Gouden Pad Boheems Paradijs
Bestemming,  Europa,  Tsjechië,  Wandelinspiratie,  Wandelweetjes

Wandelen over het Gouden Pad in het Boheems Paradijs

Het Gouden Pad in het natuurgebied Boheems Paradijs wordt bestempeld als één van de oudste wandelroutes in Tsjechië. Geopend in de jaren dertig verbond het traject talrijke toeristische plekken in het Boheems Paradijs. Het wandelpad kwam in de vergetelheid, maar sinds een aantal jaar is er nieuw leven ingeblazen. Wandelliefhebbers kunnen het hedendaagse Gouden Pad, in totaal 119 kilometer, volgen en komen langs talloze toeristische attracties.

Het Gouden Pad: een wandelpad van meer dan 80 jaar oud

Ten noorden van Praag, op nog geen 100 km ligt het schitterende natuurgebied Boheems Paradijs (Český ráj)  Kenmerkend voor het landschap zijn de dramatische rotsen, diepe schaduwrijke valleien, kronkelende rivieren en stille vijvers met veel bossen erom heen. Het Boheems Paradijs is het oudste beschermd natuurgebied in Tsjechië en werd in 2005 het nieuwe Geopark van UNESCO. Door het gebied zijn tal van wandelpaden, waarvan de oudste het “Gouden Pad” is. Deze wandelroute van meer dan 100 kilometer werd al in de jaren dertig geopend.  Maar door de oorlog en het communistisch tijdperk raakte de wandelroute in de vergetelheid. De Bohemian Paradise Association bracht weer nieuw leven in dit toeristische product, zodat bezoekers al het moois van deze regio te voet kunnen ontdekken.

Gouden Pad Boheems Paradijs

Wandeling door natuur en langs cultuur

De historische en hedendaagse route van het Gouden Pad begint in de stad Mladá Boleslav, waar zich tevens het Škoda museum bevindt. De route eindigt in Jičín, de toegangspoort van het natuurpark Práchovsky skály. Een gebied met talloze zandstenen rotsen waar uitdagende routes door, langs en soms over de rotsen gaan. Het Gouden Pad is in totaal 119 kilometer en kan opgesplitst worden in zes of zeven dagetappes van gemiddeld 20 kilometer. Je stapt steevast door het platteland, valleien, heuvels, beken, maar ook langs middeleeuwse burchten, dennenbossen en tientallen uitzichtpunten.

Boheems Pad Boheems Paradijs

Bijzondere steden en kastelen

Onderweg kom je voorbij bijzondere steden, zoals Turnov de stad van edelstenen en juwelen.  Železný Brod is dan eerder de glasstad.  Daarnaast liggen er met Frýdstejn, de burchtruïnes Trosky en het romantische kasteelhotel Hrubá Skála. enkele imposante kastelen langs het Gouden Pad.  Malá Skála, ook wel de “Parel van het Boheemse Paradijs” genoemd, is de bestemming voor de degenen die van kanoën, raften of rotsklimmen houden en andere adrenaline ervaringen willen beleven. Langs het Gouden Pad, welke rood gemarkeerd is, tref je een breed aanbod aan accommodaties en restaurants. In de zomerperiode kan je gebruik maken van toeristenbus, welke vanaf mei naar de belangrijkste toeristische plaatsen in Český ráj rijdt.

Lees meer over wandelmogelijkheden in Tsjechië 

© Tekst Stefaan Bailleur –  Foto’s Czech Tourism Boarder

Eén reactie

  • camille

    Beste,

    Deze zomer ga ik met de scouts deze route afstappen. Weet u toevallig of er kaarten bestaan van deze route? En waar ik deze kan kopen?
    Alvast bedankt

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.