
Via Francigena, de oudste pelgrimstocht naar Rome
Grote pelgrimstochten karakteriseren de geschiedenis van het westerse christendom. Eén van de meest populaire bedevaarten is deze naar Rome. Alle wegen leiden naar Rome is niet zomaar een uitdrukking. Door de eeuwen heen ontstond er immers een ruim netwerk van reis- en handelsroutes die naar de Eeuwige Stad trekken. De Via Francigena vertrekkend vanuit Canterburry is alvast volgens de overlevering de oudst beschreven pelgrimsweg richting Rome.
De oorsprong
Sigeric, aartsbisschop van Canterbury, was de eerste die in 990 de pelgrimstocht vanuit Engeland naar Rome aflegde. Hij reisde om er, uit de handen van de paus, het pallium te ontvangen. Dankzij zijn dagboek waarbij zijn tocht op het Europese vasteland nauwkeurig is beschreven kennen we de Via Francigena. In de tijd van Sigeric reisde men vooral volgens de aanwijzingen van de lokale bevolking. Afhankelijk van de politieke en geografische omstandigheden durfde het traject nog eens van koers te wijzigen. Zodoende kruist de Via Francigena ook twee andere pelgrimspaden die naar Jeruzalem en Santiago de Compostela leiden.
Het traject
Over meer dan 2000 kilometer, goed voor 86 dag-etappes volg je de markeringen. De Via Francigena start aan de voet van de kathedraal van Canterbury. Vervolgens stap je via het Britse platteland tot aan de witte kliffen van Dover. Eenmaal het Kanaal overgestoken, waagt de pelgrimsroute zich in het zachte landschap van Picardië en de Champagne-streek. Een gebied bezaaid met oude historische steden. Stop zeker eens in Reims en bezoek er de kathedraal. Ook de abdij van Clairvaux moet je beslist bezoeken. Dan stap je Zwitserland binnen. Vanuit Sainte-Croix à Vuiteboeuf volg je vervolgens de rustige Venoge tot het Leman-meer.




Rome wenkt
Hierna wandel je door de uitgestrekte Po-vallei, waarbij je beslist zal wegmijmeren langs de oevers van de Po. Neem de tijd om de steden in de omgeving te verkennen. Vercelli, Pavia, Piacenza – ze zullen je allemaal verrassen. Eenmaal in Fidenza trek je de heuvels in en begin je aan de lange klim die je naar de Cisa-pas in de Apennijnen brengt. Stel je voor wat voor emotie aartsbisschop Sigeric – wiens voetsporen je volgt – voelde toen hij voor het eerst de Middellandse Zee en de verlaten stranden van Versilia zag. Onderweg kom je voorbij Lucca met zijn honderd kerken, San Gimignano beroemd om zijn torens en het adembenemende Siena, genesteld tussen de heuvels van Toscanië. Allen steden die door de Via Francigena welvaart en rijkdom kennen.
Paden die de tand des tijds doorstaan
De paden van de Via Francigena zijn doordrongen van historische sferen. Nu eens stap je over gemakkelijke bergpaden, dan weer langsheen muilezelpaden. Het landschap in Italië kenmerkt zich met cipressen omzoomde zandwegen en majestueuze pijnbomen. Onder je voeten lopen de oudste straten. Geplaveide paden die reeds eeuwen geleden gebruikt werden door reizigers, monniken, ridders en avonturiers. Paden die de tand des tijds doorstonden en allen leiden naar Rome. En dan bereik je de ‘kasseien’ van de eeuwige stad Rome.
Een bijzonder jaar voor de Via Francigena
De officiële route van de Via Francigena is de veiligste en is zorgvuldig ontworpen om door alle leeftijden te worden afgelegd. Langs de wandelroute vind je zowel goedkope accommodatie als restaurants en andere faciliteiten voor de pelgrims. Informatie over deze accommodatie kan je terugvinden op de interactieve kaart van de route. In sommige steden kun je zelfs gratis verblijven in de pelgrimsherbergen.
2021 wordt dan ook een bijzonder jaar voor de oude bedevaartsroute. De “European Association of Via Francigena”, de vereniging die de wandelroute promoot en beheert bestaat immers 20 jaar. En dit wordt gevierd met de weg naar Rome. Een geweldige wandelonderneming die met de steun van vele pelgrims het duurzaam toerisme langs de route moet heropstarten na de Covid-pandemie. Daarnaast ondersteunen de deelnemers ook de kandidatuur van de Via Francigena als Unesco-werelderfgoed.
Meer info over de oude pelgrimswandelroute vind je op www.viefrancigene.org/en/ Ook in België is er een vereniging die de pelgrimsroute behartigt, de info vind je hier
Tekst Stefaan Bailleur – Foto’s Visualhunt / Via Francigena
Volg je ons reeds op Facebook, Instagram & Pinterest voor je dagelijkse portie wandelverhaal.



Eén reactie
Myriam
Wij, mijn echtgenoot en ik, hebben deze
tocht in 2018 gedaan in 3 maanden tijd.
Mooiste tocht ooit!!