Wandelroutes,  Wandelroutes West-Vlaanderen

Wintergasten spotten langs de Zwinwandelroute

De herfst loopt op zijn einde, de winter komt eraan. Haal die sjaal, muts, dikke jas en hoge wandelschoenen maar uit de kast.  Ik vind het alvast leuk om op een koude dag te stappen in de winterzon. Hiervoor is de Zwinwandelroute een ideale wandelbestemming. Al wandelend adem ik de tintelfrisse winterlucht in. Daarnaast verheug ik me op de duizenden glinsterende ijskristallen die zich weerspiegelen  en de idyllische winterlandschappen. Maar bovenal spot je er wel duizenden wintergasten.

Gasten uit het Hoge Noorden

Koning winter is de ideale periode om een frisse neus te halen.  Goed ingeduffeld ga ik steevast wandelen in het West-Vlaamse landschap. Naast het Heuvelland kom ik graag in regio’s alwaar je duizenden en duizenden wintergasten kan spotten. Met de Zwinwandelroute zit je goed, talrijke gasten uit het Hoge Noorden komen hier overwinteren. Ondanks de kwebbelende vriesganzen het landschap herschapen in een lawaaierig gebied vind ik het telkens weer een indrukwekkend schouwspel. 

Het Zwin de internationale luchthaven voor vogels

Ook in de winter is het Zwin Natuur Park een populaire bestemming.  De voorbije jaren werd er grondig gewerkt aan de vernieuwing van het natuurpark.  Je bezoek aan het Zwin start je bij het gloednieuw duurzaam bezoekerscentrum.  Naast educatieve ruimtes kwam er een inkijknatuurmuur,  habitatten voor de dieren en talrijke hutten om vogels te spotten. In de simulator ruimte worden kinderen uitgedaagd om de vliegbeweging van vogels na te bootsen. Daarnaast leren ze de gevaren van de vluchtroute trotseren en kunnen ze vogeleieren laten uitbroeden door de warmte van hun handen.

Zwinwandelroute
In het Zwin Natuur Park kom je wel echt heel dichtbij ooievaars.  © Provincie West-Vlaanderen

Uiteraard kreeg ook de omgeving van de vertrouwde ooievaarskolonie een grondige opknapbeurt.  Een topper is de ooievaarstoren, waarbij je via een houten trap oog in oog komt te staan met de grote zwart-witte vogel op lange poten.  De eeuwenoude volksverhalen: je weet wel – ooievaars dienen als babydrager voor mama en papa – nemen we er maar al te graag bij.  En weet dat de ooievaars in het Zwin Natuur Park wel heel dichtbij komen.

De Zwinwandelroute  12 km

De Zwinwandelroute laat je kennismaken met een grote diversiteit aan natuurwaarden en landschappen. Je stapt constant door de Zwinduinen en –polders en gaat op verkenning van de Hazegraspolder.  Vervolgens kom je in de Kleyne Vlakte terecht, die samen met het Tobruk een begrazingszone van 100ha beslaat. Hier zorgen Schotse Highlandrunderen en Konikpaarden voor het natuurbeheer. De oude zeeweringsdijken waarop je loopt getuigen van de strijd tegen de zee. Het circuit gaat verder door het Koningsbos, over knuppelpaden, langsheen prachtige kunstwerken en de golvende rug van de Blinckaertduinen. Op het eind wacht een grandioos uitzicht over de Zwinvlakte.

Zwinwandelroute
Je stapt constant door de Zwinduinen, polders en stukjes bos.  @ VisitFlanders

Duizenden vriesganzen

Bijzonder aan het Zwin zijn de vele duizenden vriesganzen uit het hoge Noorden die er overwinteren. Overdag zoeken ze eten in de polder.  ’s Avonds zie je ze weer kwebbelend neerstrijken op veilige plassen en weilanden.  Maar ook andere trekvogels komen er genieten van onze milde winter.  Neem zeker je verrekijker mee, vanaf de hoge dijk heb je een panoramisch zicht op de Zwinvlakte.

zwinwandelroute
Het fascinerende schouwspel van een neerstrijkende vriesgans. © Visualhunt

Een meerwaarde vormen de verharde wandelpaden zodat een deel van het traject toegankelijk is voor rolstoelen en kinderwagens.  Het Zwin Natuur Park beschikt zelfs over 2 all-terrein rolstoelen zodat zowel de vlakte als het huttenparcours helemaal vlot afgelegd kan worden.

Via de webshop van Het Zwin Natuur Park kun je tot de dag voor je bezoek online tickets kopen met korting.  Hou wel rekening met de openingstijden. In de winterperiode is het Zwin gesloten op maandag en dinsdag.

Ook tijdens de koudste en donkerste dagen heeft het Zwin Natuur Park heel wat moois te bieden. Op weekdagen (behalve op 25 december en op 1 januari) gaat er telkens om 14 u een stiltewandeling door.  Samen met een gids verken je de mooiste plekjes van het Zwin.

Wil je op je eentje het Zwin verkennen?  Dan is de wandelkaart van de Zwinwandelroute geen overbodige luxe. De kaart is via de webshop van Westtoer te koop aan € 4,  Toerisme Knokke Heist (www.knokke-heist.info) en het Zwin Natuurcentrum (www.zwin.be).

© Tekst Stefaan Bailleur –   Foto’s  Provincie West-Vlaanderen & VisitFlanders

Volg me verder op Instagram , Twitter en Facebook voor je dagelijkse portie wandelverhaal.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.