wandelnetwerk Schelde en Dender
Wandelnetwerken,  Wandelroutes,  Wandelroutes Oost-Vlaanderen

Nieuw wandelnetwerk in het Oost-Vlaamse Schelde- en Denderland

Vanaf september kunnen wandelaars dankzij toerisme Oost-Vlaanderen op pad langs meer dan 200 kilometer bewegwijzerde wandelwegen. In de regio Dendermonde, Buggenhout, Lebbeke en een stukje Aalst komt een nieuw wandelnetwerk tussen Schelde en Dender. Later volgen nog andere knooppunten in het gebied van de Dender- en Molenbeekvallei en een deel van de Scheldevallei in het Scheldeland.

Tussen nu en eind 2025 voorziet Toerisme Oost-Vlaanderen in vier opeenvolgende fasen de realisatie van aaneensluitende wandelnetwerken met knooppunten. Via een fijnmazig netwerk van onverharde en verkeersluwe wegen zal men tal van mooie natuurgebieden en bezienswaardigheden met elkaar verbinden. Eens volledig klaar, zullen wandelaars in het gebied op stap kunnen langs zo’n 1.070 kilometer aan prima wandelpaden. Het nieuwe wandelnetwerk Schelde en Dender zal bovendien naadloos aansluiten op de bestaande wandelnetwerken In ’t land van Stille Waters en Brabantse Kouters.

wandelnetwerk Schelde en Dender

Vanaf 2024 ook virtueel wandelen

Fase 3, in het zuiden van de Dendervallei, krijgt een Oost-Vlaamse primeur, want daar wordt het wandelnetwerk virtueel. Op het terrein zullen geen palen of wegwijzers staan, maar de knooppunten zullen wel zichtbaar zijn op de online wandelrouteplanner, de wandelknooppuntapp en een bijhorende gedrukte kaart. De wandelmogelijkheden in dit gebied zijn mooi maar net iets minder uitgebreid. Daarom koos Toerisme Oost-Vlaanderen ervoor om hier haar eerste virtuele wandelnetwerk te ontwikkelen. Steeds meer wandelaars gebruiken immers digitale tools om hun tochten te plannen en trekken eropuit met een wandel-gps of -app. Maar ook wie daar niet zo van houdt, zal nog steeds makkelijk op pad kunnen met de bijhorende wandelnetwerkkaart. De eerste wandelnetwerk zal beschikbaar zijn vanaf 8 september via www.routen.be/webshop

Andere wandelnetwerken Oost-Vlaanderen

Eind 2020 lanceerde Toerisme Oost-Vlaanderen met Grenspark Groot Saeftinghe en de Moervaartvallei al twee nieuwe wandelnetwerken. Over 420 kilometer kan je verrassend wandelen in het Waasland. In de Vlaamse Ardennen, zowat het wandelwalhalla van de Oost-Vlaamse provincie bundelen de wandelnetwerken Bronbossen, Getuigenheuvels en Zwalmvallei 850 kilometer wandelplezier.

@ Tekst Stefaan Bailleur | Foto’s Toerisme Oost-Vlaanderen

Volg je ons reeds op Facebook,  Instagram  & Pinterest voor je dagelijkse portie wandelverhaal?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.