Vierdaagse van de IJzer
Uncategorized

47ste Vierdaagse van de IJzer door de Westhoek

De Vierdaagse van de IJzer slaat in de derde week van augustus traditioneel haar tenten op in de rustige Westhoek. Het jaarlijkse wandelevenement dat Defensie en burger dichter bij elkaar brengt, vindt dit jaar reeds voor de 47ste maal plaats van 20 t.e.m. 23 augustus. Ontstaan in de schoot van de Orde van de Paardevissers is de organisatie thans uitgegroeid tot een unieke internationale voettocht met meer dan 20.000 deelnemers over vier dagen.

Herinnering aan het oorlogsverleden

Wie Westhoek zegt, denkt ook aan een streek waar de herinnering aan ons oorlogsverleden nooit veraf is. Het landschap wordt getekend door de talrijke oorlogsmonumenten en militaire begraafplaatsen die her en der tussen de velden verspreid zijn. Hoewel de grootschalige 100-jarige herdenking van Wereldoorlog I achter ons ligt, blijft de “Vierdaagse van IJzer” aandacht besteden aan de herinnering.

Vierdaagse van de IJzer

Verrassend stukje Westhoek

Ook dit jaar werden heel wat boeiende wandelroutes van 8, 16, 24 en 32 km uitgestippeld waarbij het beste van de Westhoek-streek aan bod komt. Enerzijds is er niet alleen de gastvrijheid van de partnersteden Nieuwpoort, Koksijde, Diksmuide, Poperinge en Ieper. Tijdens de Vierdaagse van de IJzer geniet je ook dagelijks van mooie vergezichten, snuif je van de zilte zeelucht, ontdek je de pittoreske Westhoekdorpen of proef je van regionale lekkernijen.

Lastige duinenstroken

Traditioneel start de Vierdaagse van de IJzer aan de Sint-Niklaaskerk in Koksijde-Oostduinkerke. De ganse wandelkaravaan kronkelt zich langs een stuk dijk en strand, waarna met de Zeebermduinen en Ter Yde zich een lastige duinenstrook aankondigt. Via de privétuin van het zorgcentrum Ter Duinen en de kinderboerderij Lenspolder bereik je naderhand Nieuwpoort-stad.  In Wulpen zorgt de Koninklijke Orde van de Paardevissers voor de onovertrefbare garnaalsoep. Eenmaal de Noordduinen en de Hoge Blekker overwonnen eindigt de wandeling aan de befaamde Peerdevisscher

Vierdaagse van de IJzer

Overheerlijke lukken in de blote polders

De Grote markt van boterstad Diksmuide vormt het startsein voor de tweede dag. Wandelen in Diksmuide aan de IJzer staat garant voor een omloop langs de IJzertoren en de blote polders.  De typische stille dorpen Lampernisse, Stuivenskerke, OudeKapelle en Kaaskerke staan op het programma. In primeur stap je door het gloednieuwe provinciaal domein IJzerboomgaard.  Ook luilekkerstad Lo met zijn drie monseigneurs, de Caesarsboom en zijn overheerlijke lukken staat op het programma. Onderweg ontdek je nog het Mout- en Brouwhuis De Snoek in Fortem , waarna een subliem stuk Lovaart de terugweg naar Diksmuide inluidt.

Sint-SixtuswandelrouteDSC_0331

Poperinge, alwaar de trappist vloeit

Hoppestad Poperinge verwelkomt je graag op de derde dag vanop de Grote Markt. Het historische centrum vormt verrassend opnieuw de startlocatie. Met een passage door het Couthof en domein de Lovie gaat het resoluut naar de Sint-Sixtusbossen. Sint-Sixtus klinkt als muziek in de oren, want het is daar dat de wereldvermaarde trappist rijkelijk vloeit.  Na deze verplichte stop stap je verder via het natuurdomein Wippehoek en de Galgebossen. De twee groene stukken zorgen andermaal voor een prachtige omloop. Ten slotte vergezelt de Vleterbeek je opnieuw naar Poperinge. Afsluiten doe je via het Frimoutpark.

Le moment suprème

De Vierdaagse van de IJzer sluit traditioneel af in Ieper. Je wandelt via ’t Eilandje naar de Ieperse stadsrand. Eenmaal Dikkebusvijver achter de wandelkiezen wacht met de beklimming van de Kemmelberg het zwaardere werk. Bovendien is er nog een reden om mee te stappen tijdens de laatste dag. De organisatie zorgt voor een primeur, want je wandelt dwars door de Commandobunker.  Het Warandepark en de Dries van Kemmel vormen het keerpunt richting het Tortelbos en de Verdronken Weiden in Ieper. De speciale LAST POST onder de Menenpoort vormt “ le moment suprème”. Waarna alle wandelaars  met vlag en wimpel de laatste kilometer afleggen tot de historische Grote Markt van Ieper, onder begeleiding van de Koninklijke Muziekkapel der Luchtmacht. Opgelet de start vat aan om 8.00u !

Mars van de rekruten

Nieuw tijdens de 47ste editie vormt de Mars van de Rekruten. Hiermee wil de organisatie Defensie promoten bij een jong publiek.  De wandelomloop van 16 km is speciaal voor de jongeren uitgetekend en onderweg wacht hun acht oefeningen die deel uitmaken van het echte rekrutentrainingsschema. Er kunnen een 50 à 60-tal jongeren deelnemen. Bedoeling is deze warm te krijgen voor een job bij het leger.

Inschrijvingsformules en info over de 47ste Vierdaagse van de IJzer tref je HIER

© Tekst Stefaan Bailleur – Foto’s Vierdaagse van de IJzer

Volg ons verder op Instagram, Facebook of anderzijds via Twitter voor je dagelijkse portie wandelverhaal.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.