Blankaart pad: een verhaal van water, blanke aarde en vogels.

De Westhoek kreunt onder de warmte.  Zo erg zelf dat West-Vlaams gouverneur Decaluwé opriep om zuinig te zijn met drinkwater.  Door de aanhoudende droogte verbiedt hij onze  “boeren”  om water op te pompen in het IJzerbekken en de nabijgelegen polderspaarbekken.  De landbouwers leveren thans een verbeten strijd  om te redden wat te redden valt … met alle gevolgen vandien.

Het spaarbekken van de Blankaart nabij Woumen vormt één van die ‘verboden ‘ gebieden. Water is hier het sleutelwoord. Bij hevige regen komt de ganse IJzervallei en de omliggende hooi- en weilanden ‘ blank’ te staan.   It’s in the name ‘ blanke aarde ‘  , meteen weet je  waar de naam Blankaart vandaan komt.  Anderzijds kamt het hele gebied bij extreme warmte aan waterschaarste.

20170521_114230(0) - kopie.jpg

Wees gerust wandelverhaal handelt nog steeds over wandelen, reizen en zalig onthaasten.  Bovenstaande woorden verwijzen alleen maar naar de essentie van dit schrijven:  de provinciale Blankaartwandelroute.  Enkele weken geleden –  er was nog geen sprake van een aanhoudende hittegolf- stapte ik het 9,6 km lange pad af.   De wandeling vangt aan nabij het  bezoekerscentrum de Blankaart.  In de gebouwen van het voormalige kasteel is de sfeer van het verleden nog hangende.   Accessoires en meubelen uit de tijd van toen staan in de wandelgangen geëtaleerd naast een uitgebreide collectie opgezette dieren.   Hier kom je alles te weten over de unieke IJzer- en Handzamevallei.    Niet alleen fauna en flora van natte gras- en rietlanden komen hierbij in beeld maar ook Plan Otter en de drinkwatervoorziening krijgen een prominente plaats in het verhaal.

20170521_113724 - kopie.jpg

Het oude kasteelpark nodigt naderhand uit voor een boeiende en bovenal natuurrijke wandeling.  Enkele jaren terug werd het Blankaartpad door de kijkers van Vlaanderen Vakantieland tot één der  tien mooiste Vlaamse wandelingen verkozen.  Een referentie om prat op te zijn.  Ik vervolg langs een oude ijskelder, thans het leefgebied van menig vleermuis.  Wat verder krijg je het eerste en enige blik op het ruime waterspaarbekken.  In de Blankaartvijver weerspiegelt zich het kasteel en het beeldhouwwerk van een otter.  De Blankaart vormde ooit het leefgebied van Europa’s grootste knaagdier.  Vervuiling van de habitat zorgde ervoor dat de otter hier in de jaren ’80 definitief verdween.  Plan Otter het project ter bescherming en re-integratie van het dier , dient opnieuw te zorgen voor zuiver water, een gezond visbestand en voldoende rustige plekjes langs de groene oevers van beken en sloten.

20170521_115306 - kopie.jpg

Een plankenpad zorgt ervoor dat ik het natuurgebied bereik zonder natte voeten.  Het laagste punt van de IJzerbroeken staat immers vaak onder water.  De laaggelegen wei- en hooilanden van de Waterhoek liggen amper 2,6 meter boven de zeespiegel en dus zijn hoge laarzen en waterdichte wandelschoenen geen overbodige luxe.  Door de aanhoudende warmte dien ik geen rekening te houden met natte plekken.  Wel met koeienvlaaien – de weilanden worden immers druk begraasd door loslopend vee.  Vervelend als je vogels wil spotten. Die komen hier in het voorjaar bij de vleet voor.

20170521_120005 - kopie.jpg

Onderweg nodigen vogelkijkhutten uit om watervogels  en rietzangers in het vizier te krijgen.  De infoborden geven me keurig mee welke vogels hier voorkomen.  Ik ben absoluut geen vogelaar.  Buiten  futen, meerkoeten en waterhoentjes herken ik een grote kolonie blauwe reigers.  Meer niet!  Bij avondschemering hoor je  hier “ het spook van de Blankaart “ dwarrelen.  In werkelijkheid gaat het om het eigenaardige misthoorngeluid van de roerdomp. De kans dat je hem ooit te zien krijgt is echter bijzonder klein.  De reigerachtige vogel beschikt immers over een unieke camouflage techniek.

20170521_120624 - kopie.jpg

Een wirwar van beekjes , grachten, de Houtensluisvaart en de Stenensluisvaart doorsnijden het uitgestrekte gebied van de Kleine Blankaart en het Vijfhuizenbroek. Omdat hier in de Middeleeuwen turf werd ontgonnen, bevinden de weilanden zich laag.  Via enkele houten opstapjes en wentelhekjes vervolg ik keurig de wandeling richting de Vijfhuizen.  Drie huizen en twee boerderijen kleuren het kleine gehucht.  Vakkundig wijst het driehoekig wandelbordje naar ’t Madeliefje, alwaar ik beslis halt te houden voor een lekker ambachtelijk hoeve-ijsje. Wat kan een ijsje toch smaken.

20170521_135927 - kopie.jpg

Vervolgens gaat het verder via de waterzuiveringsinstallaties van de Blankaart.  Het gedrocht van een betonnen achthoekige constructie staat er in schril contrast met het vredige landschap van de IJzerbroeken.  Met een oppervlakte van 60 hectare en een inhoud van maar liefst drie miljoen kubieke meter wordt het grootste deel van West-Vlaanderen van drinkwater voorzien.   De IJzertoren van Diksmuide , symbool van AVV-VVK  (nvdr. alles voor Vlaanderen, Vlaanderen voor Kristus) is  nooit veraf .  Stappend langs de geruisloze bescheidenheid van de Noordkantvaart bereik ik de Rhille en het Bloso-centrum.   Hierna dien ik enkel nog een stuk langs dezelfde weg te nemen door het open waterrijk riet- en hooiland om opnieuw het kasteel van de Blankaart te bereiken.

20170521_114844 - kopie.jpg

 Ben je helemaal verloren voor de pure schoonheid van het natuurgebied de Blankaart, dien je ongetwijfeld een tocht te maken met de fluisterboot. Tot 15 september kan je op geregelde tijdstippen alle hoeken van de Blankaart opzoeken, zonder de dieren te verstoren.  Pure magie.

Praktisch

  • Afstand: 9,6 km
  • Gratis parking: nabij het Provinciaal Bezoekerscentrum De Blankaart te Woumen
  • Start: De wandeling start aan het infobord te vinden in de nabijheid van het kasteel Blankaart. Volg de zeshoekige wandelbordjes.
  • Niet geschikt voor rolstoelen. Laarzen of stevige wandelschoenen zijn geen overbodige luxe.
  • Horecatip: Hoeve-ijs ’t Madeliefje, Vijfhuizenweg 1 , Diksmuide (gesloten op dinsdag)

Meer info omtrent de Blankaart wandelroute kan je bekomen nabij Westtoer, T 050 30 55 00 – info@westtoer.bewww.toerismewesthoek.be    De wandelkaart is verkrijgbaar via de webshop van Westtoer tegen € 2  of kan je hier downloaden.

De dient voor Toerisme van Diksmuide vind je op de Grote Markt 6 te bereiken via tel. 051/79.30.50 of via www.bezoekdiksmuide.be 

Tekst & foto’s Stefaan Bailleur

Volg me verder op Instagram en Facebook voor je dagelijkse portie wandelverhaal.

Graag verneem ik jullie suggesties over wandelen op de provinciale wandelroutes van Westtoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: