davos-klosters
Bestemming,  Zwitserland

De heerlijke bergwereld van Davos-Klosters

Gruezi, allegra, buongiorno … de begroeting in het Zwitserse Graubünden is hartverwarmend. Vanuit Zurich neem ik samen met enkele andere reisjournalisten de Rhätische Bahn, de charmante rode bergtrein tot in Davos-Klosters. Een lange treinrit, die echter nooit verveelt. Van bocht naar bocht kronkelt de spoorbaan zich door een wisselend, adembenemend landschap. Kleine bergdorpjes om me heen, op de achtergrond het immense Prattigaudal waarlangs de Landquart rivier zich sierlijk slingert. Dit is voor mij het pure Zwitserland uit mijn jeugdjaren, de tijd van de zomerkampen met de Christelijke Mutualiteit.

Davos-Klosters, bakermat van het wintertoerisme en kuuroorden.

Mijn eindstation vormt Davos, de hoogst gelegen stad van Europa. Hier treft jaarlijks – al vier decennia lang – het “World Economic Forum” plaats. Ga niet verwachten dat ik de grote sociale en economische problemen van deze aarde kom verbeteren. Ik kom er wel een stukje van de wereld verkennen, de bakermat van het wintertoerisme en de kuuroorden. De weg van Davos Platz naar mijn verblijfplaats, het Ameron Swiss Mountain Davos hotel etaleert een mondain gevoel van belle epoque hotels en chique hippe boetiekjes. Hier ontstond precies 150 jaar terug het winter- en skitoerisme. In dezelfde periode stond de plaats vooral bekend als herstellingsoord voor mensen met ernstige longziekten zoals tuberculose.

DSC_0235 - kopieDSC_0264 - kopieDSC_0239 - kopieDSC_0259 - kopieDSC_0254 - kopie

De Nederlander die Davos bekend maakte

Het brengt me meteen bij de figuur van Willem-Jan Holsboer, een controversiële Nederlandse ondernemer. Op dertigjarige leeftijd trouwde hij met de achttienjarige Margareth die leed aan een chronische longkwaal. Kort na hun huwelijk (mei 1867) kwam het koppel op doktersadvies in Davos terecht. De Zwitserse berglucht zou Margareth goed doen. Tevergeefs, totaal uitgeput door de weinig comfortabele en urenlange reis stierf ze nog datzelfde jaar. Holsboer was er het hart van in. Als geboren ondernemer kwam hij op het lumineus idee om een spoorlijn aan te leggen om het de patiënten makkelijker te maken. De Zwitserse spoorwegmaatschappij Rhätische Bahn, die me enkele uurtjes voordien tot Davos bracht was geboren.

Schatzalp van sanatorium tot hotel

Vlak daarvoor was de Duits-Zwitserse arts Alexander Sprengler begonnen met de bouw van een eerste sanatorium op de Schatzalp. Alleen was de locatie slechts te voet bereikbaar. Een behoorlijke opgave voor tuberculoselijders! We hebben vandaag meer geluk, opnieuw dank zei Willem-Jan Holsboer en de plaatselijke toeristische dienst van Davos.  De Klosters-Davos Inclusive SommerPas zorgt ervoor dat we zorgeloos de Schatzalpbahn kunnen nemen. Het tandradtreintje laat ons in enkele luttele minuten genieten van de ongerepte berglucht. Het indrukwekkende Schatzalp sanatorium in art-nouveau stijl is thans een hotel. Een spectaculaire locatie met zicht op de bergalmen, zonnig terras en een unieke botanische tuin met meer dan 3500 soorten alpine planten. De oude kamers in historische stijl met verzorgd sanitair horen er nu eenmaal bij.

Geef me dan maar de kamer van het Ameron Swiss Mountain hotel, recent geopend in december 2015 met alle comfort. Een uitmuntend hotel, eigendom van de Duitse keten Althoff, waar aan alles gedacht is. Van perfecte service tot royale kamer met kingsize bed, vloerverwarming in de badkamer tot zelfs een fijn welkomstwoordje en kleine attentie om de eerste honger te stillen. Al moeten de verfijnde keukencreaties van de Ameron chef-kok en het rijkelijk ontbijtbuffet zeker niet onderdoen. En dan spreek ik nog niet over de grote troef van het hotel. Een imposante wellnessruimte, ideaal om je te laten verwennen na een dagje “hiking”. Helemaal fijn is dat touroperator TUI het hotel aanprijst in haar Zwitserse portfolio.  Kwaliteit met een grote K, een viersterrenhotel die het geld waard is.

DSC_0282 - kopieDSC_0298 - kopieDSC_0343 - kopieDSC_0392 - kopieDSC_0312 - kopie

Wandelparadijs

De brochure Davos-Klosters Wandertipps mit Berhbahninformationen somt 700 km aan bergpaden, themawandelingen en panoramawegen op.  In Davos vertoeven zonder te genieten van de hiking mogelijkheden zou een zonde zijn.  De Davos Alpinetour, een 19km lange en zonnige wandeltour met panoramisch uitzicht op de bergketens en het gebied van Davos vormt een heus wandelparadijs. Met een grote verscheidenheid aan Alpineflora kom je onder meer langs het historische hotel Schatzalp. Van hieruit leidt het pad via weiden en velden je naar de Podestatenalp. Een alm die toehoorde aan de ‘ Podesta ‘ een soort opperheer van de regio. De iets verder gelegen Stafelalp, was het geliefd werkterrein van de expressionistische Duitse schilder E.L. Kirchner.  Zijn oeuvre kan tegenwoordig bezocht worden in het Kirchner Museum te Davos.

Rode balkonbloemen sieren het dorp

In tegenstelling tot Davos snuif je in Klosters nog de rustieke sfeer uit van een heus bergdorp. Kleine en intieme Zwitserse chalets met de obligate rode balkonbloemen sieren het dorp waar de rijken der wereld en Koninklijke families komen. Opnieuw maken we gebruik van de Davos-Klosters Active Sommerpas. We nemen de Madrisa kabelbaan. Deze is in de zomer gratis als je minstens één overnachting in Davos-Klosters boekt.  Het uitmuntend wandelgebied maakt zich op voor het winterseizoen. Meer zelf, straks bij de opening van de skipistes wordt hier de meest moderne lift ooit officieel in gebruik genomen. De eerste zespersoons stoeltjeslift in Zwitserland toegankelijk voor kinderen en mensen met een beperking zal je in minder dan zeven minuten naar de top van de 2.394 meter hoge Schäffurgli brengen.

De hooggelegen alpenweiden van het Schlappintal

Wandelaars kiezen hier meestal voor de Prättigauer hoogteroute en zetten er de pas in richting St. Antönien. Of men omrandt in twee dagen via Gargellen de Madrisa langs een eeuwenoud smokkelpad. Stappend naar het Schlappintal genieten we volop van een schitterend zicht op het Silvrettamassief en het landschap op Davos-Klosters. Het is eind september, de hooggelegen alpenweiden zijn reeds gemaaid. Her en der bloeit de zilverdistel nog weelderig, maar vooral in het voorjaar kleuren de almen vol met wolvenei, rapunzels en orchideeën. Van al dat wandelen, krijgt een mens honger. Met zicht op de Schlappinsee geniet ik van lokale specialiteiten in het Berggasthaus Gemsli. Een ideaal plaatje om de dag af te sluiten.

Davos MonsteinDSC_0338 - kopieDSC_0351 - kopieDSC_0366 - kopieDSC_0362 - kopie

Monstein fier op haar bier

’s Anderendaags nemen we de lijnbus naar het nabijgelegen Monstein. Een bergdorpje met nog geen tweehonderd inwoners, maar wel twee kerken en een primair schooltje. De Monsteiners wilden niet onderdoen toen een naburig dorp een nieuwe kerk bouwde, en dus lieten ze een nog grotere kerk bouwen. Eenmaal klaar, bleek dat de kloktoren van hun kerkje niet te horen was in de bergalmen. De enige oplossing? Een nieuwe kerk bouwen met een nog grotere klok. Voorts is het dorp vooral fier op haar bierbrouwerij. In de lege gebouwen van een oude kaasmakerij wordt reeds vijftien jaar lang het Monsteiner Huusbier gebotteld. Iedere Monsteiner is er aandeelhouder. Op vrijdagavond komen ze met de lederhosen aan samen in de bierkelder, nemen hun eigen glas dat aan de muur hangt en toosten ze tot in de vroege uurtjes op de trots van hun dorpje. Viva Graubunden. Viva Davos-Klosters.

@ Tekst & foto’s Stefaan Bailleur

Algemene info

Toeristische dienst :

Wandelen :

  • In Davos-Klosters tref je 700km aan berg- en wandelpaden. Je kunt kiezen voor eenvoudige wandelingen maar evenzeer voor meer uitdagende trails. Alle routes zijn keurig bewegwijzerd Alle info over de diverse wandelroutes vind je hier

Logeren :

  • In het kuuroord Davos vind je talrijke comfortabele hotelaccomodaties. Zelf verbleven we in het Ameron Swiss Mountain Davos Hotel. Een nagelnieuw hotel met luxueus ingerichte ruime kamers van de prestigieuze Duitse hotelketen. Scalettastrasse 22 – CH 7270 Davos / Tel: +41 (0)81 544 19 19 /info@ameron-hotel-davos.ch / www.ameronhotels.com/de/hotel-davos

Leuke adresjes :

  • Berggasthuis Gemsli Klosters – Schlappinstrasse, CH 7252 Klosters Dorf / Tel: +41 81 422 13 39 /www.gemsli.ch
  • Walserhuis Sertig – Familie J. Biäsch – Conrad – CH – 7272 Davos Sertig / Tel.: +41 (0)81 410 60 30 / info@walserhuus.ch / www.walserhuus.ch
  • Restaurant Veltliner-Stubli – Hauptstrasse 25, CH 7278 Davos Monstein / Tel.: +41 81 401 11 52 /www.veltlinerstuebli.ch

Te doen :

  • De Davos-Klosters Inclusive Card zorgt ervoor dat de gasten die minstens één nacht in een plaatselijke hotel verblijven zorgeloos kunnen gebruik maken van het openbaar vervoer en talrijke kabelbanen. Ook op een aantal musea en recreatieve activiteiten geniet men een voordeel.

Mijn speciale dank aan :

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: