de grote goesting
Wandelinspiratie,  Wandelnieuws

Westhoek pakt uit met De Grote Goesting

‘De Grote Goesting’ luidt het nieuwe toeristische thema van Toerisme Westhoek in.  De Westhoek pakt in 2022 uit met een hele reeks belevingen in en om wijndomeinen, brouwerijen  en unieke diners op bijzondere locaties. Daarnaast neemt Maaike Cafmeyer als de Grote Goesting ambassadrice en een 20-tal echte streekambassadeurs je mee naar hun favoriete ‘ Grote Goesting ‘ plekje.

Wijndegustatie

De Westhoek, dat is genieten als god net naast Frankrijk.  Al zeker in de smaakvolste uithoek van de Heuvelland regio, als je er vertoeft tussen de vele wijngaarden. In het kader van de Grote Goesting serveren een 20-tal wijnbouwers een jaar lang hun dierbaarste wijncreaties. Op diverse wijndomeinen kan je terecht voor wijndegustaties onder begeleiding van een sommelier. Op het wijndomein Heerlyckyckheyt Roonen kan je met de hele familie aanzitten aan de langste tafel van Vlaanderen en proeven van de Westhoekwijnen. Nieuw is dat je ook een sommelier of kok aan huis kan boeken tijdens je verblijf in de Westhoek. Topevenementen zijn de Open Wijngaardfeesten begin juli en de Heuvellandse wijnfeesten half augustus.  Op 26 juni bundelen sterrenchefs Franky Vanderhaeghe en zoon Michaël hun gastronomische krachten samen met Wijndomein Ravenstein uit Wervik. Midden de wijngaard presenteren ze Proeven van Pure Passie.

Diners Insolites

Het diner op sterrenniveau in de wijngaard Ravenstein kadert in een reeks van zes diners insolites. Chefs zoals Bert Recour (Pegasus), Jürgen Crombez (De Lissewal), Florent Ladeyn (Auberge du Vert Mont), Michael en Franky Vanderhaeghe (Saint Nicolas) en Kobe Desramaults gaan aan de slag op unieke locaties. Bijzondere decors zoals een literair kader tussen de boshyacinten, een belevingsboerderij met lammetjes, de wijngaard en de oevers van Zillebekevijver zorgen voor een extra dimensie. Ook de streekproducten uit Noord-Frankrijk, Wallonie Picarde en de Westhoek komen aan bod.

Tournée locale

In de Westhoek worden niet alleen de lekkerste wijnen geproduceerd, je vindt er eveneens de lekkerste streekbieren.  Vleteren is onlosmakelijk verbonden met haar wereldvermaarde trappist. Op een steenworp van Vleteren vind je echter nog meer brouwerijen die succulente godendrankjes produceren.  Bier verbindt mensen op een mooie manier en dus openen op 18 en 19 juni een 80-tal authentieke cafés hun deuren tijdens het Weekend van de Volkscafés. Op het uitzonderlijke topevent ‘Tournée trappiste’ zijn op 11-12 juni in Oostvleteren elf trappisten-brouwerijen van over heel de wereld te gast.

Nieuw fietsaanbod

Lekker eten en drinken gaan vaak gepaard met fietsen en wandelen. Fietsers en wandelaars kunnen op culinaire ontdekking trekken langs verschillende Grote Goesting foodroutes.  De Vintage Heuvelland fietsroute neemt je niet alleen mee door het prachtige landschap. Je passeert eveneens langs toffe estaminets voor een smaakvolle tussenstop of je kan eventjes verpozen op het panoramaterras van wijndomein Entre-Deux-Monts. De Bierfietsroute vertrekkend aan het Hopmuseum in Poperinge is de perfecte inleiding voor een verkenning van het Hoppeland. Hier kom je onder andere voorbij brouwerij Deca in Woesten en brouwerij Kazematten in Ieper. De Grote Goesting Fietsroute vertrekkend vanuit Veurne laat je op haar buurt zweven door de rustige blote polders.  Onderweg koop je beslist wat Veurnse Babelutten, potjesvlees in ’t Potje Paté of knapperige lukken bij Jules Destrooper.

Wandelen

In Ieper neemt de biervertelwandeling je mee langs tientallen plezante anekdotes en historische bierverhalen. Je zal merken dat Ieper wel degelijk een bierstad was en nog steeds is.  En uiteraard proef je onderweg ook van het lekkere gerstenat uit de Westhoek.

Op zondag 28 augustus kan je in Wervik terecht voor de Ravenstein Winetrail. Reeds aan de derde editie toe is dit evenement uitgegroeid tot een supertoffe wandeling die gepaard gaat met het proeven van de wijnen van wijndomein Ravenstein.

Zoek je een meerdaagse wandelvakantie in de Westhoek dan zijn de ‘The Western Front Way’ (85 km) van Nieuwpoort tot Mesen en ‘Triootje Westhoek’ (80 km) die de wandelnetwerken Hoppeland, Ieperboog en Heuvelland verbinden,  ideaal.

Net na de zomer wordt het nieuwe wandelnetwerk ‘De Blankaart’ geopend. Het traject brengt wandelaars naar de overstroombare IJzerbroeken en het natte weidenlandschap op de samenvloeiing van de IJzer en het Kanaal Ieper-IJzer. Wandelaars doorkruisen ook de frontzone van WO I. Het provinciedomein IJzerboomgaard in Diksmuide en het provinciaal bezoekerscentrum De Blankaart in Woumen zijn instappunten.

De volledige activiteitenkalender en meer info over de Grote Goesting vind je HIER. Vanaf maart kan ook je de gratis inspiratiegids ‘ De Grote Goesting’ bekomen via de plaatselijke toerismekantoren en de logiesuitbaters.

Tekst Stefaan Bailleur / Foto’s Westtoer Toerisme Westhoek

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.