Winterwandelen in Tirol is trendy

winterwandelen

Wandelen in de winter is trendy en is na skiën de op één na belangrijkste vakantieactiviteit voor gasten in Tirol. In de winter zijn wandelaars vooral op zoek naar stilte, ontspanning en een intensieve natuurbelevenis. Komende winter biedt Tirol en haar partnerregio’s een breed aanbod van kwaliteitsvolle winterwandelingen aan. Je auto hoeft zelfs niet mee, want met de Oostenrijkse spoorwegbaan ÖBB kan je voortaan twee keer in de week met een nachttrein naar Innsbrück.

Winterwandelen

Voor wie de wintermagie veraf van de drukke skipistes wil beleven, is “winterwandelen” in Tirol echt wat voor jou! Bijna één vijfde van de wintergasten in Tirol wandelt graag door de sneeuw – en dit aantal groeit nog steeds.  De winterwandelpaden zijn er niet alleen netjes geruimd, bewegwijzerd en goed onderhouden.  Tirol en haar partnerregio’s zorgden daarnaast voor een goed bereikbare infrastructuur.  Hierbij zijn veiligheid, sneeuwbeleving en leuke stopplaatsen gegarandeerd. De winterwandelpaden lopen vaak door sprookjesachtige winterlandschappen. Gezellige berghutten nodigen uit om te pauzeren en ervaren berggidsen laten de gasten graag kennis maken met de winterse dier- en plantenwereld.

Wandelverhaal.be verzamelde voor jullie de negen beste tips om te gaan winterwandelen in Tirol.

1. Wees te gast in het eerste winterwandeldorp van Oostenrijk
Het bergdorp Kartitsch op een hoogte van 1.356 meter in het Oost-Tiroolse Gailtal  is het perfecte vertrekpunt voor winterwandelingen. Door de hoge ligging hoeven de wandelaars niet zo veel hoogtemeters te overwinnen om te kunnen genieten van het panoramische uitzicht over de Lienzer Dolomieten en de Karnische Alpen. 10 bewegwijzerde wandelroutes lopen door de bergwereld van Oost-Tirol en gekeurde winterwandelbedrijven zorgen voor begeleiding, plezier en ontspanning.

2. Genieten van de winter in het Pillerseetal
De winterwandelpaden van Fieberbrunn, Hochfilzen, St. Jakob, St. Ulrich en Waidring komen langs gezellige stopplaatsen en hotel-restaurants. De “Winter-Genuss-Momente” (nachtelijke fakkelwandeling) die elke dinsdag  georganiseerd wordt komt voorbij gezellige eet- en drankgelegenheden. Onderweg zorgen vuurkorven voor de sfeer en kan je de indrukwekkende sterrenhemel bewonderen.

winterwandelen tirol

3. Vliegende vonken in de Kitzbüheler Alpen
Iedere woensdag vertrekt tijdens de winter vanuit St. Johann in Tirol een winterwandeling “Funkenflug” naar Erpfendorf. Vanaf hier start een gezellige wandeling naar de Hundsbichl, een hoogplateau met uitzicht op de Wilder Kaiser. Na een borrel worden de wandelaars getrakteerd op een vurig spektakel. Er worden samen vuurballen geknutseld en ontstoken. De vliegende vonken zijn ook voor de kinderen een geweldige belevenis.

4. Winterwandeling met zonsopgang in het Kufsteinerland
Bij volle maan vertrekt er in de vroege ochtend tussen december en maart een wandeling naar het Kaisertal, één van de mooiste plekken in Oostenrijk. Via de Kaiseraufstieg in Ebbs stap je verder tot aan de Ritzau Alm, waar je tijdens een bergontbijt volop geniet van de zonsopgang.

Achensee_Pertisau_Sebastian_Pilloni
Achensee_Pertisau_Sebastian_Pilloni

5. Dieren observeren bij de Achensee
In de voetsporen van de dieren – dat kan bij de Achensee samen met de rangers van het natuurpark Karwendel. Elke vrijdag wordt er van Achenkirch naar de Falkenmoosalm gewandeld. Onderweg geven de rangers interessante info mee over de overlevingsstrategie van de dieren.  Ook het voeren van de wilde dieren hoort bij deze sportieve wandeling. Van maandag tot vrijdag wordt tevens een kortere wandeling door het natuurpark Karwendel aangeboden.

6. Seefeld: De eerste langeafstandswinterwandelroute van Tirol
Tijdens een 4-daagse winterwandeling stap je door het Leutaschtal en het
beschermde natuurgebied Wildmoos tot aan Mösern. Op de perfect geprepareerde
winterwandelpaden geniet je steevast van geweldige uitzichtpunten en besneeuwde bossen.  Mits voorafgaande reservatie overnacht je in uitnodigende berghutten. Het vervoer van de bagage is inclusief.

7. Nature Watch in het natuurpark Karwendel
Tijdens een winterwandeling in het grootste natuurpark van Oostenrijk spot je eekhoorntjes, gemzen, herten en vooral uilen.  De winterwandelaars worden voorzien van een verrekijker met Swarovski-lenzen. De 6 km’s lange wandeling met weinig hoogtemeters vat aan bij de ingang van het Halltal en loopt via Absam tot aan het Thaurer Schlössl. De wandeling is perfect geschikt voor gezinnen met kinderen.

8. Winterwandelen bij de berg Mutzkopf in Nauders
Nadat het liftbedrijf op de Mutzkopf werd stilgelegd, hebben winterwandelaars het gebied weer “in bedrijf” genomen. Elke woensdag kunnen zij de liftinstallatie gebruiken en via een uitgebreid netwerk aan bewegwijzerde winterwandelroutes het landschap en de geweldige panorama’s bewonderen. Een bijzonder hoogtepunt zijn de bergmeren “Schwarzer See” en “Grüner See”.

9. “Eppas guats” in Außerfern
Via geprepareerde en bewegwijzerde routes leiden de winterwandelingen naar gezellige hutten in de natuurparkregio Reutte en in het Lechtal. Na de wandeling kunnen de wandelaars genieten van “Eppas Guats” (= iets lekkers), bijvoorbeeld Käsespätzle, huisgemaakte knoedels of Kaiserschmarren met appelmoes.

10. Neem de Nightjet trein                                                                                            Vanaf midden januari kan je twee keer per week de nachttrein nemen tussen Brussel en Innsbrück, de hoofdstad van Tirol. De trein van de Oostenrijkse Spoorwegen ÖBB zal op zondag- en woensdagavond vertrekken in Oostenrijk, om via Duitsland daags nadien in België aan te komen. In België zijn er stops gepland in Luik, Brussel-Noord en Brussel-Zuid (met aankomst in Brussel-Zuid om 10.55 uur). Wie met de nachttrein richting Oostenrijk wil, kan vertrekken op maandag en donderdag. Een ticket boeken kan reeds vanaf € 29,99 . Voor meer informatie en boekingen kan je terecht op de website van de Nightjet.

Meer informatie over winterwandelen in Tirol vindt u op www.visittirol.nl/sneeuwschoenwandelen-winterwandelen.

© Tekst Stefaan Bailleur –  Coverfoto Natuurparkregio Reutte ©Tirol Werbung Koopmann Jörg

Volg ons verder op Instagram, Facebook en Twitter voor je dagelijkse portie wandelverhaal.

Graag vernemen we jullie suggesties over winterwandelen in Visit Tirol. Welke wandeling geniet jullie voorkeur ?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.