wandelen in het waasland
Benelux,  Wandelinspiratie,  Wandelnetwerken,  Wandelroutes,  Wandelweetjes

Verrassend wandelen in het Waasland

Wandelknooppunten je vindt ze inmiddels over heel Vlaanderen. Ze staan garant voor duizenden kilometers wandelplezier. Je hoeft alleen maar de bordjes te volgen en ontdekt al wandelend de mooiste plekjes in Vlaanderen. Bij al die wandelnetwerken komen er nog wat extra kilometers bij. Want Routen een initiatief van Toerisme Oost-Vlaanderen pakt uit met twee nieuwe wandelnetwerken. Ook in het Moertvaartvallei en de Grenspark Groot Saeftinghe wijzen knooppunten je voortaan de weg. Goed voor 420 kilometers verrassend wandelen in het Waasland.

Wandelnetwerk Moervaartvallei

De Moervaartvallei strekt zich uit van Stekene tot de Gentse kanaalzone. Een prachtig open wandelgebied waar een lappendeken van bos, weiland en water de hoofdrol spelen. In deze groene long liggen 300 kilometer aan paden te wachten op rustzoekers en wandelfanaten. Kronkel mee met de Moervaart, de Zuidlede en de Stekense vaart langs grasgroene velden en beeldschone dorpen. Hier proef je volle bak van de Waaslandse natuur met haar kreken, bruggen en oude hoeves. In het Stropersbos kan je op zoek gaan naar de grote grazers. In het hart van de Moervaartvallei loodsen de knooppunten je naar het provinciaal domein Puyenbroeck. Of luister je liever naar het geluid van de stilte? Dit kan in de Fondatie van Boudelo, één van de laatste stiltegebieden van Oost-Vlaanderen.

Wandelnetwerk Grenspark Groot Saeftinghe

Aansluitend aan de Moervaartvallei ligt het Grenspark Noord Saeftinghe. Het is één van de grootste getijdengebieden in Europa. In dit open polderlandschap, op de grens tussen Waasland en Zeeland, wandel je in een decor vol contrasten. Terwijl je in de natte weidegebieden steltlopers in het water ziet scharrelen en de wind in je haren voelt, glijden in de verte kolossale containerschepen voorbij, op weg naar de drukte van de Antwerpse haven. Precies die mix van natuur, industrie en haven maakt het Grenspark Groot Saeftinghe zo bijzonder. Laat je leiden door een wandelnetwerk van maar liefst 120 kilometer over mooie en veilige wegen.

Zelf je route maken?

Met de Routen wandelrouteplanner stippel je snel en eenvoudig een wandelroute uit langs wandelknooppunten in heel Vlaanderen. Je kiest zelf waar je start, hoe lang je wil wandelen en waar je wil eindigen. De wandelplanner doet de rest! Nadien kan je de wandelroute als gpx-bestand voor je gps downloaden, afprinten op papier of opslaan in de Wandelknooppunt app.

Liever zelf niet te veel werk meer? Hier vind je meer dan 120 kant-en-klare wandellussen met stops voor onderweg.

Wandelgids Wandelen in het Waasland

wandelen in het waasland

Samen met de lancering van de wandelnetwerken Grenspark Groot Saeftinghe en de Moervaartvallei brengt Routen meteen ook een nieuwe wandelgids uit: ” Wandelen in het Waasland”. De pocketgids is de zesde publicatie in een thematische reeks wandelgidsen. Eerder in de reeks verschenen Koplopen, Woudlopen, Grensgevallen, Oeverlopen & Waterlanden.

De wandelgids omvat vijf knooppuntroutes die het beste uit beide wandelnetwerken bundelen. Zo trek je naar de polders rond Prosperdorp, de kreken van Saleghem en Moerbeke-Waas, de meersen van de Moertvaartvallei rond het provinciaal domein Puyenbroeck en het lieflijke dorp Eksaarde. Daarbovenop krijg je per wandelroute nog een stevige portie eet-, drink- , doe- en logeertips in de buurt van de routes mee. Ideaal voor gezonde dagtrips, maar net zo goed voor een weekendje weg in het Waasland.

Wil je de wandelgids en de wandelnetwerken aankopen? Dit kan via de webshop van routen.be

Nog meer wandelen in Oost-Vlaanderen?

Routen wijst je de weg! Vind hier de mooiste routes of stel zelf je tocht samen. De Routen nieuwsbrief bezorgt je maandelijks tips en nieuwe routes in je mailbox. Het Routen magazine inspireert je met unieke reisverhalen en tips voor daguitstappen en weekendjes weg in de Oost-Vlaamse regio’s. Abonneer je gratis en ontvang jaarlijks een exemplaar in je bus.

Tekst Stefaan Bailleur – Foto’s Routen.be

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.