
De Western Front Way: 1000km wandelen langs de frontlijn
Binnenkort kan je de volledige frontlijn van de Eerste Wereldoorlog afstappen. De “ Western Front Way ‘’ is met haar 1000 km de langste wandelroute van Noord-Europa. De wandelroute , dat het No Man’s land gebied tijdens de oorlog volgt, start in Nieuwpoort en loopt tot in Zwitserland.
Bedevaartroute rond vrede
De Western Front Way moet op termijn uitgroeien tot een bedevaartroute rond vrede. Zodoende wordt de wandelroute een blijvende herinnering aan de meer dan 200 miljoen mensen die wereldwijd sneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het plan komt van Alexander Douglas Gillespie, een jonge Britse soldaat die in 1915 tijdens de slag bij Loos sneuvelde. Drie maanden voor hij stierf , schreef Alexander aan zijn oude schoolmeester een brief. Hij droomde van een ‘lange weg tussen de oorlogslinies van de Noordzee en de Vogezen’. Niet alleen een lange wandelroute in het ‘ No Mans Land’ , maar ook een met paden voor pelgrims en herdenkingsbomen die zouden zorgen voor schaduw. Hij wou dat het ‘ de mooiste wandelweg ter wereld ‘ zou worden.
70 km door de Westhoek
Na publicatie van de brief in de Britse media werd het verhaal opgepikt door Rory Forsyth en Amanda Carpenter. Door middel van crowdfunding realiseerden de twee Britten inmiddels de droom van de jonge Gillespie. De Western Front Way is een plek om te gaan wandelen, na te denken over de gruweldaden van de oorlog en loopt over 70 km door de Westhoek. Starten doe je in Nieuwpoort en via Diksmuide en Ieper gaat het vervolgens naar Frankrijk. Eenmaal in Frankrijk komt je voorbij steden als Arras, Reims, Verdun en de Vogezen. Plaatsen waren bloederige veldslagen uit de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog plaatsvonden. In Pfetterhouse op de grens van Frankrijk en Zwitserland en beter gekend als “ Kilometre Zero” eindigt de wandelroute.
Western Front Way logo
De eerste fase van de wandelroute is inmiddels afgerond en gemarkeerd voor wandelaars. In de Westhoek zal de route worden aangeduid met een logo bestaande uit de vier herdenkingsbloemen: klaproos (Commonwealth), madelief (België), korenbloem (Frankrijk) en vergeet-me-niet (Duitsland). In Frankrijk zal je je hoofdzakelijk moeten behelpen met de wandelkaarten. Het volledig traject zal je kunnen downloaden op de website van de Western Front Way.
Meer info : www.thewesternfrontway.com & https://www.facebook.com/thewesternfrontway/
© Tekst Stefaan Bailleur – Foto’s Western Front Way
Volg ons verder op Instagram, Facebook of anderzijds via Twitter voor je dagelijkse portie wandelverhaal.

