Vierdaagse van de IJzer
Benelux,  Wandelinspiratie,  Wandelweetjes

Vierdaagse van de IJzer kronkelt zich door de Westhoek

De Vierdaagse van de IJzer is een jaarlijkse wandelevenement dat Defensie en burger dichter bij elkaar brengt. Ontstaan in de schoot van de Koninklijke Orde van de Paardevisser  is de organisatie in al die jaren uitgegroeid tot een unieke internationale voettocht van Defensie. Vier dagen lang vormt de anders zo rustige Westhoek het wandeldecor.

In herdenking van de Eerste Wereldoorlog

Vier dagen lang stappen militairen en burgers er hand in hand. Hun enige bedoeling is de herdenking van de gesneuvelden der Eerste Wereldoorlog levendig houden. Met de belangrijke herdenkingsjaren van de Groote Oorlog achter de rug kiest de organisatie van de Vierdaagse van de IJzer resoluut voor een prominente aanwezigheid en versterkte verbondenheid met de partnersteden Nieuwpoort , Koksijde , Diksmuide , Poperinge en Ieper. Dagelijks ontdekken de talrijke deelnemers over vernieuwde omlopen van 8, 16, 24 en 32 km een uniek en verrassend stukje van de Westhoek.

Vierdaagse van de IJzer

Na een jaar van verplichte wijzigingen keert de Vierdaagse van IJzer terug naar haar roots. In Oostduinkerke-Bad fungeert het gezellige binnenplein van het Visserijmuseum opnieuw als eindpunt van de eerste dag. Op maandagavond is er een officiële opening met een militaire parade  van de Sint-Niklaaskerk in Oostduinkerke naar het herdenkingsmonument op het Astridplein.

26_aug_4Daagse_2016_322.jpg

De Vierdaagse van de IJzer wordt om klokslag 8.30u op gang geschoten aan de Sint-Niklaaskerk voor een volledige nieuwe omloop met de badsteden Nieuwpoort en Lombardsijde als eyecatchers.  Een variërende omloop met stukjes natuurreservaat , polder en IJzermonding.  Onderweg zorgt de Orde van de Paardevisser voor de onovertrefbare garnaalsoep.  Na een jaar keert de Vierdaagse terug naar de Peerdevisscher.

24_aug_4Daagse_2016_255.jpg

Tweede wandeldag vanuit Boterstad Diksmuide

De tweede dag start de Vierdaagse van de IJzer traditioneel vanop de vernieuwde Grote Markt van Diksmuide. Onderweg ontdek je alle troeven van de boterstad.  Wandelen in Diksmuide betekent de IJzer, de IJzertoren en de blote polders. Maar je komt eveneens langsheen enkele typische stille dorpen zoals Lampernisse, Stuivenskerke, OudeKapelle en Kaaskerke.  Her en der verspreid in het blote polderland wijzen talrijke oorlogsplaatsen aan de verbaten strijd van vier jaar hevige oorlog.

23_aug_4Daagse_2016_353.jpg

Poperinge , gaststad derde dag

Hoppestad Poperinge  kiest dit jaar resoluut voor het kunstdorp Watou.  Met de Lyssenthoek, de Onze-Lieve-Heer en het vredige grensdorp Abele flirt je met de Franse schreve.  Via het Helleketelbos, een niet zo onheilspellende naam als doet vermoeden, stap je voorbij een uniek stukje Hoppeland.

26_aug_4Daagse_2016_519.jpg

Speciale Last Post

De Vierdaagse van de IJzer sluit traditioneel af in Ieper met een herinneringstocht langsheen het landschap van “Ypres Salient” . Het landschap van de Westhoek en zijn oorlogsverleden vormen andermaal de groene draad doorheen deze sfeervolle wandeldag.  De speciale LAST POST onder de Menenpoort vormt “ le moment suprème”. Waarna alle wandelaars met vlag en wimpel de laatste kilometer afleggen tot de historische Grote Markt van Ieper, onder begeleiding van de Koninklijke Muziekkapel der Luchtmacht.

Inschrijvingsformules en info over Vierdaagse van de IJzer tref je HIER

Tekst Stefaan Bailleur – Foto’s Vierdaagse van de IJzer

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.