Vierdaagse van de IJzer kronkelt zich door de Westhoek

Vierdaagse van de IJzer

De 46ste editie van de Vierdaagse van de IJzer, het jaarlijkse wandelevenement dat Defensie en burger dichter bij elkaar brengt in de anders rustige Westhoek, vindt dit jaar plaats van 21 tem 24 augustus.  Ontstaan in de schoot van de Orde van de Paardevisser  is de organisatie uitgegroeid tot een unieke internationale voettocht van Defensie.

Vier dagen lang stappen militairen en burgers er in de herdenking van de gesneuvelden der Eerste Wereldoorlog. Met de belangrijke herdenkingsjaren van de Groote Oorlog die als een sneltrein in de regio lopen kiest deze editie opnieuw resoluut voor een prominente aanwezigheid en versterkte verbondenheid met de partnersteden Nieuwpoort , Koksijde , Diksmuide , Poperinge en Ieper. Dagelijks ontdekken de talrijke deelnemers over vernieuwde omlopen van 8, 16, 24 en 32 km een uniek en verrassend stukje van de Westhoek.

26_aug_4Daagse_2016_300.jpg

Na een jaar van verplichte wijzigingen keert de Vierdaagse van IJzer terug naar haar roots. In Oostduinkerke-Bad fungeert het gezellige binnenplein van het Visserijmuseum opnieuw als eindpunt van de eerste dag. In Diksmuide verwelkomt de vernieuwde markt op donderdag de deelnemers. Op maandagavond is er een officiële opening met een militaire parade  van de Sint-Niklaaskerk in Oostduinkerke naar het herdenkingsmonument op het Astridplein.

26_aug_4Daagse_2016_322.jpg

De Vierdaagse van de IJzer wordt om klokslag 8.30u op gang geschoten aan de Sint-Niklaaskerk voor een volledige nieuwe omloop met de badsteden Nieuwpoort en Lombardsijde als eyecatchers.  Een variërende omloop met stukjes natuurreservaat , polder en IJzermonding.  Onderweg zorgt de Orde van de Paardevisser voor de onovertrefbare garnaalsoep.  Na een jaar keert de Vierdaagse terug naar de Peerdevisscher.

24_aug_4Daagse_2016_255.jpg

Tijdens de tweede dag, startend op de vernieuwde Grote Markt ontdek je alle troeven van de Diksmuide boterstad.  Wandelen in Diksmuide aan de IJzer, langs de IJzertoren en de blote polders met de typische stille dorpen Lampernisse, Stuivenskerke, OudeKapelle en Kaaskerke staan op het programma.  Her en der verspreid in het blote polderland wijzen talrijke oorlogsplaatsen aan de strijd van vier jaar hevige oorlog.

23_aug_4Daagse_2016_353.jpg

Hoppestad Poperinge  kiest dit jaar resoluut voor het kunstdorp Watou.  Met de Lyssenthoek, de Onze-Lieve-Heer en het vredige grensdorp Abele flirt je met de Franse schreve.  Via het Helleketelbos, een niet zo onheilspellende naam als doet vermoeden, stap je voorbij een uniek stukje Hoppeland.

26_aug_4Daagse_2016_519.jpg

De 46ste editie sluit traditioneel af in Ieper met een herinneringstocht langsheen het landschap van “Ypres Salient” . Het landschap van de Westhoek en zijn oorlogsverleden zijn de groene draad doorheen deze sfeervolle wandeltocht in de richting van Wijtschate en Mesen. Je passeert naast het Bayernwald en de Ierse Vredestoren van Mesen ook het Provinciaal domein de Palingbeek alwaar 600.000 beeldjes van de Coming World Remember Me het landschap sieren.  Via de groene contouren van Zillebeke Vijver gaat het terug naar Ieper.  De speciale LAST POST onder de Menenpoort vormt “ le moment suprème”. Waarna alle wandelaars  met vlag en wimpel de laatste kilometer afleggen tot de historische Grote Markt van Ieper, onder begeleiding van de Koninklijke Muziekkapel der Luchtmacht. Opgelet de start vat aan om 8.00u

Inschrijvingsformules en info over de 46ste Vierdaagse van de IJzer tref je HIER

Tekst Stefaan Bailleur – Foto’s Vierdaagse van de IJzer

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.