wandelknooppunt
Wandelnetwerken,  Wandelroutes,  Wandelweetjes

Waarom wandelen van knooppunt naar knooppunt leuk is.

Knooppuntwandelen … ik denk een nieuwe hobby te hebben.   Niks makkelijker dan de wandelnetwerken in het Vlaamse landschap te ontdekken.  Stappend van wandelknooppunt naar wandelknooppunt ontdek je nieuwe unieke verhalen en ongekende plekjes.  Leuk is dat je via de wandelknooppunt app zelf  je wandelroute kan uitstippelen op maat , downloaden en printen.  Op de site vind je een overzicht van 36 wandelnetwerken in Vlaanderen  en een stukje Wallonië, goed voor maar liefst 12.000 km wandelplezier. Ik ben dus nog een tijdje zoet.

Van knooppunt naar knooppunt

In mijn eigenste Westhoek tref je met  het Heuvelland, Hoppeland , IJzervallei en de Ieperboog  vier wandelnetwerken.   800 km wandelwegen worden er met elkaar verbonden van knooppunt naar knooppunt.  Voor alle duidelijkheid, een knooppunt ontstaat waar twee of meer trajecten elkaar kruisen en wordt aangegeven met een nummer.  Je stapt in feite letterlijk van nummer naar nummer.  Meestal langs een fraai landschap, zorgvuldig geselecteerde wandelpaden, een stevige bewegwijzering en een uitermate flexibel systeem.

wandelknooppuntwandelnetwerk heuvellandDSC_0360

De West-Vlaamse getuigenheuvels

Om de een of andere reden weten de glooiingen van de West-Vlaamse getuigenheuvels ons te fascineren.  Achter elk hoekje van de acht Heuvelland dorpjes ontdek je iets nieuws en bij mooi wandelweer volgen de fraaie  vergezichten elkaar snel op.  Sinds kort (her)ontdekken we het West-Vlaamse Heuvelland aan de hand van nummertjes. Laatst stapten we langsheen de flanken van de Baneberg.  In alle eerlijkheid het traject die we toen afstapten hadden we gevonden op routeyou, een aanrader trouwens.

wandelknooppunt

Ons eigen wandelknooppunt traject.

Ditmaal zouden we het anders aanpakken.  Veel leuker om je eigen tocht uit te stippelen toch.   Dus zochten we eerst op de site naar een geschikte startlocatie.   Niet moeilijk, bij het openen van de webpagina ligt Dranouter pal in het midden.  Het Heuvelland-dorp vormt begin augustus het decor van Vlaanderens grootste folkfestival . Na of voor je wandeling kan je een bezoek brengen aan het Folk Experience Museum en in het eetcafé ’t Folk eventjes bijpraten met een drankje of een knabbel.

wandelnetwerk2wandelnetwerk6

Nummertjes verbinden

Onze startlocatie ligt vast. Rest ons de nummertjes te verbinden.  Een makkie!  Je klikt gewoon op de nummers , waarna het traject zich aftekent.  Meteen zie je op de site de totale wandelafstand. In onze zoektocht willen we uiteraard zoveel mogelijk groen en onverhard inplannen.  De kaartweergave waarbij je kan kiezen tussen topo, carto of satelliet biedt de oplossing.   We pinnen de natuurgebieden Eeuwenhout  en Douvevallei  af.  Twee parels in het Heuvelland die zich aftekenen met holle wegels, knotboomrijen en doornhagen.

wandelnetwerk4wandlenetwerk5

Downloaden en wandelen maar

Eenmaal je traject bepaald kan je ervoor kiezen om “ points of interest “ te tonen op je routekaart.  Het betreft nuttige adressen of plaatsen langsheen je wandelweg. Altijd handig wanneer je een extra stop wil inlassen of op zoek bent naar een leuke verblijfplaats in de omgeving van je wandelknooppuntroute.  Daarnaast krijg je een weergave van het hoogteprofiel.  Een aardig stukje op en neer tekende zich af op ons Heuvelland traject.   De “bergen” garanderen hier immers avontuurlijk wandelen.  Rest ons nog de kaart te downloaden , uit te printen en wandelen maar.

Een volgende maal vertel ik jullie over wat we deden en wat we gezien hebben onderweg. Maar eigenlijk moet je het gewoon zelf eens proberen en beleven.

Lees meer over onze knooppuntwandelroute langs de flanken van de Baneberg.   

© Tekst & foto’s Stefaan Bailleur

Volg ons verder op Instagram, Facebook en Twitter voor je dagelijkse portie wandelverhaal.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.