streek GR Kusr
Grote Routepaden,  Wandelroutes

Wandelen langs de Streek-GR Kust

Voortaan kan je tussen De Panne en Het Zwin genieten van alles wat de kust te bieden heeft. Want de nieuwe Streek-GR Kust leidt je langs de mooiste wandelpaden door duinen, duinbossen, natuurreservaten, parken, de bekendste badplaatsen, bijzondere kunstwerken en natuurlijk ook langs strand en zee.

Wandelen langs de kustlijn is al mogelijk op de GR 5A Wandelronde van Vlaanderen. Daar wandel je via Poperinge naar de kust en na De Haan trek je terug het binnenland in. Via de nieuwe Streek-GR Kust wandel je nu door tot Knokke-Heist om te eindigen (of te starten) aan het bezoekerscentrum van natuurpark Het Zwin. Bovendien werd het bestaande traject grondig herzien en is gekozen voor meer onverharde paden en meer variatie. De zee en het strand kennen we allemaal, via deze Streek-GR ontdek je de kust op een andere manier.

103 km tussen De Panne en Knokke-Heist

De nieuwe Streek-GR Kust is 103 km lang en volledig bewegwijzerd met geelrode tekens.  Dankzij de kusttram kan je het volledig traject makkelijk opsplitsen in vier à vijf dag etappes. Aan de kust vind je daarenboven voldoende logeermogelijkheden. De Streek GR-kust vat in schoonheid aan langs de Franse grens en het natuurreservaat de Westhoek. Meteen werp je een blik op de zee. Daarna trek je het binnenland in waar de duinreservaten elkaar opvolgen.  Zo maak je onder andere kennis met de Krakeelduinen en de Oosthoekduinen.  Ook de Hoge Blekke, de hoogste duinrug van onze kust ontbreekt niet. Via de wandelpromenade langs de IJzermonding wandel je naar Nieuwpoort.

Van Nieuwpoort naar Oostende

In Nieuwpoort maak je niet alleen kennis met de vismijn, ook de geschiedenis over WO I is nooit veraf. Zo kom je in het bezoekerscentrum Westfront alles te weten over de onderwaterzetting van de poldervlakte tijdens de Eerste Wereldoorlog.  Net buiten de stadskern, op de rechteroever van de IJzer vind je ook het sluizencomplex Ganzenpoort. Eenmaal het militair domein Lombardsijde voorbij wisselen dijk en duinen zich af.  Na het provinciedomein Raversijde brengt de Oostendse zeedijk je naar het Maria Hendrikapark, in de volksmond het bosje.  De Streek-GR eindigt aan het station van Oostende.  

In Oostende neem je het veer om de derde etappe van de Streek GR Kust aan te vatten. Hier wandel je langs Fort Napoleon en de afsluitdijk. Heide en duinbossen brengen je verder naar het centrum van de Haan, met zijn mooie belle époque villa’s. Dan trek je weer de duinbossen in.  In Wenduine is een halte op de Spioenkop een must. Hier geniet je bovenal van een prachtig uitzicht op de kust en het achterliggend polderlandschap. Uitrusten kan je in Blankenberge waar je langs de jachthaven en de meer dan 100 jaar oude windvanger loopt.

Van de Blankenbergse pier tot Het Zwin

Van de pier van Blankenberge loopt de GR door natuurgebied De Fonteintjes naar de haven van Zeebrugge. Langs verschillende grote sluizen en de vissershaven kom je snel in Knokke-Heist. Dan trek je door parken en golfterreinen en kan je villa’s spotten. Langs de zwinduinen en -polders met Schotse hooglanders en Konikpaarden en een laatste stukje strand bereik je het bezoekerscentrum van het Zwin.

Het volledige traject van de Streek-GR Kust kan je hier downloaden. Wil je meer te weten komen over Grote Routepaden? Alle info vind je hier.

© Tekst: Stefaan Bailleur | Foto’s: Grote Routepaden

Volg je ons reeds op Facebook,  Instagram  & Pinterest voor je dagelijkse portie wandelverhaal?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.