davos-klosters
Bestemming,  Zwitserland

De heerlijke Zwitserse bergwereld van Davos-Klosters

Gruezi, allegra, buongiorno … de begroeting in het Zwitserse Graubünden is hartverwarmend. Vanuit Zurich neem ik samen met enkele andere reisjournalisten de Rhätische Bahn, de charmante rode bergtrein tot in Davos-Klosters. Een lange treinrit, die echter nooit verveelt. Van bocht naar bocht kronkelt de spoorbaan zich door een wisselend, adembenemend landschap. Kleine bergdorpjes om me heen, op de achtergrond het immense Prattigaudal waarlangs de Landquart rivier zich sierlijk slingert. Dit is voor mij het pure Zwitserland uit mijn jeugdjaren, de tijd van de zomerkampen met de Christelijke Mutualiteit.

Davos-Klosters, bakermat van het wintertoerisme en kuuroorden.

Mijn eindstation vormt Davos, de hoogst gelegen stad van Europa. Hier treft jaarlijks – al vier decennia lang – het “World Economic Forum” plaats. Ga niet verwachten dat ik de grote sociale en economische problemen van deze aarde kom verbeteren. Ik kom er wel een stukje van de wereld verkennen, de bakermat van het wintertoerisme en de kuuroorden. Davos Platz etaleert meteen een mondain gevoel van belle epoque hotels en chique hippe boetiekjes. Hier ontstond precies 150 jaar terug het winter- en skitoerisme. In dezelfde periode stond de plaats vooral bekend als herstellingsoord voor mensen met ernstige longziekten zoals tuberculose.

De Nederlander die Davos bekend maakte

Het brengt me meteen bij de figuur van Willem-Jan Holsboer, een controversiële Nederlandse ondernemer. Op dertigjarige leeftijd trouwde hij met de achttienjarige Margareth die leed aan een chronische longkwaal. Kort na hun huwelijk (mei 1867) kwam het koppel op doktersadvies in Davos terecht. De Zwitserse berglucht zou Margareth goed doen. Tevergeefs, totaal uitgeput door de weinig comfortabele en urenlange reis stierf ze nog datzelfde jaar. Holsboer was er het hart van in. Als geboren ondernemer kwam hij op het lumineus idee om een spoorlijn aan te leggen om het de patiënten makkelijker te maken. De Zwitserse spoorwegmaatschappij Rhätische Bahn, die me enkele uurtjes voordien tot Davos bracht was geboren.

Schatzalp van sanatorium tot hotel

Vlak daarvoor was de Duits-Zwitserse arts Alexander Sprengler begonnen met de bouw van een eerste sanatorium op de Schatzalp. Alleen was de locatie slechts te voet bereikbaar. Een behoorlijke opgave voor tuberculoselijders! We hebben vandaag meer geluk, opnieuw dank zei Willem-Jan Holsboer en de plaatselijke toeristische dienst van Davos.  De Klosters-Davos Inclusive SommerPas zorgt ervoor dat we zorgeloos de Schatzalpbahn kunnen nemen. Het tandradtreintje laat ons in enkele luttele minuten genieten van de ongerepte berglucht. Het indrukwekkende Schatzalp sanatorium in art-nouveau stijl is thans een hotel. Een spectaculaire locatie met zicht op de bergalmen, zonnig terras en een unieke botanische tuin met meer dan 3500 soorten alpine planten. De oude kamers in historische stijl met verzorgd sanitair horen er nu eenmaal bij.

Wandelparadijs

De brochure Davos-Klosters Wandertipps mit Berhbahninformationen somt 700 km aan bergpaden, themawandelingen en panoramawegen op.  In Davos vertoeven zonder te genieten van de hiking mogelijkheden zou een zonde zijn.  De Davos Alpinetour, een 19km lange en zonnige wandeltour met panoramisch uitzicht op de bergketens en het gebied van Davos vormt een heus wandelparadijs. Met een grote verscheidenheid aan Alpineflora kom je onder meer langs het historische hotel Schatzalp. Van hieruit leidt het pad via weiden en velden je naar de Podestatenalp. Een alm die toehoorde aan de ‘ Podesta ‘ een soort opperheer van de regio. De iets verder gelegen Stafelalp, was het geliefd werkterrein van de expressionistische Duitse schilder E.L. Kirchner.  Zijn oeuvre kan tegenwoordig bezocht worden in het Kirchner Museum te Davos.

Rode balkonbloemen sieren het Klosters-dorp

In tegenstelling tot Davos snuif je in Klosters nog de rustieke sfeer uit van een heus bergdorp. Kleine en intieme Zwitserse chalets met de obligate rode balkonbloemen sieren het dorp waar de rijken der wereld en Koninklijke families komen. In het knusse hotel Chesa Grishuna, sinds 1938 gerund door de familie Guler verbleven al talrijke filmsterren, regisseurs en wereldberoemde schrijvers. Het hotel werd dan ook al snel liefkozend “Hollywood on the Rocks” genoemd. Zelf verblijven we in het Hotel Piz Buin. Een uitmuntend hotel, gelegen op een boogscheut van het treinstation. Van perfecte service tot royale kamer met kingsize bed, vloerverwarming in de badkamer tot zelfs een fijn welkomstwoordje en kleine attentie om de eerste honger te stillen: aan alles werd gedacht. En dan spreek ik nog niet over de grote troef van het hotel. De imposante wellnessruimte, ideaal om je te laten verwennen na een dagje “hiking”.

De Via Valtellina

Klosters vierde zonet haar 800-jarig bestaan. In juli is het alpine dorp telkens gehuld in een heuse feeststemming. Alles heeft te maken met de passage van de Via Valtellina. De historische handels- en langeafstandswandelroute tussen het Oostenrijkse Gargellen en Tirano in Italië, werd enkele jaren terug tot leven geroepen. De route werd eeuwenlang gebruikt om wijn met muilezels te transporteren. Een hele onderneming waarbij maar liefst drie landen met hun eigen cultuur en gewoontes werden doorkruist. Een week lang wacht de wandelcaravaan in alle dorpen en berghutten een warm onthaal. Je kan de Via Valtellina ook probleemloos individueel wandelen. Over 7 etappes stap je 130 kilometer en je komt voorbij voldoende dorpen en berghutten om te overnachten.

Madrisa Alm: wandelparadijs voor groot en klein

’s Anderendaags maak ik gebruik van de Davos-Klosters Active Sommerpas. Ik neem de kabelbaan naar de Madrisa Alm. Deze is in de zomer gratis als je minstens één overnachting in Davos-Klosters boekt.  Het uitmuntend wandelgebied maakt zich op voor het winterseizoen. Meer zelf, bij de opening van de skipistes kan je hier één van de meest moderne liften nemen. De eerste zespersoons stoeltjeslift in Zwitserland toegankelijk voor kinderen en mensen met een beperking brengt je in minder dan zeven minuten naar de top van de 2.394 meter hoge Schäffurgli. Wil je even helemaal gek doen dan moet je beslist overnachten in de Sternen Suite. Het lijkt zowat op een doorzichtige iglo met ’s nachts zicht op de indrukwekkende sterren- en berghemel.

De hooggelegen alpenweiden van het Schlappintal

Wandelaars kiezen vanuit de Madrisa Alm meestal voor de Prättigauer hoogteroute en zetten er de pas in richting St. Antönien. Of men omrandt in twee dagen via Gargellen de Madrisa langs een eeuwenoud smokkelpad. Stappend naar het Schlappintal genieten we volop van een schitterend zicht op het Silvrettamassief en het landschap op Davos-Klosters. Het is juli, de hooggelegen alpenweiden zijn niet meer zo kleurrijk. Her en der begint de zilverdistel te bloeien, maar vooral in het voorjaar kleuren de almen vol met wolvenei, rapunzels en orchideeën. Van al dat wandelen, krijgt een mens honger. Met zicht op de Schlappinsee geniet ik van lokale specialiteiten in het Berggasthaus Gemsli. Een ideaal plaatje om de dag af te sluiten.

Gadäwäy

In Klosters heten de dierenstallen “Gadä”. Vijf ervan, langs de wandelroute van Monbiel naar Russna, werden gerenoveerd. Die bieden nu boeiende en leerrijke ensceneringen over de thema’s berglandbouw en toerisme. In elk van de vijf stallen worden verschillende verhalen verteld over Klosters en de plaatselijke boeren. De installaties over natuur, cultuur en geschiedenis zijn in het Engels en het Duits. De wandelroute vat aan nabij het Prättigau huis Nutli Hüschi. Gebouwd in 1565 en de 18e eeuw tref je in de stal traditionele en regionale voorwerpen en gebruiksvoorwerpen uit de 17e tot 19e eeuw .

Monstein fier op haar bier

Tenslotte nemen we de lijnbus naar het nabijgelegen Monstein. Een bergdorpje met nog geen tweehonderd inwoners, maar wel twee kerken en een primair schooltje. De Monsteiners wilden niet onderdoen toen een naburig dorp een nieuwe kerk bouwde, en dus lieten ze een nog grotere kerk bouwen. Eenmaal klaar, bleek dat de kloktoren van hun kerkje niet te horen was in de bergalmen. De enige oplossing? Een nieuwe kerk bouwen met een nog grotere klok. Voorts is het dorp vooral fier op haar bierbrouwerij. In de lege gebouwen van een oude kaasmakerij wordt reeds vijftien jaar lang het Monsteiner Huusbier gebotteld. Iedere Monsteiner is er aandeelhouder. Op vrijdagavond komen ze met de lederhosen aan samen in de bierkelder, nemen hun eigen glas dat aan de muur hangt en toosten ze tot in de vroege uurtjes op de trots van hun dorpje. Viva Graubunden. Viva Davos-Klosters.

@ Tekst & foto’s Stefaan Bailleur

Algemene info

Toeristische dienst :

Wandelen :

  • In Davos-Klosters tref je 700km aan berg- en wandelpaden. Je kunt kiezen voor eenvoudige wandelingen maar evenzeer voor meer uitdagende trails. Alle routes zijn keurig bewegwijzerd Alle info over de diverse wandelroutes vind je hier

Logeren :

Leuke adresjes :

  • Berggasthuis Gemsli Klosters – Schlappinstrasse, CH 7252 Klosters Dorf / Tel: +41 81 422 13 39 /www.gemsli.ch
  • Walserhuis Sertig – Familie J. Biäsch – Conrad – CH – 7272 Davos Sertig / Tel.: +41 (0)81 410 60 30 / info@walserhuus.ch / www.walserhuus.ch
  • Restaurant Veltliner-Stubli – Hauptstrasse 25, CH 7278 Davos Monstein / Tel.: +41 81 401 11 52 /www.veltlinerstuebli.ch
  • Restaurant-Hotel Wynegg – Landstrasse 205, CH 7250 Klosters / Tel.: +41 81 422 13 40 www.wynegg.ch

Te doen :

  • De Davos-Klosters Inclusive Card zorgt ervoor dat de gasten die minstens één nacht in een plaatselijke hotel verblijven zorgeloos kunnen gebruik maken van het openbaar vervoer en talrijke kabelbanen. Ook op een aantal musea en recreatieve activiteiten geniet men een voordeel.

Mijn speciale dank aan :

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.