wandelnetwerk Poelberg-Meikensbossen
Wandelnetwerken,  Wandelroutes

Het wandelnetwerk Poelberg-Meikensbossen

Wanneer je het Tieltse Plateau doorkruist zal een kleine glooiing in het landschap ongetwijfeld opvallen. Dit buitenbeentje is de Poelberg. Met haar 45 meter toch verrassend steil en goed voor een nijdige klim. Ben je op zoek naar wat rust en stilte? Dan kan je er heerlijk wandelen langs de wandelknooppunten van het wandelnetwerk Poelberg-Meikensbossen.  Natuur, landschappen en historische bezienswaardigheden typeren de route.

Het voormalig klooster

Niet toevallig is het startpunt van het wandelnetwerk Poelberg-Meikensbossen gelegen bovenop de Poelberg.  Dat komt door de panoramische vergezichten. Een prachtig en beschermd landschap, compleet met kronkelende veldwegen en loeiende koeien.  Vooraleer onze wandelschoenen aan te hespen nemen we eerst een kijkje in het bezoekerscentrum. Het voormalig klooster van de Zusters van ‘t Geloof is zeker een bezoekje waard.  Het nonnenklooster , ook wel ‘ de Hoop’ genoemd was aanvankelijk een kantklosschool voor volwassenen. Pas later werd het uitgebreid met een plattelandsschooltje.  Tot de jaren zeventig scheidde een hoge muur de meisjes en jongens keurig van elkaar.  Het is slechts één van de vele verhalen van vroeger . Daarnaast ontdek je er vele objecten die het dagelijkse leven van toen nog beter zichtbaar maken.

Aan de voet van de Poelberg

De Poelberg vormt de link tussen het Brugse Ommeland en de Leiestreek. Het imposante panorama over Tielt, de Mandel-Leievallei en het stadsrandbos Meikensbossen krijgen we er intussen gratis bij. Tot aan de Eerste Wereldoorlog waren de flanken van de Poelberg één van de bosrijkste gebieden rond Tielt. Tijdens de crisisjaren midden 19de eeuw, verzamelden armen hout en bladeren om zich op die manier te kunnen warmen. Ze werden de ‘looverscharters’ genoemd. Het wandelnetwerk Poelberg-Meikensbossen volgt dus hun sporen en gaan op zoek naar de rijkdom van dit gebied.

De Koortskapel

We zetten nu rechtstreeks koers naar één van de ingangen van de Meikensbossen.  Net aan de bosrand komen we voorbij de ruïne van de Sint-Anna of Koortskapel.  De kapel werd echter nooit gewijd en verviel in al haar glorie. Aan de overzijde staat het oorspronkelijke koortskapelletje , in de volksmond de Kutskapelle genoemd.  De kapel werd in 1752 gebouwd door Hendrik Vermeersch, een welgestelde timmerman uit Tielt.  Gelovigen met koorts komen al jaar en dag op deze plaats genezing vragen. 

Herberg ’t Meyken

Vervolgens bereiken we de Meikensbossen. Vroeger werd het bos onder meer Vijverbos, de Bunders of de Sperrebossen genoemd.   Over de naam Meikensbossen heerst wat verwarring.  Enerzijds zou Meike verwijzen naar een meiboom, die symbool staat voor leven en kracht.  De meitak werd vooral gebruikt voor het aanduiden van de zomer.  De periode die allerhande feestelijkheden inluidde. Een ander verhaal schrijft de naam toe aan herberg ’t Meyken die in de 16de eeuw op de grensscheiding met Dentergem stond.  Ook in die tijd werd er ongetwijfeld uitbundig gefeest in de herberg. Van onze kant stappen we deftig verder langsheen het wandelnetwerk Poelberg-Meikensbossen.  Het traject brengt een unieke afwisseling van jong en oud bos, spontane bosontwikkeling, dreven, hooiland en weilanden.  Ook enkele verspreide poelen en diverse rustbanken verfraaien er de belevingswaarde.

Sta even stil en luister

We volgen de keurig gemaaide paden langs enkele weilanden naar een perceel oud zuur eikenbos. Hier treffen we adelaarsvaren. De zomereik domineert, maar ook beuk, tamme kastanje en lijsterbes in de struiklaag, bepalen mee de rijkdom van het bos. Doe zoals ons,  sta even stil en trakteer jezelf op een prachtig intermezzo van onze gevederde vrienden , de vogels.  Met wat geluk kan je hier de winterkoning, de tjiftjaf, de zwartkop, de tuinfluiter, de fitis, de koolmees of de grasmus spotten.  Naast menig zangvogel ontwaar je er ook fladderende vlinders.  Oranjetip en landkaartjes zijn welgekomen gasten in de bloemrijke graslanden.  Het geheel laat ons uitmonden aan de voormalige boswachterswoning . Hier groeit ook sleedoorn. Met de rijpe sleedoornpruimpjes maak je trouwens een heerlijk aperitiefje op basis van jenever, water en suiker.

De heropleving van het vlas

Naderhand ruilen we de Meikensbossen opnieuw voor knappe vergezichten, kronkelende veldwegels en fraaie landschappen.  Het valt op dat de velden volop kleuren met kleine blauwe vlasbloemetjes. Vroeger was er in de Leiestreek nog veel vlasnijverheid te zien.  En blijkbaar is de interesse voor het vlas aan een heropleving toe.  De vlasvelden geven bovendien een speciale allure op de flanken van de Poelberg.  We genieten van de opduikende Poelbergsite aan de linkerkant en van de Poelbergmolen die ons ongetwijfeld verrassend tegemoet komt. Enkele charmante kapelletjes langs de weg zorgen voor een extra dimensie.

De Poelbergmolen

Aan de Sint-Apolloniakapel slaan we de holle weg van de Woestijnbosstraat in.  We komen er voorbij de beschermde Poelbergmolen, daterend van 1726. Het is één van de weinige molens die de tijd van toen trotseerden.  Verschillende restauraties maakten deze houten staakmolen tot wat hij vandaag is.  Op zondagnamiddag heb je misschien geluk, en tref je terwijl je wandelt, de molen in actie.  Van hieruit ligt de Poelbergsite op een boogscheut.  Geïnstalleerd op het terras van de Poelberg pop-up, met een Tielts bier en stukje Wallenaer kaas, is het eindeloos nagenieten.

Tielt, verrassend veelzijdige stad

Vanop de Poelbergsite kijk je uit op Tielt, een verrassend veelzijdige stad.  Na een heerlijke wandeling op het wandelnetwerk Poelberg-Meikensbossen biedt Tielt alles voor een gevarieerde uitstap.  Een belfort dat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO prijkt, stadswandelingen met straffe verhalen, een bezoekerscentrum, leuke winkels en gezellige terrasjes : er is werkelijk van alles te vinden.  Kortom: stadsplezier, maar dan zonder de drukte! Pal in het centrum van de stad voel je dat Tielt een rijke geschiedenis ademt. In de schaduw van het imposante belfort staan drie beelden van de in Tielt geboren kunstenaar Jef Claerhout. Olivier de Duivel, Tanneken Sconynckx en Baljuw Spierinck  vertellen elk op hun beurt één van de intrigerende legendes van de stad.

Praktisch

  • Afstand: het wandelnetwerk  Poelberg-Meikensbossen is goed voor 15 kilometer wandelpaden en telt 23 knooppunten
  • Gratis parking:  Bezoekerscentrum Poelberg, Poelberg 1 – 8700 Tielt
  • Markering:  De signalisatie onderweg gebeurt volgens het gekende wandelknooppunten stramien. Voordeel is dat je de wandeling in beide richtingen kan lopen. Op drie strategische locaties zijn viertalige informatieborden over het wandelnetwerk voorzien.
  • Niet geschikt voor rolstoelen. Laarzen of stevige wandelschoenen zijn geen overbodige luxe in de winter.
  • Horecatip: langs de wandelroute zijn niet meteen mogelijkheden tot verpozing. Op de Poelbergsite kan je van 1 juli tem 30 september terecht in de pop-up zomerbar.
  • Suggestielus :  zelf stapten we 9,2 km langsheen volgende knooppunten 17 – 19 – 23 – 29 – 83 – 73 – 71 – 67 – 61 – 59 – 47 – 53 – 37 – 41  – 43 – 7 – 5 – 3 – 13 – 17  
Meer info

Meer info omtrent het wandelnetwerk Poelberg-Meikensbossen kan je bekomen nabij Westtoer, T 050 30 55 00 – info@westtoer.be – www.toerismewesthoek.be    De wandelkaart is verkrijgbaar via de webshop van Westtoer tegen € 5 . Je eigen wandeltraject uitwerken via de wandelknooppunten kan hier.

© Tekst & foto’s Stefaan Bailleur – Coverfoto Westtoer

Volg je ons reeds op Instagram, Facebook en Twitter voor je dagelijkse portie wandelverhaal.

wandelnetwerk Poelberg-Meikensbossen
Geen tijd om nu te lezen? Pin deze afbeelding voor later

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: