waarom wandelen
Wandelspullen

Waarom wandelen: wandelboek Sven Ornelis

Wauw. “Waarom wandelen” het langverwachte wandelboek van Sven Ornelis, de man die reeds talrijke jaren, ’s morgens in de week mijn huiskamer indringt als radio DJ is eindelijk klaar. Precies tien jaar geleden werd zijn leven drastisch op de proef gesteld. Ik herinner mij nog als de dag van vandaag dat Sven samen met zijn toenmalige compagnon Kürt Rogiers op de radio aankondigde te stappen van Oostende naar Hasselt. En dit alleen maar voor het één of andere goede doel. Crazy work … meer dan 300 kilometers zonder ook maar enige voorbereiding.

Maar Sven zette door. Ik ben er zeker van dat hij onderweg talrijke keren heeft gevloekt, zwart heeft gezien voor zijn ogen. Maar met een beetje steun van de wandelsportfederatie en bovenal met een bijzonder karakter van volhouding haalde hij de eindmeet in Hasselt. Het moment dat zijn leven drastisch veranderde. Wandelen, naast lekker koken en DJ’en is voortaan iets waar hij volle bak voor gaat. Hiermee wist Sven de juiste balans te vinden in zijn leven. En zoals hij het zelf vertelt in zijn boek: ” Wandelen heeft me slanker, gezonder, en gelukkiger gemaakt. Ik kan echt niet meer zonder. En die passie wil ik met iedereen delen.”

En kijk na bijna zes jaar schrijven is het wandelboek ‘ Waarom Wandelen’ op de markt. Niet alleen zijn eigen wandelverhaal. Maar ook veel tips, wandelschema’s, tips om kwetsuren te vermijden, boeiende wandeltochten aanbevelen, verhalen van bekende wandelfreaks vertellen, en zoveel meer. Wauw, ik kon alvast niet wachten om mij één van de eerste exemplaren aan te schaven. Zodoende bestelde ik pre-online mijn gesigneerd exemplaar.

Wandelsport

Vooral omdat wandelen ook mijn leven volledig bepaalt. Al van kindsbeen af ben ik gefascineerd door wandelen en de wandelsport. Als kleine pagadder van amper vijf jaar troonde ik samen met mijn ouders mee naar de georganiseerde wandeltochten. Het waren de pioniersjaren van de WANDELSPORT …  ja SPORT. In die tijd vormde wandelen niet meteen een sociaal gegeven waar onthaasting, eventjes je zinnen verzetten, je hoofd leegmaken de bovenhand vormden. Nee, wandelen was een sportief gegeven. Kilometers vreten, medailles en diploma’s verzamelen. Opkijken naar de iconische wandelfiguren. Het was vooral een mannensport. Als mannetje van vijf  haspelde ik vrolijk mee. Meestal 10 km, want een kleinere afstand werd er destijds niet aangeboden.

Sportieve vervaagde

En ook tijdens mijn pubertijd en de volgende jaren bleef ik gebeten door wandelen. Ik wou wel eens wat stoerder doen. Langere afstanden zoals  42 – 50 – 60 kilometer stappen, waren een kolfje naar mijn hand. Maar doorheen de jaren evolueerde wandelen met zijn tijd mee. Het sportieve vervaagde stilaan in een gezellig samenzijn met de ganse familie. De kleinere afstanden werden volop ingeburgerd. Enkele uren samen met vrouw of partner de benen strekken. Achteraf een glaasje drinken, een stukje taart nuttigen met een geurige koffie en gezellig bijkletsen met de wandelvrienden.

Tijden veranderen …

De (wijlen) pioniers van het eerste uur zouden wellicht raar opkijken.  Maar kijk … de laatste jaren is wandelen opnieuw hot. Meer en meer jongeren vinden de weg naar het wandeljargon. Op zoek naar een uitdaging, beleving, fun … wandelen biedt het allemaal. Bijna wekelijks lees ik dat bewegen = wandelen, één der gezondste en meest toegankelijke sporten is.  Sporten? O jawel, wandelen is wel degelijk een sport. Alleen moet je durven uit je zetel te komen en je ene voet voor die andere voet te plaatsen. En o wat ben ik blij dat het wandelboek ‘Waarom Wandelen ‘ van Sven Ornelis je daar binnenkort allen kan mee helpen.

© Tekst Stefaan Bailleur – Coverfoto : Sven Ornelis Would Be Chef – Alg. foto’s Q-Music

Volg je ons reeds op Instagram , Twitter en Facebook voor je dagelijkse portie wandelverhaal ?  

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.