
Verrassend woudlopen in Bos ’t Ename
Zondag. Wandelschoenen aan, vandaag gaan we woudlopen. Woud, klinkt als een wandeling vol avontuur, gevaar en rare beesten in het een of ander exotisch oergebied. Verkeerd gedacht! Woudlopen staat voor vijf originele en best verrassende wandelingen in de Oost-Vlaamse bossen. De vijf wandelingen zijn gebundeld in een handige wandelpocket uitgegeven door routen.be . Zelf kiezen we voor Bos ’t Ename, gelegen aan de rand van het waardevol historisch dorp Ename.
ENAME, straalt geschiedenis uit
Onze woudlopen wandelroute start in Ename, een charmant dorpje nabij Oudenaarde. Geschiedenis, kunst, gastronomie, natuur en folklore loeren hier om de hoek. Meteen voel je de grandeur van weleer, maar tegelijkertijd straalt het kleinschalige met platanen omzoomd dorpsplein gezelligheid uit. Naast enkele karakteristieke 18de en 19de-eeuwse witgekalkte dorpswoningen, treffen we er ook meer prestigieuze woningen met rococo-elementen aan. Twee dorpspompen, een schandpaal, een marktkruis en de prachtig gerestaureerde Sint-Laurentiuskerk verwijzen naar een ver verleden. Een dorpsbeeld waarvan er in Vlaanderen weinig zijn, eentje die we moeten koesteren.






Museum PAM
Wie net als ons het woelige verleden van Ename van dichtbij wil beleven, komt het allemaal te weten in het museum PAM. Ondergebracht in de voormalige breigoedfabriek Beernaert krijg je een duidelijke inkijk in het Enaamse dorpsleven, van de middeleeuwen tot nu. Je loopt er met een iPad in de hand langs allerlei archeologische vondsten en reconstructies. Ook levensverhalen van enkele belangrijke Enaamse personages bepalen je bezoek. Bekijk wat verderop eens het Archeopark. De ruïnes van de oude Sint-Salvator benedictijnenabdij, ook al meer dan 1000 jaar oud zijn immers gratis te bewonderen als een groot openluchtmuseum. Ook met kinderen is een bezoek aan het PAM aan te bevelen. In het Provinciaal Erfgoedcentrum maken kinderen op een interactieve manier kennis met het verleden.
Een legendarisch bos
Hierna is het tijd om te woudlopen door Bos ‘t Ename. Ter hoogte van knooppunt 24 recht tegenover de mooie Sint-Laurentiuskerk sluiten we aan op het wandelnetwerk Vlaamse Ardennen. Via de beschermde kasseien van de Zwijndries (verwijzend naar de oude varkensmarkt) en de Natusdreef gaan we op weg. Aan de voet van de Kattenberg, een der vele getuigenheuvels in de omgeving, ontwaren we de rand van het Bos ’t Ename. In de lente hult het bos zich in haar mooiste kleed. In het voorjaar bedekken de bosanemoon en blauwe boshyacint immers de bodem als een tapijt!





Maar de herfst moet niet onderdoen. Ook dan is het eeuwenoude bos, omgetoverd in een prachtig roodgeelbruin kleurenpalet, een groot wandelwalhalla. Hier en daar gaan we een vlonder over, en passeren we tal van poortjes. Op tijd en stond houden we even halt om talrijke schimmels en het fascinerende bosleven te bewonderen. Het wandelpad eeuwenlang door monniken en boeren bewandeld ligt er vrij drassig bij. Zowel stevige wandelschoenen als hoge laarzen zijn in het najaar en de winterse maanden geen overbodige luxe.
Zicht op Oudenaarde
Vrij vlak kunnen we de wandeling niet gaan noemen. Ter hoogte van een open vlakte gaat het gestaag de Kattenberg op. Hier en daar komen we plots oog in oog te staan met vrijlopende Konik paarden of roodbonte runderen. Geen nood, als je de dieren rustig laat grazen en afstand houdt loop je geen gevaar. Gekomen op het hoogste punt blaakt de toren van de Oudenaardse Sint-Walburgakerk in de zon, een prachtig zicht! Voor ons ontwaren we de Konijnenberg. Een heuvel die ooit door de paters van de Benedictijnenabdij is aangelegd, met de bedoeling konijnen te kweken, en ze te bejagen. Het konijnenvlees en de huiden waren in de late middeleeuwen immers zeer geliefd bij de adel. Naast de konijnenberg ligt het Hoedemakersveld, een naam die weinig twijfels laat over de bestemming van het konijnenbont.







De Blote
Bos ‘t Ename laat ons vervolgens uitmonden aan de Blote. Zoals de naam laat vermoeden een meer open landschap met andermaal een grandioos zicht op Oudenaarde en de nabijgelegen Scheldevallei. De naam verwijst naar het gedeeltelijk kaalkappen van het bos ’t Ename door Franse soldaten, net voor de slag om Oudenaarde in 1708. Een wandelbank laat je even wegdromen, genietend van de stilte. We zijn inmiddels ruim halfweg en volgen hierna een stukje Mariette Thielemanspad. Genoemd naar een bekende Antwerpse botaniste weet het wandelpad ons te verrassen met wastines, jonge bosaanplantingen, houtkanten en weiden met oude knotboomrijen. Tijdens een van haar laatste wandelingen – Mariette Thielemans overleed aan kanker – kwam zij onder de indruk van Bos ’t Ename, waarna ze een groot deel van haar erfenis schonk voor de aankoop van het natuurreservaat.
Een perfect getapte Ename
Zoetjesaan naderen we opnieuw de idyllische dorpskern van Ename. En hoe kan je beter nagenieten van je wandeling, dan met een heerlijk streekbier? Van de abdij van Ename, waar benedictijnen ooit wel bier brouwden, is alleen maar de ruïne overgebleven. Maar het abdijbier leeft gelukkig voort in het Ename-bier. Intussen bestaan er vijf varianten, gaande van blond tot donkerrood. In Café Paulette ben je aan het goede adres. Het interieur met oude foto’s van lokale inwoners mag dan nog steeds de sfeer van weleer uitstralen, je krijgt er gegarandeerd een perfect getapte Ename. Daarnaast kan je er ook heerlijk eten. Op de kaart staan creatieve gerechten uit grootmoeders tijd, naast enkele culinaire toppers, een stukje taart of vers gebakken pannenkoek.






Huis Beaucarne
Ben je niet zo’n bierfanaat? Dan is huis Beaucarne, dat al 250 jaar door dezelfde familie wordt bewoond, een bezoek waard. De familie Beaucarne en meer bepaald Edmond Beaucarne stond mee aan de wieg van ons koninkrijk. Achter de gevel van het historische pand vind je een opmerkelijke collectie waardevolle objecten, die nauw verweven zijn met de lokale geschiedenis. Ook met Bos ’t Ename is er een tastbare link. Zo had de familie in de tuin een volière om fazanten te kweken. Die werden uitgezet in het bos voor de jacht. In de zomermaanden is de historische binnenkoer gezellig ingericht als theehuis. Ideaal om de prachtige beelden van de woudlopen wandelroute door Bos ’t Ename nog eens te verwerken.
Praktisch
- Afstand: 4,6 km
- Gratis parking: in de dorpskern van Ename ter hoogte van de Sint-Laurentiuskerk
- Start: De wandeling start ter hoogte van het museum Pam, Lijnwaadmarkt te Ename. Je volgt de knooppunten 24 – 33 – 31 – 32 – 5 – 24 van het wandelnetwerk Vlaamse Ardennen. Meer info over de woudlopen wandelroute Bos ’t Ename vind je hier. Je kan er ook het gpx-bestand downloaden. De pocketgids Woudlopen kost € 6 en kan je hier bestellen.
- Niet geschikt voor rolstoelen. Zowel laarzen als stevige wandelschoenen zijn geen overbodige luxe in de winter.
- Horecatip: in de dorpskern van Ename zijn een aantal mogelijkheden tot een verpozing.
- Huis Beaucarne , ietwat verscholen tussen het groen van de idyllische dorpskern straalt meer dan 250 jaar familiegeschiedenis uit. Beaucarnestraat 9, 9700 Ename Tel. +32 476307736
- Café Paulette, kom je terecht in een warm gezellig interieur uit grootmoederstijd. De kaart is beperkt maar alle gerechten zijn smaakvol en mooi gepresenteerd. Enameplein 12 – 9700 Ename Tel. +32 55 61 58 26
- Meer info kan je bekomen bij
- Toerisme Oost-Vlaanderen , Woodrow Wilsonplein 2 – 9000 Gent www.routen.be
- Toerisme Vlaamse Ardennen, Veemarkt 27 – 9600 Ronse www.visitvlaamseardennen.be
- Visit Oudenaarde, Markt 1 , 9700 Oudenaarde
Gezien de coronaproblematiek is het zeker aan te raden om je vooraf even te informeren over de vermelde te bezoeken stopplek(ken), mocht je er naartoe willen. Alle restaurants zijn op dit ogenblik gesloten.
Volg je ons reeds op Instagram, Facebook & Pinterest voor je dagelijkse portie wandelverhaal.
Tekst Stefaan Bailleur – Foto’s Stefaan Bailleur & Toerisme Oost-Vlaanderen / David Samyn



4 reacties
LOLA♥CHAMPAGNE
Mooi daar, ik was er gisteren en schreef er ook een blog over. Heel modderig, dat wel
wandelverhaal
Bos ’t Ename wist ons eveneens aangenaam te verrassen. Heel mooie wandelomgeving. Wie weet misschien zijn we elkaar wel onderweg tegen gekomen 🙂
vakantie
Lijkt me een leuke bestemming om er eens een winterwandeling te doen
wandelverhaal
Bos ’t Ename is beslist een aanrader in ieder seizoen. In het voorjaar bijvoorbeeld kleurt het helemaal blauw van de wilde boshyacint.