Bestemming,  Nederland

Wandelen op het schiereiland Walcheren

Je hoeft het niet steeds ver van huis te zoeken om enkele dagen heerlijk te ontspannen. Bij onze noorderburen ontdekten we al het waddeneiland Texel. Enige tijd terug bezochten we het Zeeuwse schiereiland Walcheren. De gezelligheid die er heerst in de historische steden en dorpen bezorgt ons meteen een goed gevoel. Daarenboven kan je er uren wandelen langs uitgestrekte brede stranden uitkijkend op de deinende golven en er lekker lang op uit trekken in de natuur.

Mondaine badplaats

Na anderhalf uur autorijden bereiken we het gezellige plaatsje Domburg. Het staat bekend als dé mondaine badplaats van Zeeland. Het uitgestrekte strand, de zuivere zeelucht en de schone zee trekken al sinds de 19de eeuw vorsten, prinsen en rijke burgers aan om er te baden. Niet zomaar in zee, maar in kuuroorden. Nog steeds is het plaatsje bij jong en oud geliefd als heilzame zeebadplaats. Er heerst een gezellige drukte. Ook kunstenaars komen al jaar en dag naar het dorp om de mooie lucht en inspirerende omgeving te vereeuwigen. Piet Mondriaan was een van hen. Tussen 1908 en 1916 bracht hij tijdens de zomer telkens enkele weken door in Domburg. Wil je meer te weten komen over de kunstenaar en Domburg ontdekken, dan is de Mondriaanwandelroute een aanrader.

Uniek zicht op Domburg

Ook vandaag is Domburg – die haar 800-jarig bestaan viert – nog steeds een populaire bestemming. Op Plein ’t Groentje – zowat de centrale ontmoetingsplaats – gonst het van de bedrijvigheid. Gezellige terrasjes, talrijke restaurants en leuke winkels nodigen de bezoekers uit. De meeste winkels zijn het hele jaar 7 dagen op 7 open. Het valt niet meteen op, maar op het groen pleintje staat een borstbeeld van dokter Mezger. Hij zorgde ervoor dat Domburg uitgroeide tot een gewaardeerd badkuuroord. Zelf flaneren we wat door de smalle straatjes met karakteristieke huisjes geflankeerd door de protestantse kerk. Als je de drukte wilt ontlopen, dan wandel je vanuit het dorp zo de duinen in en kom je bij de Hoge Hill uit. De naam dekt niet helemaal de lading, want de hoge berg is maar vijfentwintig meter hoog. Toch geniet je hier op de duinenheuvel van het mooiste zicht op Domburg, de deinende zeegolven en het brede strand.

Carmen Sylva

De blik gericht op de gouden gloed van een opkomende zon die zich aftekent in het blauw van het hemelgewelf, beslissen we een wandeling te maken. Met de wind in de haren struinen we langs het brede strand, waar de zilte zeelucht ons zo tegemoet komt. Eventjes houden we halt ter hoogte van een imposant gebouw in neorenaissancestijl. Het Badpaviljoen is dan ook een erg aanwezig gebouw in de duinen van Domburg. In 1837 werd hier het eerste Domburgse kuuroord gebouwd. Iets verder is er de eclectische Villa Carmen Sylva. De naam verwijst naar Elisabeth von Wied, koningin van Roemenië, die geregeld in Domburg logeerde. Ze werd wereldbekend als schrijfster onder het pseudoniem Carmen Sylva. Beide gebouwen zijn in privébezit en niet te bezoeken.

De Manteling

Net achter de duinengordel ligt de Manteling. Het natuurgebied beschermt het achterland van Walcheren tussen Domburg en Oostkapelle tegen de meedogenloze zeewind. Ook hier kan je perfect wandelen. We volgen een stukje van het wandelnetwerk Walcherse dijken, duinen en watergangen. De wandelknooppunten loodsen ons onder andere door een tweehonderdjarig eikenwoud. En toch zijn de bomen niet hoger dan enkele meters. Zeeuwse bonsaiboompjes worden ze hier genoemd. Hun grillige vormen hebben ze te danken aan de snijdende westenwind en het opstuivende zeezout.

In het groen natuurgebied van de Manteling staat het 13de-eeuwse Kasteel Westhove verscholen. Het kasteel met fraaie torentjes, twee statige koetshuizen en een imposante slotgracht lijkt zo weggeplukt uit de middeleeuwen. Tegenwoordig kan je ook overnachten op deze unieke locatie dankzij de basic formule van de Stayokay hostels. Even verderop in de voormalige orangerie vind je Terra Maris, museum voor natuur & landschap. Op interactieve manier ervaar je in het bezoekerscentrum hoe wind, water en de mens het Zeeuwse landschap hebben gevormd. Verder verneem je meer over de verdronken dorpen van Zeeland en het skelet van Pieter, een potvis van ruim 13m die in 2017 aanspoelde op het strand van Domburg. Ook in de landschapstuin Hortus Zeelandia net naast het museum valt van alles te ontdekken.

Badhotel Domburg

’s Avonds vinden we de flair van de belle-epoqueperiode terug in Badhotel Domburg. Niets zo romantischer als verblijven in een hotel waar de 19e-eeuwse grandeur en allure gecombineerd worden met een moderne toets. Toen het hotel in 1866 geopend werd, trok het meteen welgestelde gasten aan. Anno 2023 houdt het familiale luxehotel vast aan de lange traditie. Gastvrijheid en gastronomie gaan hier perfect samen met de weldaad van wellness en een persoonlijk contact met de gasten. Alle kamers werden recent vernieuwd, waarbij het interieur en de gebruikte inrichtingskleuren zo weggeplukt lijken uit het Manteling-bos en het nabijgelegen strand van Domburg. In het hotel-restaurant Zee & Land genieten we van een heerlijk diner. De chef werkt vooral met verse, seizoens- en streekproducten. De volgende ochtend worden we verwend met een rijk gevulde ontbijttafel. In het Grand Café 1866, de brasserie van Badhotel Domburg, bestel je regionale en biologische gerechten en dranken.

Op zoek naar het oude strandhuis

Er zijn mensen die naar warme landen emigreren…”, maar waarom zou je dat doen als je naar Zoutelande kan. Zoutelande ligt op kleine wandelafstand van Domburg. Dus gingen we in het zog van het succesrijke nummer van Bløf en Geike Arnaert via de Duinenwandeling op zoek naar het oude strandhuis. Net als in Domburg vind je hier geen dijk vol appartementsgebouwen of horecazaken. Neen, een keurig wandelpad langs het brede strand biedt een grandioos uitzicht over Walcheren en de Westerschelde. Wat verder bereiken we bij Groot Valkenisse de hoogste duinen van Nederland.

We kijken uit op een bijna leeg strand met daarachter een rustig kabbelende zee en enkele krijsende meeuwen. Af en toe, dicht tegen de kustlijn, komt een vrachtschip voorbij op weg van of naar de haven van Antwerpen. Aan de andere kant kijken we uit over een kleurrijk patroon van akkers en weilanden, onderbroken door dorpen met spitse kerktorens. We keren terug naar Zoutelande via de bossen van Dishoek, waarna we op een tankversperring en enkele bunkers uit de Tweede Wereldoorlog stuiten. Bezoek beslist het Bunkermuseum als je een kijkje wilt nemen tussen de betonnen muren!

Het mooiste stadje van Zeeland

In het hotel werd ons een bezoek aan Veere aangeraden. Het stadje aan het Veerse Meer heeft een rijke historie, wat vandaag nog steeds zichtbaar is. De gezellige kleine vissershaven vormde in de late middeleeuwen een drukke losplaats van vrachtschepen met geïmporteerde wol uit Schotland. Die Schotse accenten vind je nog steeds terug in een aantal historische panden. Het lam op de gevelstenen van de zogenaamde Schotse huizen Het Lammeken en In den Struys aan de Kaai verwijst duidelijk naar deze periode. In beide huizen is het Museum Schotse Huizen ingericht. We dwalen wat rond in de smalle straatjes met kinderkopjes en bezoeken de Grote Kerk, die overal bovenuit torent. Naast het gotische stadhuis met spitse toren en carillon vormt het immense kerkgebouw de blikvanger van het Zeeuwse stadje. Maar het drukste plekje in Veere is ongetwijfeld Oma’s Snoepwinkel. Mensen verdringen zich bij het kleine winkeltje om de lekkerste ouderwetse snoepjes te bemachtigen. Het assortiment bevat wel meer dan 100 verschillende soorten!

Wandelen over de Veerse stadswallen

De beste manier om Veere te verkennen is uiteraard te voet. Ideaal is de wandeling over de Veerse stadswallen. Napoleon had als historisch figuur grote impact op de grandeur van Veere. In de tijd dat Napoleon heerste over zijn keizerrijk werd Veere aangevallen door de Engelsen. Dat mislukte, maar om een volgende aanslag te voorkomen werd Veere tot een stevig bastion omgebouwd. Nu loopt er een leuke wandeling over de stadswallen met weidse zichten en uitkijk op het Veerse Meer. Ook kinderen kunnen zich volop uitleven onderweg.

Via trekpontjes steek je het water over. Op een heuvel zie je drie kanonnen en als laatste ontdek je de Stenen Beer, een spannende tunnel met schietgaten. De Stenen Beer vormde destijds een verbindingsweg tussen de zeedijk en het imposante bolwerk. Een ander baken op de vestingwallen is molen De Koe. De molen dateert uit 1909 en is wit geschilderd naar aloude Zeeuwse traditie. Na de wandeling knort onze maag en dus sluiten we ons bezoek aan Walcheren af met een andere Zeeuwse traditie: koffie met een lekkere, zoete Zeeuwse bolus.

Algemene info

Helemaal de smaak te pakken van Domburg en het schiereiland Walcheren? Meer info vind je via Visit Zeeland, Zouterik 10, NL 4504 RX Nieuwvliet | +31(0)117 372 180 | visit@zeeland.com | www.zeeland.com

Wandelen in Walcheren

Tientallen wandelroutes leiden je langs de onontdekte plekken, stille boerenlandpaden en unieke natuurgebieden. Het uitgebreide wandelnetwerk Walcherse dijken, duinen en watergangen laat je ongestoord wandelen op Walcheren. De knooppunten gaan langs dijken, stranden, historische steden, polders, buitenplaatsen en verdwenen dorpen.

Te bezoeken

Logeertip in Walcheren

Badhotel Domburg – Domburgseweg 1a – NL-4357 BA Domburg+31(0)118 588 888info@badhotel.comwww.badhotel.com/nl

@ Tekst Stefaan Bailleur / Foto’s Stefaan Bailleur & Fabienne Talpe

Volg je ons alop Facebook,  Instagram  & Pinterest voor je dagelijkse portie wandelverhaal?

Geen tijd om nu te lezen? Pin deze afbeelding voor later.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: