Bestemming,  Duitsland

Winterwandeling in Rijnland-Palts

Het afwisselende landschap van Rijnland-Palts, net over de Duitse grens, biedt niet alleen in de zomer wandelgenot. Maar ook in de koude wintermaanden heeft een wandeling, vooral in combinatie met een bezoek aan een van de gezellige restaurants en wijnhuizen langs de route, veel charme. Trek je muts en handschoenen aan voor een winterwandeling, wij wijzen je de weg door het magische landschap in de Eifel, Hunsrück, Westerwald, Moezel of Rheinhessen!

Winterwandeling door de heide

Het heidelandschap in de Eifel is ook in de wintermaanden een ideaal wandelgebied. Zo vind je er het Wacholderweg droompad bij Langscheid. Tijdens de 8,8 kilometer, wisselen rijke vergezichten en paden door het Nette-dal elkaar af. Kies je toch liever voor een kortere route? Dan is het Langscheider Wacholderblick droompad een mooi alternatief. De winterwandeling is een dikke 3 kilometer lang en voert je door het natuurreservaat. Even uitblazen en genieten van de lokale keuken doe je bij de Wabelsberger Wacholderhütte, die je vindt aan het begin van de wandelpaden.

Door de ogen van Frau Holle in Hunsrück

In Hunsrück lopen sprookjes en natuur naadloos in elkaar over. In de spleten van de machtige rotsen bij Reinsfeld kun je volgens het Germaanse volksgeloof namelijk de ogen van Frau Holle zien. Benieuwd of je ze zelf kunt waarnemen? Wandel dan de Frau Holle droomlus van 7 kilometer die start in de gemeente Hermeskeil. De tocht voert je door het afwisselende landschap van het Schwarzwälder-Hochwald met aan het eind tal van gastronomische mogelijkheden.

Historisch wijn- en rivierlandschap in de Moezel

De 8 kilometer lange wandelweg tussen Reil en Bullay brengt je langs de historische restanten van de Pruisische verkeers- en bouwtechnologie. Vanaf kasteel Marienburg of de Prinzenkopf uitkijktoren, kijk je uit over het winterse wijn- en rivierlandschap van de Moezel. Het spoorweglandschap lijkt van die hoogte bijna speelgoed.

Het Zwitserland van Rheinhessen

Het heuvellandschap van Rheinhessen is zo mogelijk nog mooier onder een laagje sneeuw. De winter is dan ook de uitgelezen periode om van de charmes van de Hiwweltouren wandelingen te profiteren. Met de Eichelberg route, wandel je 11 kilometer door een afwisselende mix van weides, bossen en wijnbergen. Dankzij de ongerepte natuur wordt de regio zelfs het Zwitserland van Rheinhessen genoemd. Liefhebbers van lekker eten halen hun hartje op bij het gezellige Junkermühle.

Wandelen en wellness in Westerwald

Westerwald is de ideale plek om een winterwandeling te combineren met een vleugje wellness. Start de dag met een zes kilometer lange wandeling van Nistertal naar Bad Marienberg, de zevende etappe van de WesterwaldSteig. De route is vrij vlak en loopt door weiden, bossen en het idyllische dal van de Grote Nister. Achteraf geniet je van de vele sauna- en wellnesmogelijkheden in het MarienBad.

Winterse trekkershutten in de Palts

In de Palts zijn de trekkershutten ook tijdens de wintermaanden geopend. Geen reden dus om je wandelschoenen een heel seizoen op te bergen. Twee kortere winterwandelingen zijn de Hexenklamm-lus van zeven kilometer die je door de Gersbach kloof leidt en de Richard-Löwenherz-Weg die je door het Trifelsland naar het indrukwekkende rotsmassief Asselstein voert. Heerlijk opwarmen doe je in een van de trekkershutten met een regionaal gerecht en een glaasje Paltswijn.

Actuele informatie voor een bezoek aan Rijnland-Palts

De wereldwijde corona-pandemie leidt ook in Rijnland-Palts tot voorschriften en maatregelen die voortdurend aan de huidige situatie worden aangepast. Dit zijn met name de toegangsvoorwaarden voor gasten uit risicogebieden. Informeer daarom naar de actueel geldende regelgeving voor jouw land voordat je het land binnenkomt. Klik hier voor meer informatie.

Tekst Wandelverhaal – Foto’s Dominik Ketz-Rijnland-Palts Tourismus

Volg je ons reeds op Instagram en Facebook voor je dagelijkse portie wandelverhaal ?

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.