wandelnetwerk amstelland
Benelux,  Wandelinspiratie,  Wandelnieuws,  Wandelweetjes

Wandelnetwerk Amstelland verbindt 300 km wandelplezier

Voortaan verbinden 300 km wandelknooppunten de typische Hollandse polderlandschappen van het Amstelland.  Wandelnetwerk Amstelland is hiermee de gloednieuwe wandeltelg die eveneens deel uitmaken van het provincie-brede wandelnetwerk Noord-Holland. Wandelliefhebbers die even aan de drukte van grootstad Amsterdam willen ontsnappen, kunnen er genieten van de immense stilte en ruimte.

Van knooppunt naar knooppunt

Het wandelnetwerk Amstelland is in twee richtingen bewegwijzerd met duurzame routepaaltjes. Deze paaltjes zijn bovendien stuk voor stuk voorzien van een herkenbaar logo, gekleurde pijlen en keuzepuntnummers. Daarnaast kan je onderweg makkelijk overstappen naar een andere route, dankzij de 244 keuzepunten in het netwerk. De 34 startpuntpanelen met parkeergelegenheid én ov-punten in de buurt bieden wandelaars minimaal twee wandelingen. Op de website van Wandelnetwerk Noord-Holland en de gelijknamige app kan je je eigen route samenstellen.

Pareltjes en verborgen schatten

Het netwerk verbindt bestaande ommetjes en langere wandeltrajecten tot één groot wandelgebied. Van Diemen tot Aalsmeer en van Amsterdam via Amstelveen en Ouder-Amstel naar Uithoorn. Rutger Burgers, ontwerper van deze nieuwe wandelregio, geeft aan: ‘Wandelen in het Amstelland biedt veel meer groen dan je voor de stadsranden zou verwachten. Er zitten verrassend veel exclusieve wandelpaadjes in het netwerk’.

Het wandelnetwerk ontsluit pareltjes en verborgen schatten tussen stad en land. Vergezichten met kerkjes en molens langs de slingerende Amstel, parken, heemtuinen, pittoreske dorpjes en stille boerenlandpaden met wuivende rietkragen langs slootjes en meren. En dat alles in de achtertuin van de Amsterdamse regio.

Romantisch pontje in de polder

Naast de vele paaltjes, pijlen en panelen is er in de Bovenkerkerpolder ook een vernieuwd voetgangerspontje geplaatst. Wandelaars kunnen zichzelf hiermee via een kabel naar de overkant trekken. Het zogenaamde liefdespontje is vernoemd naar Maria Johanna Petronella, het liefje van een plaatselijke boer. Omdat een sloot de twee geliefden scheidde, bouwde de boer een trekpontje. Wandelaars die zelf dit romantische tripje willen maken, moeten even het broedseizoen afwachten. Vanaf 15 juni 2021 is het heen-en-weertje en het bijbehorende boerenlandpad weer open voor gebruik.

Voorbij de provinciegrenzen

Wandelnetwerk Amstelland sluit aan op de wandelnetwerken van Zuid-Holland en Utrecht. Het is daarom ook voor langeafstandwandelaars een zeer interessant gebied. Bovendien loopt het Noord-Hollandpad, een langeafstandsroute dwars door Noord-Holland, deels via het Wandelnetwerk Amstelland.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.