grisport wandelschoenen
Wandelinspiratie,  Wandelspullen

Op wandel met de Grisport wandelschoenen

Wie denkt dat zijn wandelschoenen het eeuwige leven beschoren zijn, komt bedrogen uit. Zelfs de beste schoeisels zijn op een gegeven moment aan vervanging toe. Jaren geleden deed ik makkelijk meerdere jaren met een paar wandelschoenen. Ik zweerde vroeger trouw aan het zelfde merk, tot ze de productie ervan stopten.

De aankoop van een goed paar nieuwe wandelschoenen werd voor mij een hele klus. Waar vind je nu zo’n paar goede wandelschoenen die perfect bij je voeten passen?  Zelf als ervaren wandelaar had ik het telkens knap lastig om nieuwe goede exemplaren te vinden. Tot ik enkele maanden geleden de duurzame Grisport wandelschoenen ontdekte.

Grisport, een duurzaam merk

Eerlijk!  Tot voor kort had ik nog nooit van Grisport gehoord.  In mijn nieuwsgierige zoektocht werd ik aangenaam verrast. Grisport zweert trouw aan duurzame wandelschoenen en heeft daarvoor een aantal strenge normen opgesteld. Ten eerste draait de fabriek grotendeels op zonne-energie. Goed voor 70% van de stroom die nodig is om de wandelschoenen te produceren. Een tweede voordeel is ook dat de schoenen in Italië gemaakt worden. En dat niet alleen, de materialen zoals het leer en rubber komen eveneens uit Europa. Minder vervuiling door transport dus! Een wandelschoen die je met een goed gevoel aantrekt dus.

Waar ga je wandelen?

Grisport wandelschoenen aanschaffen doe je niet zomaar. De eerste vraag die je jezelf moet stellen bij het uitkiezen van een wandelschoen is waarvoor je ze precies wilt gebruiken. Plan je een wandeltocht op vlakke wegen of hou je liefst van pittige wandelingen in de bergen? Stap je liever korte wandelingen of met de bedoeling te trainen voor een 100 km-uitdaging?  Grisport focust op kwaliteit, design, robuustheid en een concurrerende prijs. Onder de noemer Walking, Hiking en Trekking bied Grisport voor het hele gezin een compleet assortiment wandelschoenen van niveau A tot C aan.  Daarnaast beschikt Grisport tevens over een meer gerichte vrije tijds collectie.   

Categorieën

Samengevat kan je de Grisport wandelschoenen hoofdzakelijk situeren in de A & B categorie. Wandelschoenen uit categorie A zijn heel erg soepel en geschikt voor elke vlakke wandeling of voor dagelijks gebruik. De schoenen zijn gemaakt voor het lichtere werk, makkelijke wandelingen in het bos en goede wegen. Een categorie B-schoen is bestemd voor trekking over bergpaden en eenvoudige beklimmingen. De schoenen zijn even soepel als die uit de A-categorie, maar zijn van een iets zwaardere kwaliteit, zijn een stuk steviger en geven ook meer steun en grip tijdens je wandeltochten. Dit type schoenen is het populairst bij wandelaars. Categorieën C zijn echte outdoor schoenen voor het zwaardere werk. Er zijn ook modellen die tussen twee categorieën in zitten: die worden dan A/B- en B/C-schoenen genoemd.

Laag of hoog?

Nu je beslist hebt voor welke categorie je gaat, moet je ook nog overwegen of je voor een lage of voor een hoge Grisport wandelschoen kiest. Het voordeel van lage schoenen is dat ze iets minder warm en minder zwaar zijn. Het voordeel van hoge schoenen is dat ze meer steun en bescherming geven aan de enkel.

Water- en winddicht

Echter, er is nog iets waar je op moet letten: de water- en winddichtheid. De meeste Grisport-wandelschoenen zijn uitgerust met een membraan dat borg staat voor waterdicht en ademend vermogen. In de Grisport collectie wordt gebruik gemaakt van drie soorten membranen: Gri-Tex, Spo-Tex en het Waterproof membraan. Laat je echter niet misleiden door de gedachte dat waterdicht voor iedereen een bijkomend voordeel is. Bepaal voor jezelf of je dit daadwerkelijk nodig hebt. In de winter stap je veelal in de regen of koude. Dan kan een waterdichte schoen ideaal zijn. In de zomer bij warme temperaturen of in wandelgebieden met een hoge luchtvochtigheidsgraad kies je mijn inziens beter voor wandelschoenen zonder. De zool van de Grisport-wandelschoenen is ook voorzien van een Vibram-laag, die bekendstaat om haar steun, demping en stabiliteit.

Pastips

Je schoenkeuze gemaakt? Hou dan bij het passen rekening met het volgende:

  • Ga bij voorkeur je schoenen passen in de namiddag.
  • Pas je schoenen met dezelfde sokken, die je zal dragen tijdens je wandeling. Zelf kunnen we jullie de BRBL®-wandelsokken aanraden.
  • Koop je wandelschoenen in een maatje groter dan je normale schoenmaat.
  • Doe de hellingproef: loop een steile helling op en af. Of loop enkele keren de trap op en af.
  • Controleer dat de schoenen nergens knellen, irriteren of drukken.
  • Je tenen mogen de voorkant van de schoen niet raken.

Uitgetest

Uit het ruime assortiment Grisport wandelschoenen koos ik voor de PREMIUM UTAH MID.  De Utah Mid is een B wandelschoen met hoge schacht gemaakt van hydro leer en bijgevolg geschikt voor het vlakkere en heuvelachtig wandelwerk.  Het schijnt dat je wandelschoenen eerst wat moet inlopen, maar door de drukte is hiervan niks gekomen.

We kozen meteen voor de provinciale Palingbeekwandelroute, goed voor 13 km wandelplezier.  Toen begon onze wandeling en was het even afwachten. Na een tweetal kilometer weet ik algauw of het goed zit of niet. Tijdens het wandelen voelden mijn Grisport-wandelschoenen buitengewoon comfortabel aan.  Meestal heb ik wel ergens een klein knelpunt.  Maar ditmaal liepen ze direct heerlijk. Een prettig gevoel overmande mij. Dit zit goed!

In de herfst kan het in de Palingbeek toch vrij drassig en modderig zijn. Ook op de drassige gedeeltes van de wandeling bleven mijn voeten lekker droog. Het waterproof membraan zorgt ervoor dat de schoenen waterdicht en toch ademend zijn.  Dankzij de Vibram Evolution zool, had ik lekker veel extra grip. Door de zeer dempende tussenzool voelt het lopen nog zachter en comfortabeler aan.

Intussen heb ik de Utah Mid op verschillende terreinen getest. Bergop en bergaf, op de weg, in de modder en zelfs in nat gras. Telkens komen ze er met vlag en wimpel door. Ik ben vooral onder de indruk van hun waterdichtheid. Geen natte voeten! 

Mijn eerste kennismaking met de Grisport-wandelschoenen is alvast zeer positief.  Natuurlijk heb ik er nog maar een paar honderd kilometer meegewandeld. Vaak korte wandelingen van een tiental kilometer. Ik ben alvast benieuwd naar de duurzaamheid op lang termijn.  Maar ik kan jullie een paar van deze Grisport-wandelschoenen hartelijk aanbevelen.

De Utah Mid is beschikbaar in Black, Anthracite, Camel en Blue en verkrijgbaar in België via verschillende verkooppunten.  Hier vind je een overzicht. 

Deze review is tot stand gekomen in samenwerking met Grisport.nl. Mijn ervaring berust steeds op een persoonlijke, eerlijke en oprechte mening. Wil je als bedrijf uw wandelgerelateerd product in de kijker plaatsen? Neem contact op met info@wandelverhaal.be

Tekst & foto’s Stefaan Bailleur – Coverfoto Grisport.nl

Volg je ons reeds op InstagramFacebook & Pinterest voor je dagelijkse portie wandelverhaal?

Geen tijd om nu te lezen? Pin deze afbeelding voor later.

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.