
Wandeling: de baron van Bellewaerde
Als ik vandaag door de Vlaamse velden van mijn geliefde achtertuin stap, wapperen de vredesbomen er eenzaam bij. De symboliek rond de 100-jarige Grote Oorlog herdenking lijkt reeds ver weg. Tussen 2014/2018 volgden de herdenkingsmomenten zich in ijl tempo op. Met de boodschap ‘ we will remember them’, bezochten maar liefst drie miljoen herdenkingstoeristen de ‘hotspots’ van de anders zo rustige Westhoek.
Wat nu met het oorlogstoerisme?
Vraag is, wat nu? Het is inmiddels volop lente en de al of nietes Brexit zorgt voor menig kopzorgen. Laatst viel mijn blik op een artikel van toerisme Westhoek. Feniks 2020 het herdenkingsthema rond de wederopbouw na de Grote Oorlog en het cultiveren van de vredesgedachte moet ervoor zorgen dat men alsnog de weg naar de Westhoek vindt. We duimen mee want het knusse Westhoek platteland heeft immers nog talrijke wandelverhalen in petto. Eentje ervan en heel recent is dit van de ”Baron van Bellewaerde wandeling”.
De heropbouw
Honderd jaar geleden tekende zich hier een desolaat en verwoest landschap af. Talrijke boerderijen, landbouwgronden, haagkanten, bossen… hadden de periode 1914-1918 niet overleefd. Het grandioos Middeleeuws Ieper was nog een schimp van zichzelf en in één grote oorlogsruïne herschapen. Met mondjesmaat werd de heropbouw aangevat tegen de wil van de Britten in. De Ieperlingen mochten dan toch hun stad herbouwen, terwijl de Britten als eeuwige herdenking de imposante Menenpoort cadeau kregen.

Noodwoningen
Voor de terugkerende inwoners werden noodwoningen opgetrokken. De zogenaamde “barakken” in hout en beton hadden geen enkele vorm van luxe. Er was geen elektriciteit, geen stromend warm water , geen sanitair. Ook Baron de Vinck, toenmalig burgemeester van de gemeente Geluveld trof bij zijn terugkeer na de oorlog een vernield kasteel Hooge en een verwoeste streek aan. En net als iedereen trok hij samen met zijn gezin op de gronden van ’t Hooge-Bellewaerde in één van de noodwoningen in.
De baron van Bellewaerde
Wie 100 jaar na datum het leven van destijds in een waarheidsgetrouw decor wil ervaren kan voortaan meestappen tijdens de“Baron van Bellewaerde wandeling”. Iedere eerste zaterdag van de maand start een begeleide wandeling vanuit het Hooge Crater Museum. Tijdens de twee uur durende wandeling ontdek je dat de familie De Vinck een belangrijke rol betekende tijdens de heropbouw. Brieven, getuigenissen en foto’s uit het familiearchief verwijzen naar de tijd van toen. Je komt eveneens te weten dat Bellewaerde uit de jaren 1300 stamt. Het is dus niet alleen een pretpark , maar mogelijks verwijst “waerde” naar een hoeve alwaar de mensen een veilig onderkomen vonden. Als laatst maak je kennis met een aantal oorlogsrelicten in het landschap waaronder het heropgebouwde kasteel van Baron de Vinck.
Barak de Vinck
Uiteraard is het hoogtepunt van de wandeling de betonnen noodwoning van Baron de Vinck zelf. Meer nog. Je kan de naoorlogse noodwoning “ Barak de Vinck ‘ boeken voor maximum 6 personen en het leven 100 jaar geleden zo waarheidsgetrouw mogelijk zelf beleven.
Meer info
- De Baron de Bellewaerde wandeling is een initiatief van vzw Bellewaerts. Elke eerste zaterdag van de maand start de wandeling om 10.00 uur aan het Hooghe Crater Museum alwaar je vooraf kan inschrijven. Op aanvraag kan je de wandeling ook stappen in groep.
© Tekst & foto’s Stefaan Bailleur
Volg ons verder op Instagram, Facebook en Twitter voor je dagelijkse portie wandelverhaal.

