Wandelinspiratie,  Wandeltips

Wie is de wandelbegeleider?

Sinds vorige week mag ik me officieel “ wandelbegeleider “ noemen.  Een groot woord uiteraard! In feite komt het erop neer dat ik voortaan in staat ben om op een verantwoordelijke manier met een groep wandelaars op stap te gaan.   Dit kan aan de hand van wandeluurtjes te organiseren of te begeleiden.  Maar evenzeer een kleine wandeltraining in elkaar te boksen waarbij je op een laagdrempelige manier mensen aan het bewegen – in casu wandelen brengt.

Wandelen kunnen we in feite praktisch allemaal.  Je hoeft enkel die ene voet voor de andere te plaatsen.  Maar wanneer je er eventjes stil bij staat is wandelen toch ook wel een beetje complex.  Je wandelt niet alleen met je benen.  Je hebt ook je armen, je lichaam , je hart …   Daarnaast dien je ook rekening te houden met je eigen veiligheid en die van andere.  En enige kennis van eerste hulp bij ongevallen is altijd mooi meegenomen.

De opleiding wandelbegeleider die ik vorige week volgde werd georganiseerd door Wandelsport Vlaanderen vzw , de enige erkende wandelsportfederatie in Vlaanderen.  Heel eerlijk! Ondanks ik reeds meer dan 40 jaar begaan ben met wandelsport in het algemeen, al talrijke jaren bestuurder ben van een wandelvereniging  bracht de kleine cursus absoluut een toegevoegde waarde.

20180615_101727

Vier modules

De opleiding wandelbegeleider omvat  vier kleine modules  met aandacht rond het belang van bewegen,  aandacht rond veiligheid , initiatie EHBO en de opbouw/uitvoering van een wandeluurtje.  De eerste drie modules waren louter theoretisch .  In een dag is het immers onmogelijk om dieper in te gaan op bepaalde zaken.  Toch was ik aangenaam verrast met de kleine tips die onder meer in de module EHBO werden meegeven.

first-aid-kit-9

Water

Weten jullie trouwens welke letsels of aandoeningen er zich allemaal kunnen voordoen tijdens een wandeling?  Het kan gaan van een ambetante insectenbeet tot een levensbedreigende situatie.  Juist en goed handelen is de boodschap volgens de cursus wandelbegeleider. Wist ik veel dat het bijhebben van WATER een noodzaak is. Over de app 112 had ik tot vorige week nog nooit gehoord. En nochtans kan die app je leven of die van je medewandelaars redden in een ernstige noodsituatie.  En weten jullie in feite allemaal wat het perfecte EHBO setje inhoudt? We hebben er allemaal wel eentje in de auto liggen, maar vaak met enkele dingen die absoluut overbodig zijn.

Waar op de weg

Zelfde verhaal in de module veiligheid. De Belgische wegcode is zo complex dat je zelf niet meer zou weten waar te lopen.  Velen zeggen wellicht LINKS.  Miskleun dus! Als individuele wandelaar dien je inderdaad steeds links te wandelen. Maar in groep is dit niet altijd zo.  Groepen zonder begeleider , moeten altijd links achter elkaar op de rijbaan stappen.  Groepen samengesteld uit meer dan vijf wandelaars met begeleider zijn niet verplicht achter elkaar te stappen, maar mogen wel rechts stappen zonder meer dan de helft van de rijbaan in te nemen.

wandelbegeleider

Wandeluurtje

En ander verrijkend facet tijdens de opleiding wandelbegeleider vormde de opzet van een wandeluurtje.  OK, je kan lukraak op stap gaan met enkele mensen en 10.000 stappen zetten.  Dat is het dan!  Toch kan het je attractiever maken. Tijdens de cursus werden enkele speelse wandeloefeningen aangebracht .  Je kan bijvoorbeeld achter elkaar wandelen op een lint, waarbij de laatste wandelaar de eerste in moet halen met een kleine versnelling.  Of een speelkaarten estafette organiseren onderweg.  Die spelvormen maken het alleen maar aangenamer en bevorderen de groepsgeest.

Het zijn slechts kleine sluiers van de opleiding “wandelbegeleider” die ik meegeef.  Wie op de hoogte wenst te zijn van alle tips en tricks houdt best de website van de wandelsportfederatie in het oog.  Op geregelde tijdstippen organiseert de cel sport er cursussen.

Zelf ben ik alvast gewonnen en kan ik voortaan aan de slag gaan. Wie gaat mee?

© Tekst & foto’s Stefaan Bailleur

Volg ons verder op Instagram, Facebook en Twitter voor je dagelijkse portie wandelverhaal.

0 reacties

  • Rik Bulckaen

    Ook ik volgde die opleiding. Echt verrassend de moeite om dit gevolgd te hebben. Een mens is nooit te oud om te leren. En zoals geschreven dit is méér dan juist. Vele weetjes goed om te onthouden en toe te passen. Een aanrader voor iedereen die graag wandelt….

  • François

    beste

    sinds de vorige week heb ik een Attest opleiding wandelbegeleider
    de personen die deze cursus geven vond ik heel interessant en goed gegeven (niet te saai)
    en voor de rest zoals hier boven geschreven staat.
    mvg François

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: