Top Trails Germany
Bestemming,  Duitsland,  Europa,  Wandelinspiratie,  Wandelweetjes

Wandelen op de Top Trails Germany

De herfst is het mooiste wandelseizoen.  Terwijl de bomen groen verruilen voor de bijzondere herfstkleuren en de avonden langer worden, vergeten we vaak dat je in de herfst heerlijk kan wandelen. Wandelliefhebbers kunnen hun hart ophalen op de 14 Top Trails of Germany. Deze langeafstandswandelroutes hebben elk hun eigen karakter. De Top Trails zijn typisch, eigenzinnig en aantrekkelijk. Geen route is hetzelfde. Om de veelzijdigheid te onderstrepen geven we 10 redenen mee om te wandelen op een Top Trail.

Ontdek de oerkrachten van de natuur

 • De kracht van water en vuur heeft in de loop van miljoenen jaren bijzondere natuurmonumenten gevormd. Op de Schluchtensteig in het Zwarte Woud wandel je nu eens tussen nauwe, hoge rotswanden, dan weer kijk je van bovenaf het ravijn in. Over het 119 km lange rots- en bospad kom je voorbij kolkende riviertjes en klaterende watervallen.
 • Diep onder de grond valt er ook het nodige te beleven. De enorme en prachtig verlichte druipsteengrot Herbstlabyrinth bijvoorbeeld ligt vlak langs de Westerwaldsteig. Avonturiers kunnen in de Falkensteiner Höhle bij de Albsteig langs een klimtouw afdalen. De Externsteine op de Hermannshöhen behoren tot de meest markante rotsformaties van Duitsland. Al 10.000 jaar geleden waren hier mensen.
 • Elke twee uur spuit ’s werelds hoogste koudwatergeiser in Andernach, aan de andere oever van de Rheinsteig, tot een hoogte van 60 meter.
Wandelen tussen de nauwe en hoge rotswanden langs de Schluchtensteig

Duik in de geschiedenis

 • 41 jaar lang was de Tannbach niet alleen een beek, maar ook de Duitse binnengrens die midden door het 40 inwoners tellende dorpje Mödlareuth liep. Oude grensmarkeringen en een museum herinneren op de Kammweg aan dit stukje recente geschiedenis.
 • De Goldsteig dankt zijn naam aan het goud dat vanaf de middeleeuwen in het Oberviechtal werd gevonden.
 • Langs de Harzer Hexen Steig kom je voorbij de nog steeds actieve kolenbranderij van Stemberghaus.
 • Op de Westerwaldsteig kreeg een klein muisachtig dier een eigen museum.  Hoe dat kan? Het skelet van het unieke 25 miljoen jaar oude knaagdier is samen met fossielen van andere dieren te zien in het Stöffelpark.

Oog in oog met bijzondere dieren

 • Een bijzondere belevenis is een trekking met lama´s op de Heidschnuckenweg. De gemoedelijke dieren uit de Andes dragen met gemak je bagage.
 • Bij de Husky-boerderij in Thanstein aan de Goldsteig kun je deze intelligente honden lenen voor een wandeling. Als er sneeuw ligt kun je ook een sledetocht maken.
 • Op de Rothaarsteig wandel je door de Wisent-Wildnis. Met wat geduld is de kans groot de je de enorme Europese bizon tegenkomt.
Top Trails Germany
De Titan RT, is de langste hangbrug ter wereld – Harzer Hexen Steig

Goed voor een shot adrenaline

 • De Altmühltal-Panoramaweg loopt dwars door het klimbos in Pappenheim. Op 13 meter hoogte kun je goed gezekerd de verschillende hindernissen tussen de boomtoppen nemen. Mensen met hoogtevrees kunnen beter niet de Weser-Skywalk op de Weserbergland-Weg lopen. Als je op het hangende uitkijkplatform staat , kijk  je immers zo’n 80 meter de diepte in over de Weser.
 • Voel je vrij als een vogel in de 1550 meter lange Flyline op de Kammweg. Het hoogteverschil van 300 meter overbrug je in 9 minuten.  Je hebt dus genoeg tijd om van het heerlijke uitzicht te genieten.
 • Een waar mekka voor thrill-seekers is de Harzer Hexen Steig. Alsof een wandeling over de langste hangbrug ter wereld – de Titan RT – nog niet genoeg is, komen adrenaline-junkies volop aan hun trekken bij het wallrunning, de Gigaswing en de Megazipline.

Proef de smaak van moeder natuur

 • Paarse dophei is niet alleen prachtig om te zien, maar ook lekker. In de WaldKräuterey langs de Heidschnuckenweg zit de hei bijvoorbeeld in de ‘kaviaar’ en de karamelpudding. Probeer ook eens de limonade van wilde bloesems en de weilandtapas.
 • Midden in het bos op de Kammweg ruik je opeens verse koffie. In het weekend kun je bij Kurt de koffieman een lekker bakje koffie of lijsterbeslimonade drinken.
 • Dennennaaldenijs staat op de kaart bij Waldhotel Schinkenwirt in Olsberg op de Rothaarsteig.
 • Iets heel anders: doe mee met een workshop Schwarzwälder Kirschtorte bakken aan de Westweg. Ontdek zelf hoe je deze wereldberoemde taart zelf maakt.

Oude en nieuwe streekdrankjes

 • Het ‘Zoigln’ is een oeroude traditie langs de Goldsteig. Het ongegist en ongefilterde bier wordt steeds bij een andere huisbrouwerij gebrouwen. Je zit dus direct bij de brouwer een tafel. En er is geen betere manier dan bij een biertje het Beierse Woud te leren kennen.
 • Marcel Lossie houdt zoveel van Ostwestfalen, dat hij het zelfs op zijn kuit heeft getatoeëerd. Met dezelfde passie brouwt hij zijn Ostwestfalen Gin Likeur op basis van gember en bosbossen. De ginbrouwerij tref je op de Hermannshöhen.
 • In zijn imkerij en branderij maakt Sebastian Herb honingschnaps waarin het beste van het Zwarte Woud wordt gecombineerd. Neem een kijkje in zijn boerderijwinkel tijdens je wandeling op de Schluchtensteig.

Het water op

Bekijk voor de variatie het landschap eens vanuit een ander perspectief. Dat kan bijvoorbeeld bij een stand-up-paddling-tocht op de Rursee aan de Eifelsteig. Vooral bij maneschijn een unieke belevenis. Tijdens een begeleide rafting-tocht over de Rijn begrijp je wel waarom dit stukje Rijn met zijn vele kastelen en burchten op de werelderfgoedlijst van de UNESCO staat. Mogelijk in combinatie met een wandeling op de Rheinsteig.

Wildkamperen op de Eifelsteig

Overnachten midden in de natuur

 • Overnachten onder de sterrenhemel; luisteren naar de geluiden van het bos. Dat kan op de Westweg in een tent die tussen 3 bomen hangt.
 • Langs de Altmühltal-Panoramaweg kun je een of meerdere etappes met de kano afleggen. ´s Avonds kruip je in je tentje op een van de kleine campings direct langs de Altmühl.
 • Op de Eifelsteig mag je helemaal legaal wild kamperen. Op een aantal geheime plekken vind je een houten vlonder voor je tent, een picknicktafel en een compost-wc.

Bijzondere overnachtingsadresjes

 • In de luxe houten ‘houthakkerswagens’ met douche en wc aan de rand van het bos langs de Weserbergland-Weg is plaats voor 4 personen. Heel ontspannend: boek een uurtje in de barrel-sauna.
 • In Burg Sterrenberg langs de Rheinsteig kun je niet alleen goed eten, maar ook prinsheerlijk overnachten en genieten van het heerlijke uitzicht over de Rijn. Bij Hofgut Hopfenburg aan de Albsteig kun je kiezen of je in een tipi, pipowagen of joert wilt slapen.

Kwaliteit staat voorop

Als je kiest om te wandelen op de Top Trails Germany dan weet je één ding zeker: de kwaliteit is TOP. Er zijn volop wandelvriendelijke accommodaties en er is voorzien in wandelarrangementen, haal- en brengservice en bagagevervoer. Alle Top Trails hebben een Duits wandelkeurmerk, zijn uitstekend gemarkeerd en het is heel gemakkelijk om je wandeltocht online te plannen.

Meer informatie: top-trails-of-germany.de/nl

© Tekst Stefaan Bailleur  –  foto’s Top Trails Germany

Volg je ons reeds op Instagram, Facebook en Twitter voor je dagelijkse portie wandelverhaal?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.