westhoek
Wandelinspiratie

Westhoek presenteert heel wat toeristische nieuwigheden.

De Westhoek positioneert zich meer dan ooit als een eigentijdse toeristische bestemming. Met Cath Luyten als nieuwe ambassadrice en een uniek logeerconcept wil de regio zich onderscheiden van alle andere. Het nieuw project ‘Landscapes’ biedt dan weer een extra dimensie aan het herdenkingstoerisme.

Cath Luyten is de ambassadrice voor de Westhoek

Cath wordt het gezicht van de regio, maar was vooral enthousiast over het nieuwe logeerconcept ‘Westhoek unPlugged’. Dit nieuw concept omvat een midweekverblijf om ‘te vertragen en te verstillen’ in de rust van de groene Westhoek. Het project sluit nauw aan bij de levensvisie van de nieuwe ambassadrice. Voor ‘Westhoek unPlugged’ wordt samengewerkt met logiesaanbieders die stilte en groen hoog inschatten. Daarnaast bieden ze activiteiten die het onthaasten bevorderen: mindfull wandelen, yoga, pottenbakken, fluistervaren, stiltepaden, etc. Deze regiobeleving werd ontwikkeld in kader van het Interreg-project Tourism Lab en met de steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Landscapes, Feel Flanders Fields

‘Landscapes, Feel Flanders Fields’ is het nieuwe thema voor het herdenkingstoerisme in 2023-2024. Het initiatief is ontwikkeld door Toerisme Vlaanderen en Westtoer in samenwerking met publieke en private partners. Landscapes richt zijn blik op het verleden én de toekomst van de herdenkingslandschappen in de Westhoek. ‘Landscapes, Feel Flanders Fields’ mikt met innovatie en artistieke invalshoeken op een breed publiek. Telkens staat het landschap centraal. Het programma start op 29 april en loopt tot augustus 2024.

In de expositie ‘For Evermore’ in het In Flanders Fiels Museum zijn verhalen achter de begraafplaatsen te ontdekken. De intense verhalen worden verteld op 22 begraafplaatsen van de Commonwealth War Graves Commission. Het Hooge Crater Museum creëert met The Front Eye een nieuw uitkijkpunt over The Ypres Salient en ook Museum Aan De IJzer brengt het WO I-landschap aan de IJzer terug met ‘Sporen in het Landschap’. Ook fietsroutes, wandeltrajecten en concerten laten een breed publiek kennis maken met de verhalen van de landschappen. De klaroenspelers van de Last Post zoeken op diverse momenten het landschap van de Westhoek op voor muzikale evocaties.

Nieuwe fiets- en wandelroutes

Rond het thema ‘van de bergen tot de zee’ presenteert de Westhoek zeven nieuwe fiets- en wandelroutes: de IJzerbroekenroute (49,6 km), de Moerenroute (55,8 km), de Koekelarebergroute (57,1 km), de Vrijbosfietsroute (51,2 km), de Heuvellandfietsroute (52,5 km), de Vredesroute (45,3 km) en de Grensleiefietsroute (57,8 km) op de grens met de Leiestreek. De routes kaderen in een breder plan van Westtoer met betrekking tot de vernieuwing van het provinciaal fietsaanbod. Het wandelnetwerk Heuvelland wordt verder uitgebreid en verbonden met het wandelnetwerk Hoppeland. De bewegwijzerde wandelroutes op het wandelnetwerk (Geuzenroute, Kemmelbergroute, Tweebergenroute en Kraters en mijnenroute) worden geïntegreerd op de wandelnetwerkkaart. In het project Horizon 2025 wordt op het dak van Muziekcentrum Dranouter een uitkijkplatform geplaatst. Het uitkijkpunt vanop de kerktoren in Lampernisse biedt (vanaf 22 oktober) een uniek zicht op de natuur tussen Veurne en Diksmuide.

De grote goesting

Het ‘Weekend van het volkscafé’ vindt plaats op 22 en 23 april 2023: 80 authentieke cafés zetten hun deuren open voor het brede publiek en organiseren tal van activiteiten. Origineel is het nieuw lied over de volkscafés dat tijdens dit weekend wordt uitgebracht. Brouwerij St. Bernardus in Watou opent in juni een nieuwe audiovisuele beleving over het verhaal van de brouwerij. Het Bakkerijmuseum in Veurne heropent deze zomer de deuren. Een nieuw onthaalpaviljoen, twee workshopruimtes en interactieve elementen in het museum zorgen voor extra beleving. Ook de tuin van het museum is heringericht in samenwerking met Regionaal Landschap Westhoek. Ook in het Wijndomein Den Nachtegael in Zonnebeke zijn bezoekers van harte welkom. Den Nachtegael is ondertussen het grootste wijndomein in de Westhoek.

De Westhoek op je bord

Toerisme Westhoek blijft de toeristische ondernemers steunen. Het nieuwe Leaderproject ‘De Westhoek op je bord’ startte begin dit jaar en heeft als doel om dag- maar vooral verblijfstoeristen in de Westhoek te laten kennismaken met korte keten producten. Via een promotiecampagne komen bezoekers aan onze regio op diverse manieren in contact met korte keten: waar kan je ze proeven, kopen, … In 2023 stimuleren we ondernemers en stemmen we het korte keten aanbod af op de noden en verwachtingen van de bezoekers.

Alle info: www.toerismewesthoek.be

Tekst: Stefaan Bailleur / Foto’s: Toerisme Westhoek

Volg je ons al op Facebook,  Instagram  & Pinterest voor je dagelijkse portie wandelverhaal?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.