegel is dit Vlaanderens hoogste berg. De Kemmelbergwandelroute neemt je mee langs de beboste heuvelkam. Mooie vergezichten op het glooiend landschap, leuke hobbelende en bobbelende wegen zijn er schering en inslag.
De wandeling kan je perfect combineren met een boeiend bezoek aan de Commandobunker. Deze grote militaire ondergrondse bunker werd gebouwd naar aanleiding van de Koude Oorlog. En vergeet bovenal niet te proeven van een stukje plaatselijke Gaperstaart of een Gaperskoek. Twee 100 % West-Vlaamse streekproducten die goed scoren tijdens de jaarlijkse Kemmelse Zoetemarkt op Pinstermaandag.
Vakantie in het Heuvelland praktisch
Informatie , leuke adresjes , bezienswaardigheden over Heuvelland vind je hier. Inspiratie voor een verblijf in de Westhoek vind je hier. Je wandeling uitstippelen op wandelnetwerk Heuvelland kan hier.
© Tekst & foto’s Stefaan Bailleur
Volg je ons reeds op Instagram , Twitter en Facebook voor je dagelijkse portie wandelverhaal ?

Jouw bestemming of accomodatie op Wandelverhaal?
Contacteer ons vandaag nog vrijblijvend!

