Wandelnetwerken,  Wandelroutes

Vlaamse Ardennen wordt wandelwalhalla

850 km aan nieuwe wandeltrajecten, drie wandelkaarten én een nieuwe belevingsgids  zorgen ervoor dat de Vlaamse Ardennen voortaan het Oost-Vlaamse wandel walhalla bij uitstek vormen.

De Vlaamse Ardennen met het drukbezochte wandelnetwerk Getuigenheuvels is één van mijn populairste wandelbestemmingen.  Het hemels wandellandschap met unieke vergezichten, met romantische valleien , met pittoreske dorpen en natuurlijk de heroïsche hellingen die iedereen kent van de koers weten me steevast te bekoren.

20170627_112109 - kopieReeds enkele weken keek ik reikhalzend uit naar de berichtgeving uitgaand van Toerisme Oost-Vlaanderen.  Vandaag is het zover.  Zopas werd het grote nieuws officieel bekend gemaakt en krijgt de regio Vlaamse Ardennen er in één klap twee nieuwe wandelnetwerken bij: Zwalmvallei en Bronbossen.  Samen goed voor 850km bewegwijzerde wandelpaden. Zowat een verdrievoudiging van het bestaande wandelknooppuntnetwerk.

Drie nieuwe wandelkaarten en inspiratiegidsen

De nieuwe wandelnetwerken kregen elk een eigen wandelkaart met inspiratieboekje mee.   Het oorspronkelijk netwerk Getuigenheuvels werd volledig herwerkt en sluit voortaan nauw aan op de twee nieuwe netwerken.  Met de drie wandelkaarten op zak kan ik voortaan de Vlaamse Ardennen zonder zorgen van knooppunt tot knooppunt verkennen.  Mijn één en meerdaagse stapdagen worden binnenkort keurig gepland.

20170627_113611 - kopie.jpg

Ik stapte reeds meerdere malen langs het wandelnetwerk Getuigenheuvels die de gemeenten Kluisbergen, Oudenaarde, Maarkedal , Ronse, Horebeke en Brakel omsluit.  Bij menig wandelaar is het sinds 2010 één van de populairste en meest geliefde wandelregio’s.  Geen wonder achter iedere plooi van het Vlaamse Ardennen landschap kom je voor een nieuwe verrassing te staan.

Met de komst van het wandelnetwerk Bronbossen popel ik van ongeduld om de mooiste bronbossen van ons land te ontdekken in de omgeving van Brakel, Lierde, Geraardsbergen en Ninove.   Het wandelnetwerk Zwalmvallei omvat 200 kilometer aan wandelpaden. Hier vormen onder meer het wandelgebied met de Zwalmbeek, het Enamebos en het Mijnwerkerspad de bijzondere troeven.

20170627_120128 - kopie.jpg

Nieuwe belevingsgids en wandellussen

Bij de opening van het gloednieuwe wandelnetwerk hoort tevens een nieuwe belevingsgids “Koplopen”.  De gids bundelt vijf wandellussen die elk een typisch thema van de Vlaamse Ardennen omhelzen.  Vijf enthousiaste streekbewoners nemen je mee langsheen hun favoriete  wandelplekjes.  Zo stap je de Pedaalroute af in de buurt van het Kluisbos.  Ontdek je de Zwalmvallei via de Natuurroute.  Stil je de honger en dorst in een oud volkscafé aan de hand van de Gourmandroute.  Stap je vanuit Schorisse in en rond het magische Burreken via de Dauwtriproute. Of ervaar je vanuit Everbeek de Stilteroute.  Naast toffe tips tref je in de wandelpocket leuke adresjes voor een sfeervolle stop of overnachting.  In de zomer  loop je bovendien de kans om op enkele belevingselementen te stuiten die de regio extra in de verf zetten, zoals een picknickbank  of een uitzichtpunt.

Het wandelwalhalla

Alles over het wandelparadijs Vlaamse Ardennen is voortaan gebundeld op wandelwalhalla.  Je krijgt er niet alleen uitleg hoe je van knooppunt tot knooppunt kan wandelen. Je kan je evenzeer laten inspireren door enkele korte lusvormige wandelingen die speciaal zijn ontworpen in het kader van het nieuwe wandelnetwerk. Mocht je niet helemaal overtuigd zijn, kan je alsnog de ervaringen van enkele travelbloggers nalezen. De ideale stap om Vlaanderens Mooiste landschap te ontdekken.

19511366_1488184094537304_3140142088780103054_n.jpg

De wandelnetwerkkaarten en de belevingsgids Koplopen kosten elk € 6 en zijn te koop via www.tov.be/webshop, bij de plaatselijke diensten van toerisme en in de betere boekhandel. De drie wandelnetwerkkaarten krijgen elk een inspiratieboekje, met wandelroutes en praktische informatie. Wie het hele pakket bestelt, betaalt € 19,95

Tekst & foto’s Stefaan Bailleur –  Coverfoto : @ Toerisme Oost-Vlaanderen

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.