blankaartwandelroute
Wandelroutes,  Wandelroutes West-Vlaanderen

Blankaartwandelroute

Het spaarbekken van de Blankaart nabij Woumen vormt één van die ‘prachtige natuurgebieden’ om beslist te bezoeken. Je kan er heerlijk wandelen langsheen de Blankaartwandelroute, een van de mooiste wandelingen in West-Vlaanderen. Water is hier het sleutelwoord. Bij hevige regen komen de ganse IJzerbroeken en de omliggende hooi- en weilanden ‘ blank’ te staan.   It’s in the name ‘ blanke aarde ‘, meteen weet je waar de naam Blankaart vandaan komt.  Anderzijds kamt het hele gebied bij extreme warmte aan waterschaarste.

Beschermd natuurgebied

Wees gerust wandelverhaal handelt nog steeds over wandelen, reizen en zalig onthaasten.  Bovenstaande woorden verwijzen alleen maar naar de essentie van dit schrijven:  de 9,6 km lange provinciale Blankaartwandelroute.  De wandeling vangt aan nabij het Blankaartkasteel, thans ingericht als bezoekerscentrum de Blankaart.  In de gebouwen van het voormalige kasteel is de sfeer van het verleden nog hangende.  Accessoires en meubelen uit de tijd van toen staan in de wandelgangen geëtaleerd naast een uitgebreide collectie opgezette dieren. Hier kom je alles te weten over de unieke IJzer- en Handzamevallei.  Niet alleen fauna en flora van natte gras- en rietlanden komen hierbij in beeld maar ook Plan Otter en de drinkwatervoorziening krijgen een prominente plaats in het verhaal.

Eén der mooiste Vlaamse wandelingen

Het oude kasteelpark nodigt naderhand uit voor een boeiende en bovenal natuurrijke wandeling.  Enkele jaren terug werd de Blankaartwandelroute door de kijkers van Vlaanderen Vakantieland tot één der tien mooiste Vlaamse wandelingen verkozen.  Een referentie om prat op te zijn.  We vervolgen langs een oude ijskelder, thans het leefgebied van menig vleermuis. Wat verder krijg je het eerste en enige blik op het ruime waterspaarbekken. In de Blankaartvijver weerspiegelt zich het kasteel en het beeldhouwwerk van een otter. De Blankaart vormde ooit het leefgebied van Europa’s grootste knaagdier. Vervuiling van de habitat zorgde ervoor dat de otter hier in de jaren ’80 definitief verdween.  Plan Otter het project ter bescherming en re-integratie van het dier, dient opnieuw te zorgen voor zuiver water, een gezond visbestand en voldoende rustige plekjes langs de groene oevers van beken en sloten.

Natte voeten of hoge laarzen

Een plankenpad zorgt ervoor dat je het natuurgebied bereikt zonder natte voeten.  Het laagste punt van de IJzerbroeken staat immers vaak blank.  De laaggelegen wei- en hooilanden van de Waterhoek liggen amper 2,6 meter boven de zeespiegel en dus zijn hoge laarzen en waterdichte wandelschoenen langsheen de Blankaartwandelroute geen overbodige luxe. Door de aanhoudende warmte dienen we ditmaal geen rekening te houden met natte plekken. Wel met koeienvlaaien – de weilanden worden immers druk begraasd door loslopend vee.  Vervelend als je vogels wil spotten. Die komen hier in het voorjaar bij de vleet voor.

Paradijs voor vogelaars

Onderweg nodigen vogelkijkhutten en uitkijktorens uit om watervogels  en rietzangers in het vizier te krijgen. De infoborden geven je keurig mee welke vogels hier voorkomen.  Ik ben absoluut geen vogelaar. Buiten  futen, meerkoeten en waterhoentjes herken ik een grote kolonie blauwe reigers. Meer niet!  Bij avondschemering hoor je  hier “ het spook van de Blankaart “ dwarrelen.  In werkelijkheid gaat het om het eigenaardige misthoorngeluid van de roerdomp. De kans dat je hem ooit te zien krijgt is echter bijzonder klein. De reigerachtige vogel beschikt immers over een unieke camouflage techniek.

De Blankaartwandelroute: een verhaal van water, blanke aarde en vogels

Een uitgestrekt wandelgebied

Een wirwar van beekjes , grachten, de Houtensluisvaart en de Stenensluisvaart doorsnijden het uitgestrekte gebied van de Kleine Blankaart en het Vijfhuizenbroek. Omdat hier in de Middeleeuwen turf werd ontgonnen, bevinden de weilanden zich laag.  Via enkele houten opstapjes en wentelhekjes vervolgen we keurig de wandeling richting de Vijfhuizen.  Niks meer dan drie huizen en twee boerderijen kleuren het kleine gehucht.  Vakkundig wijst het driehoekig wandelbordje naar ’t Madeliefje, alwaar je beslist halt moet houden voor een lekker ambachtelijk hoeve-ijsje. Wat kan een ijsje toch smaken!

Vredig landschap van de IJzerbroeken

Vervolgens gaat het verder via de waterzuiveringsinstallaties van de Blankaart.  Het gedrocht van een betonnen achthoekige constructie staat er in schril contrast met het vredige landschap van de IJzerbroeken.  Met een oppervlakte van 60 hectare en een inhoud van maar liefst drie miljoen kubieke meter wordt het grootste deel van West-Vlaanderen van drinkwater voorzien. Ook  de IJzertoren van Diksmuide , symbool van AVV-VVK  (nvdr. alles voor Vlaanderen, Vlaanderen voor Kristus) is  nooit veraf .  Stappend langs de geruisloze bescheidenheid van de Noordkantvaart bereik je naderhand de Rhille en het Sport.Vlaanderen-centrum.   Hierna vervolg je andermaal het open waterrijk riet- en hooiland om zo het kasteel van de Blankaart te bereiken.

blankaartwandelroute

De fluisterboot

Ben je helemaal verloren voor de pure schoonheid van het natuurgebied de Blankaart? Dan dien je eveneens een tocht te maken met de fluisterboot. * Tot 15 september kan je op geregelde tijdstippen alle hoeken van de Blankaart opzoeken, zonder de dieren te verstoren.  Pure magie.

Praktisch

  • Afstand: 9,6 km
  • Gratis parking: nabij het Provinciaal Bezoekerscentrum De Blankaart te Woumen
  • Start: De wandeling start aan het infobord te vinden in de nabijheid van het kasteel Blankaart. Volg de zeshoekige wandelbordjes.
  • Niet geschikt voor rolstoelen. Laarzen of stevige wandelschoenen zijn geen overbodige luxe.
  • Horecatip: Hoeve-ijs ’t Madeliefje, Vijfhuizenweg 1 , Diksmuide (gesloten op dinsdag)
  • Fluisterboot: Vanwege het Covis-19 virus is het bezoekerscentrum & de fluisterboot momenteel niet toegankelijk.

Meer info omtrent de Blankaartwandelroute kan je bekomen nabij Westtoer, T 050 30 55 00 – info@westtoer.bewww.toerismewesthoek.be    De Blankaartwandelroute maakt samen met de Driegrachtenwandelroute deel uit van het wandelnetwerk De Blankaart. De wandelnetwerkkaart is verkrijgbaar via de webshop van Westtoer tegen € 10. De kaart van de Blankaartwandelroute kan je hier downloaden.

De dient voor Toerisme van Diksmuide vind je op de Grote Markt 6 te bereiken via tel. 051/79.30.50 of via www.bezoekdiksmuide.be 

© Tekst & foto’s Stefaan Bailleur

Volg je ons reeds op Instagram , Twitter en Facebook voor je dagelijkse portie wandelverhaal ?

Graag vernemen we jullie suggesties over wandelen op de provinciale wandelroutes van Westtoer.

blankaartwandelroute
Geen tijd om nu te lezen? Pin deze afbeelding voor later

Eén reactie

  • Kelly

    Als kind maakte ik hier een aantal natuurdriedaagses mee: braakballen van uilen onderzoeken onder de grote boom voor het kasteel, alscholvers spotten, de ontwikkeling van dril tot kikker en waarschijnlijk diezelfde wandeling op dag drie in de broeken.
    Als tiener elke twee weken op zondag met vader de gegidste rondleiding meevolgen tot ik elke plant van buiten kende 🙂
    Als volwassene: al jaren niet meer bezocht. ’t Wordt blijkbaar nog eens tijd!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: