wiedtal
Bestemming,  Duitsland

Wander Wunder Wiedtal

De adventstijd, de aanloop naar kerst is voor ons een periode van warmte, bezinning en sfeer. Een tijd alwaar de komst van Jezus in het christendom wordt herdacht en we ons warm nestje rijkelijk  versieren met de kerstboom , Jingle Bell songs , het kerststalletje en allerlei gezelligheid. Het bezoeken van een kerstmarkt in Duitsland vormt daarnaast een vaste traditie tijdens de advent.   Gemberkoeken, speculaas en een warme Glühwein  vormen  voor de meeste onder ons de mooiste tijd van het jaar. Hoe gek het mag klinken, voor ons zijn dit evenzeer hoogdagen.  Vooral als we de geur van Kerst kunnen combineren met wandelen.

“ Elk jaar komen drommen kerstliefhebbers de grootste kribbe ter wereld bewonderen “

waldbreitbach-kerstdorp

Kerstdorp Waldbreitbach in Wiedtal

Bijgevolg trokken we laatst voor een weekend naar het Wiedtal, gelegen in het hart van het Naturpark Rhein-Westwald.  Met de bedoeling de traditionele Duitse kerstsfeer op te snuiven. Vanaf de eerste adventsweek tot begin januari maakt de kleine Duitse regio zich op voor kerst.  Vooral het “kerstdorp Waldbreitbach” is in deze tijd van het jaar immens populair.  Elk jaar komen drommen kerstliefhebbers in de parochiekerk Maria Himmelfahrt de grootste kribbe ter wereld bewonderen. Gemaakt uit meer dan 1.000 bijeengesprokkelde boomwortels is de kerststal opgenomen in het Guiness Book of Records.  Geen wonder dat Waldbreitbach werd uitgeroepen tot gezelligste kerstdorp van Duitsland.  De kerststal bestaande uit 42 figuren, 85 dieren , vers mos, levende planten en een heuse waterval is de mooiste en de oprechtste versie die we ooit zagen.

De kleine & grote Krippenweg

Daarnaast zorgen fascinerende lichtjes overal voor de gezelligheid. We dompelen ons onder in de geur van kerst.  Een adventskrans en een kribbe die op de Wied drijven,  een adventskalenderhuis, hoge verlichte  kerstpiramides, een tentoonstelling van 2000 kerststalletjes uit de hele wereld en levensgrote houten notenkrakers zorgen voor een betoverende sfeer.  De “Kleine Krippenweg” is hierbij uiterst geschikt als romantische winterwandeling.  Je volgt geruime tijd de oever van de Wied en slingert je door het typische vakwerkdorp . Onderweg bewonder je in de winkeletalages fraaie kerststallen.  Bij valavond is er nog een reden waarom je moet gaan wandelen, ditmaal naar de ‘’ster van Bethlehem”. Een ware belevenis waarbij een 30-tal kerststalletjes en  3.500 lichtjes het hoogtepunt van de wandeling vormen.  Op de flanken van het Waldbreitbach-bos tekent zich immers een enorme vallende ster af.  Vanaf 25 december kan je de “Große Krippenweg” bewandelen.  Verschillende wandelroutes van 10 tot 25 km leiden je door het klooster- en boslandschap van het Wiedtal.

“ Traditionele Duitse Bratwürst stalletjes horen er nu eenmaal bij “

Christkindchenmarkt

Kerst is een feest voor de zintuigen. De dampen van een geurende mok Glühwein, kaneel van de peperkoek en de traditionele  Duitse Bratwürst stalletjes horen er nu eenmaal bij. Tijdens het tweede en derde adventsweekend gaat de Christkindchenmarkt door. Een jaarlijkse traditie waarbij het kerstkind en haar engeltjes de kerstmarkt van Waldbreitbach bezoeken met kleine geschenkjes en lekkers voor de kinderen. De kerstmarkt wordt voorafgegaan door een gezellige fakkeltocht. Het ganse dorp is op de afspraak en baadt in een plezante kleine kerstmarkt met muzikale omlijsting tot in de late avond.

Qualifiziertes Wanderhotel

’s Avond genieten we in het restaurant van Hotel Zur Post van de regionale gerechten.  Het wildseizoen garandeert enkele succulente gerechten op de menukaart.  De hertenragout met winterse groentetuil laat zich meer dan smaken.  Ook ’s morgens geniet je er van een uitgebreid ontbijtbuffet.   Als “ Qualifiziertes Wanderhotel “ vormt Hotel Zur Post de ideale uitvalbasis voor een avontuurlijke wandeling langs de Westerwaldsteig, de Wiedweg, Klosterweg of één van de lokale Wäller Tour wandelingen.  Daarnaast beschikt het hotel over een eigen shuttledienst , die je met plezier naar het startpunt van je wandeling brengt.

Westerwaldsteig

De laatste etappe van de 235 kilometer lange Westerwaldsteig start zowaar aan de voordeur van Hotel Zur Post.  In 16 etappes vol afwisseling, plezier en natuurbelevenis stap je van Bad Herborn in Hessen naar Bad Hönningen aan de Rijn. Eenmaal onze wandelschoenen aangegespt stappen we een deel van de laatste etappe af. Onder een miezerig weertje  volgen we de kronkelende Wied dwars door Waldbreitbach tot in Hausen.  Loof- en naaldbossen, velden en weiden maken deel uit van de wandeling. Het landschap wordt er bepaald door het Sint-Marienhaus van Waldbreitbach, een franciscanenklooster hoog gelegen op een berg.  De orde werd in 1863 gesticht door Margaretha Flesch (Moeder Rosa) die in 2008 door Paus Benedictus I zalig werd verklaard.

Op naar de Malberg

Aan de overzijde van het Wiedtal wordt het blik gedomineerd door het Sint-Jozefshaus in Hausen.  De markeringen van de Westerwaldsteig stijgen hierna fors door het Hauserner Wald tot de 373 meter hoge Malberg.  Normaal kan je er genieten van een grandioos panorama over het volledige Wiedtal. Vandaag is ons zicht echter beperkt  en besluiten we de wandeling te beëindigen in de Malberg Hütte met een Weißbier en een lokaal wandelgerecht.

Waller Tour Qualitätsweg

De “Wanderkarte Wiedtal”  te koop bij het plaatselijke Touristik-Verband bundelt 17 plaatselijke Waller Tour Qualitätswegen tussen de 7 en 18km. De wandelingen starten telkens vanuit één van de zes dorpen die het Wiedtal rijk is.  Je volgt gewoonweg de cijfermarkeringen voorafgegaan door de beginletter van de dorpsnaam.  Steevast stap je langs de romantische kronkelende dalen van de Wied-rivier en in de nabijheid van de erkende luchtkuuroorden.  Zelfs hadden we vooropgesteld om de “Wäller Tour Bärenkopp” te stappen.  Doch bij het ontwaken regent het andermaal.  We besluiten wijselijk wat langer te ontbijten met de plechtige belofte hier volgend voorjaar terug te komen.

Meer info :

  • De Westerwaldsteig geldt als één van de mooiste langste afstandswandelroutes van Duitsland.  De laatste etappes beleef je in het Natuurpark Rhein Westerwald/Wiedtal
  • In het Wiedtal kan je vanuit de kleine mooie dorpjes verschillende mooie wandelingen maken . Alle Waller Tour wandelingen zijn gebundeld in een wandelkaart te koop aangeboden in het plaatselijk toeristisch kantoor.
  • Zelf verbleven we in Hotel Zur Post te Waldbreitbach.  Het hotel staat gekend als kwaliteitsvol een gekwalificeerd wandelhotel , een label uitgereikt door de Duitse wandelbond.
  • Waldbreitbach is de ideale uitvalsbasis in ieder seizoen. Je kan er enkele dagen heerlijk onthaasten en wandelen.  In de kerstperiode moet je beslist een bezoek brengen aan het Weihnachtsdorf

Deze reportage kwam tot stand met dank aan Touristik Verband Wiedtal

© Tekst & foto’s  Stefaan Bailleur –  Coverfoto Touristik Verband Wiedtal/Adreas Pacek

Volg me verder op Instagram , Twitter en Facebook voor je dagelijkse portie wandelverhaal.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.