Bestemming,  Italië

Instant verliefd op een stukje Zuid-Tirol

Begin deze herfst werden we instant verliefd op een stukje Zuid-Tirol. Betoverende kleuren, wijngaarden, appelbomen en schitterende berglandschappen: woorden schieten ons te kort om de schoonheid van het Eisacktal / Valle Iscaro te omschrijven. De zon die volop schijnt en de eerste tekenen van de herfst zorgden voor een compleet plaatje. We stapten een deel van de “Keschtnweg “ af. Onderweg ‘Törggelen’ we van jonge wijn en vers gepofte kastanjes, een eeuwenoude traditie.

De appelverleiding

Ontwaken te midden de appelhoogvlakte van Natz-Schabs, er zijn minder aangename plekjes om wakker te worden. Het Waldharthof vlakbij het charmante Brixen is één van de talrijke kleine appelteeltbedrijven die Zuid-Tirol telt.  Leuk is dat je er kan genieten van een fijne Roter Hahn vakantie op de appelboerderij.  Roter Hahn is gespecialiseerd in boerderijvakanties voor families met jonge kinderen, maar ook als koppel ben je er hartelijk welkom. De locatie vervulde niet alleen onze stoutste vakantiewensen. We beschikten over een stijlvol ingericht appartement met eigen keuken. ’s Morgens werden we verwend met een rijkelijk boerenontbijt met uiteraard vers geperst appelsap. Het Waldharthof is bijzonder geschikt voor kinderen.  Terwijl de kroost de alpaca’s verzorgen, kan je perfect een boek lezen of een fikse wandeling maken.

Eisacktal6.JPG

Wandelparadijs

De sierlijke bergruggen, zachte appelboomgaarden en wijngaarden, pittoreske weiden en dichte bossen die zich voor ons uitrollen vormen het ideale startpunt voor een fikse wandeling.  Er rest ons nog één ding: de wandelschoenen aanrijgen.  Aan keurig gemarkeerde wandelpaden in het Eisacktal geen gebrek.  Je kan zo tussen de wijnranken en appelbomen één van de talrijke themawandelingen stappen.  Op de toeristische website van het Eisacktal staat heel wat informatie over de wandelmogelijkheden. Je vindt er zelfs 33 mooi beschreven luswandelingen.  De ” Wanderkarte Eisacktal” is daarbij het ideale hulpmiddel.

Eisacktal2Eisacktal8Eisacktal4Eisacktal12

De Keschtnweg

In de herfst is de 60 km lange Keschtnweg bijzonder populair bij de lokale bevolking. En daar is slechts één reden voor: de ‘ keschnt’ , Zuid-Tirools voor kastanje. Onze keuze is vlug gemaakt.  Het ganse traject stap je normaal in vier dagen af. Startend in Vahrn bij Brixen loopt het traject langsheen de hellingen van het Eisackdal tot aan de legendarische burcht Runkelstein aan de rand van Bozen. Zelf stappen we de eerste twee etappes van het Klöster Neustift tot de Rittenberg hoogvlakte. Onderweg kom je voorbij eeuwenoude kastanjebomen, ligt het wandelpad vol met stekelige bolsters en wordt de herfst gevierd met ‘ torggelen’.  Gezeten op een bankje genieten we op geregelde tijdstippen voluit van de kleurrijke lappendeken die de herfst over de vallei heeft getrokken.

eisacktal13

Törggelen

De gezonde Eisacktaler lucht zorgt voor een nevenwerking: je krijgt er een ongelooflijke eetlust van.  Gelukkig is de herfst in het Eisacktal onlosmakelijk verbonden met eten en feesten. Eens de tamme kastanjes rijp zijn en de oogst van de appels en de druiven voorbij start het Törggelen.  In de gezellige ‘ buschenschänken’ kan je van begin oktober tot de adventsstart genieten van Zuid-Tiroolse gerechten. Zelf reserveerden we een tafeltje bij het Griesserhof. Spek, gerookte worst , gepekeld varkensvlees, varkensribbetjes, knoedels en zuurkool vormen de hoofdmoot van een smaakvolle Schlachtplatte (boerenschotel). Tijdens de maaltijd schenkt het Griesserhof zijn eigen wijn. Geen evidente keuze, wetend dat hier de beste Italiaanse wijnen in het bijzonder de Sauvignon Chadonnay, Pinot Blanc ( Weisburgunder) en Pinot Grigio (Grauburgunder) gebotteld worden.  De törgglen-maaltijd wordt traditioneel afgerond met gepofte kastanjes en ‘ nuier ‘ – jonge troebele wijn van 10 dagen oud.

14702371_10153863920876825_4110719677528874979_n.jpg

© Tekst & foto’s Stefaan Bailleur

Volg ons verder op Instagram, Facebook en Twitter voor je dagelijkse portie wandelverhaal.

Deze reportage kwam tot stand met dank aan Visit Süd Tirol

 

 

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.