walk & talk route
Benelux,  Wandelinspiratie,  Wandelroutes,  Wandelweetjes

Al gehoord van de Walk & Talk route?

Wie voortaan toert door het West-Vlaamse Heuvelland moet beslist eens de Walk & Talk route uittesten.  De educatieve wandel- en belevingsroute lopend langs en door de wijngaarden is een initiatief van Wijndomein Entre-Deux-Monts , de provincie,  Westtoer en toerisme Heuvelland. Wandelen en wijn gaan er hand in hand.

Vier generaties

Wandelen en een goed glas wijn, het lijkt ons de ideale start van een tof weekend.  Tussen de Rodeberg en de Zwarteberg , letterlijk  “ entre deux monts “ hebben we afspraak met wijnboer en oenoloog Martin Bacquaert .  Al vier generaties zit zijn familie in de drankenhandel.  Eerst werd er bier verhandeld ,  tot vader Yves op de proppen kwam om wijn te gaan verkopen.  Het land van de grootvader, het idee van de vader en de kennis van Martin leidden in 2005 tot de aanplant van de eerste wijnstokken.

Beste Belgische wijn

Ondertussen beslaat het domein 18 hectare. Goed voor 100.000 mousserende, witte- , rode- en versterkte wijnflessen. Met succes want de kwaliteitsvolle wijnen van Entre deux Monts vielen al meermaals in de prijzen.  Onder andere de Wiscoutre Brut, een frisse en fruitige mousserende wijn werd in 2017 bekroond met de gouden medaille          ‘ beste Belgische wijn ‘.  Meer zelf, in 2018 won Martin Bacquaert de prestigieuze award   beste toeristische ondernemer van de Westhoek.  De meeste hectares wijngaarden liggen dan ook rond de productie- en degustatieruimte van het wijndomein, de rest bevindt zich verspreid tussen de Rode- en Zwarteberg.

Van wijnveld naar wijnveld

Het feit dat de wijnvelden van elkaar verwijderd zijn, ligt aan de basis van de Walk & Talk route.  De 6 km niet bewegwijzerde wandelroute neemt je mee van wijnveld naar wijnveld. Onderweg geniet je steeds van de mooie zichten op het Heuvelland. Daarnaast is het traject doorspekt van de holle wegels met houtkanten.  Vervolgens kom je via infoborden alles te weten over het wijndomein.   Er komt immers heel wat kijken bij het wijnmaken.  Naast snoeien, oogsten , bottelen en etiketten ontwerpen, dient de wijn nog aan de man/vrouw gebracht te worden.  Anderzijds informeren de borden  je tevens over het landschap en de bodemgesteldheid , de duurzaamheid en de ecologische voetafdruk van het wijndomein.

Uniek uitkijkpunt

De Walk & Talk route kan je individueel stappen aan de hand van een wandelbrochure te verkrijgen op het wijndomein zelf. De wandelroute volgt grotendeels de knooppunten van het wandelnetwerk Heuvelland.  Maar veel leuker is het reserveren van een rondleiding met de enthousiaste wijnbouwer zelf.  Het kan reeds vanaf 10 personen het hele jaar door.  Na de wandeling en deskundige uitleg kan je op het terras genieten van Chardonnay, Pinot Gris, Pinot Auxerrois, Pinot Noir, Kerner en Acolon.  Het terras kadert trouwens in het Impulsproject Horizon 2025. Een initiatief van Westtoer waarbij tegen 2025 een hele reeks uitkijkpunten in West-Vlaanderen worden gerealiseerd.  Wijndomein Entre-deux-Monts is daar één van.  De skyline op Poperinge en de voorliggende wijngaarden met een glaasje wijn in de hand laten je ongetwijfeld wegdromen.

walk & talk route
entre-deux-monts

Vintage Heuvelland

Het wijnbouwgebied Heuvelland is meer en meer in trek en daarenboven gelegen in één van de mooiste streken van België.  De hellingen, de invloed van de Noordzee en de bijzondere bodem met ijzerzandsteen zorgen voor een unieke terroir.   Veertien enthousiaste wijnbouwers groeperen zich op vandaag in de vzw Vintage Heuvelland.  Op een aantal wijndomeinen kan je genieten van een professionele rondleiding met degustatie.

Meer info: 

Zin om op stap te gaan met de wijnboer gekoppeld aan een rondleiding en degustatie ?

Groepen vanaf 10 personen kunnen het hele jaar door een arrangement reserveren. De Walk & Talk Tour is heel het jaar door vrij te bewandelen, op eigen initiatief, zonder begeleiding en zonder reservatie.

Info over Heuvelland vind je bij Toerisme Heuvelland , Sint-Laurentiusplein 1, 8950 Heuvelland (Kemmel) – Tel. +32 57 45 04 55  –  toerisme@heuvelland.be   www.toerismeheuvelland.be 

Zin om nog meer te wandelen in de omgeving van wijndomein Entre-Deux-Monts? Dan kunnen we de Tweebergenwandelroute of het Stiltepad zeker aanbevelen.

© Tekst & foto’s Stefaan Bailleur

8 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.