Wandelinspiratie,  Wandelnetwerken

Op ontdekking van het wandelnetwerk Ieperboog Oost

Eind mei opent het nieuwe wandelnetwerk Ieperboog Oost. Het 258 km wandelnetwerk nodigt wandelaars uit om zowel het rijke historische oorlogsverleden als natuurlijke schoonheid te ervaren.  Herkenbare plekken uit de Eerste Wereldoorlog, zoals Tyne Cot Cemetery en UNESCO-beschermde sites, maken de route bijzonder.

Langste wandelnetwerk in de Westhoek

Het nieuwe wandelnetwerk, goed voor 258 km  is meteen ook het langste in de Westhoek. Hiermee profileert de regio zich steeds meer als één van de belangrijkste wandelgebieden in Vlaanderen.  Het is nauw verbonden met het bestaande Ieperboog-wandelnetwerk en omvat onder andere met de Kruisekewandelroute en Vierkavenwandelroute enkele bewegwijzerde suggestielussen.

Militaire begraafplaatsen, musea, natuurschoon … en regelmatig een fijne stopplaats . Vier ingrediënten die elke wandeling top maken. Het wandelnetwerk Ieperboog Oost gelegen in de streek van Langemark-Poelkapelle, Zonnebeke en Wervik biedt ze alle vier.  In Wervik heb je glooiende heuvels en vergezichten bezaaid met kerktorens. Het landschap is er verweven met de tabakscultuur en het Romeinse verleden.  Zonnebeke is bosrijk en natuurlijk is de Groote Oorlog er nooit veraf.  Langemark-Poelkapelle was in het verleden de bakermat van de West-Vlaamse Trimards (seizoenarbeiders) en staat al heel lang bekend als de Bakelandt gemeente.

Het oorlogsverleden is tastbaar aanwezig  

Indrukwekkend langs het wandelnetwerk is Tyne Cot Cemetery. Het is de grootste Commonwealth begraafplaats op het vasteland en ook de belangrijkste getuige van de bloedige Slag van Passendale.  Ook kleine restanten zijn vaak intrigerend. In het Polygonebos in Zonnebeke kan je bunkerresten en bomkraters ontdekken. Nabij Bellewaerde Ridge recycleerden boeren de koppen van rumkruiken uit de oorlog om prikkeldraad vast te maken.  In Langemark valt The Brooding Soldier, een Canadees monument al op van ver.  En in het kasteelpark van Zonnebeke moet je beslist een bezoek brengen aan het vernieuwde Passchendaele Museum.  Het oorlogsverleden is werkelijk overal tastbaar aanwezig als je goed kijkt!.

Proeven en genieten

Wandelen langs het wandelnetwerk Ieperboog Oost gaat hand in hand met proeven en genieten. Want we zijn en blijven allemaal Bourgondiërs, niet?   Waar vroeger tabak werd geteeld, groeien nu wijnranken. En de wijnen zijn uitstekend!  De mousserende wijn van Wijndomein Ravenstein in Wervik hoort bij de top van België.  De wijn van Ravenstein kan je trouwens combineren met een knabbelkast vol streekproducten. Op de grens van Zonnebeke en Langemark vormen glooiende landschappen en prachtige panorama’s het decor van Wijndomein Den Nachtegael. De regio herbergt ook enkele gezellige bruine kroegen of trendy eetadresjes.  In de zomer zijn de pop-up terrassen beslist een stop waard.

Praktisch

Via www.wandelknooppunt.be kan je perfect je wandelroute digitaal uitwerken. Een handige wandelkaart van het wandelnetwerk Ieperboog Oost wordt te koop aangeboden aan € 10 via Visit West-Vlaanderen

De dienst voor Toerisme van Zonnebeke vind je in de Berten Pilstraat 5A te bereiken via tel. 051 77 04 41 of via www.toerismezonnebeke.be . Toerisme Wervik is gelegen in de Koestraat 63 te 8940 Wervik of te bereiken via www.wervik.be/toerisme

© Tekst & foto’s Stefaan Bailleur

Volg je ons reeds op Instagram , Twitter en Facebook voor je dagelijkse portie wandelverhaal ?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.